Tarmo RüütliFoto: MATI HIIS
Jalgpalli EMi uudised
8. juuli 2016, 16:24

Lisatud Aivar Pohlaku arvamus!

Eesti jalgpalli korüfeed räägivad EMi finaalist: Prantsusmaa on favoriit (2)

Jalgpalli EMi finaalis kohtuvad pühapäeva õhtul Pariisi Stade de France’i staadionil Prantsusmaa ja Portugal. Õhtuleht küsis lõppvaatuse kohta arvamust jalgpalliliidu presidendilt Aivar Pohlakult, Eesti koondise kaptenilt Ragnar Klavanilt ning endiselt Eesti koondise peatreenerilt Tarmo Rüütlilt.

Tarmo Rüütli: "Ma ootan huvitavat finaali, mis peaks tuleb vähemalt sama põnev, kui eilne poolfinaal. Selles peaks olema kvaliteeti ja mängulisust, atraktiivsus ei tohiks ka puududa. Loodetavasti on meeldejääv mäng.

Prantsusmaa ja Saksamaa poolfinaalis oli kaks erinevat jõudu. Sakslased domineerisid, aga nagu näha oli, ei mõjunud see resultaadile. Finaalis on kaks suhteliselt sarnase võimekusega meeskonda. Mõlemad on nii-öelda romantilise jalgpalli esindajad - neil on mitmeid tõeliseid võlureid.  

Selge see, et Prantsusmaa on favoriit. Nendel on suured ambitsioonid, mängivad kodus ikkagi. Portugal on mulle meeldinud. Nad on väga innustatud, mängivad meeskondlikult, kohusetundlikult ja kannatlikult.

Antoine Griezmann on väga sümpaatne. Tema suhtumine mängu on lõbus ja kerge. Cristiano Ronaldo on hea olnud, aga mängija peab olema edukas. Ronaldo teeb palju musta tööd ning on tassinud meeskonda, Prantsusmaa mänguplaan on teistsugune ning Griezmann ei oma samasugust rolli. Neid kahte on raske võrrelda, aga finaalis selgub parem. 

Kokkuvõtteks – mõlemad koondised on olnud sümpaatsed. Ma panen kiriku keset küla ja ütlen, et Prantsusmaa ja Portugal rebivad nii normaal- kui ka lisaaja viiki. Penaltiseeria loterii võidab Prantsusmaa.“

Ragnar Klavan: "Kahjuks langes minu lemmik Saksamaa välja, nüüd jääb mul loota prantslaste peale.

Prantsusmaal on väga hea meeskonnavaim. Esiteks nad mängivad kodus, mis annab neile korralikku lükke. Teiseks – ma arvan, et kõik Pariisis ja Prantsusmaal juhtunud, ühendab mehi ja tervet koondist.

Antoine Griezmann on olnud väga heas hoos. Ta on löönud kuus väravat ja senimaani olnud turniiri parim mängija. Tal on väga hea nina ning ma ei oskagi öelda, kas ta lööb väravad puhtast õnnest või tal on imeline mängija vaist. Koos Olivier Giroud’ga moodustavad nad suurepärase ründeduo. Keskkaitsjana ütlen, et nende vastu on väga raske kaitsta."

Ragnar Klavan Foto: LAURA OKS

Aivar Pohlak: "Üldiselt on suurvõistluste finaalid harva mänguliselt avatud, seega võime oodata pigem kinnist kohtumist. Initsiatiiv saab olema pigem prantslaste käes, aga kohe kindlasti vaatavad nad jõuliselt ka üle õla, et Portugali ründestaaridele ees liigset ruumi ei jääks.

Ronaldo suurepärane hüppevõime teeb Portugali ohtlikuks ka tsenderdustel, aga ma ei oska kuidagi ette näha, et mängus võiks tulla palju pealelööke. Selleni võib viia ainult kiire ja õnnelik värav mängu algfaasis.

Prantsusmaa on olnud üldse turniiri üks paremat ja stabiilsemat mängu näidanud meeskondi. Sisuliselt on nad domineerinud mänguliselt kõiki kohtumisi peale poolfinaali sakslastega. Selle mängu kohta ütleksin, et Saksamaa suutis suruda oma mängu peale, mis on ka loomulik, sest Saksa koondise filosoofia näeb seda ette – piisab kui meenutan MM-i poolfinaali Brasiiliaga – aga prantslased olid selleks valmis, ei murdunud ja kasutasid tekkinud võimalused ära.

Aivar Pohlak Foto: Teet Malsroos

Mis puudutab Portugali, siis eriti alagrupi mängud kulgesid nende jaoks raskelt ja peale seda on Portugali mäng läinud kohtumine kohtumiselt paremaks ja võib vabalt juhtuda, et nad teevad finaalis oma senise turniiri võimsaima mängu. Igaks juhuks lisan, et sellest ei pruugi Prantsusmaa vastu piisata."

Portugali koondises täidab Ronaldo sisuliselt ainult väravalööja rolli ja eriti turniiri edenedes on teda keskväljal palli hankimas näha harva. Ühelt poolt oleks see nagu tema raiskamine, aga teiselt poolt on soov lüüa väravaid Ronaldo jaoks eriti oluline ja võib vabalt olla, et sellisel moel suhtestuvad tema ego ja meeskondlik mäng ehk isegi kõige paremini.

Griezmann on teinud Atleticos hea hooaja ja nagu näha jätkub tal motivatsiooni ja energiat ka EM-finaalturniiri jaoks. Julgeksin öelda, et tegemist võib olla ühe võistluse kasulikuma mängijaga.

Pereringis ennustamegi ja pakun ilmselt 1-0 Prantsusmaale. Ma ei näe põhjust, miks Prantsusmaa ei suudaks hoida kogu turniiri jooksul näidatud stabiilset joont ja vormi ja kuigi tõusvalt mänginud Portugal võib finaalis teha turniiri parima mängu, ei pruugi sellest võiduks piisata."