Cristiano RonaldoFoto: Darren Staples
Jalgpalli EMi uudised
10. juuli 2016, 23:29

ÕHTULEHT PARIISIS | "Cristiano Ronaldo" – 25minutiline tragöödia kolmes vaatuses

Jalgpalli EM-finaalis Portugal – Prantsusmaa on selle loo valmimise hetkel veel väravad löömata ja selgus 15. Euroopa meistri osas puudub. Ent suure mängu pealoo vestmiseks kulus seekord ainult 25 minutit. See lugu oli tragöödia.

Kui Portugali väravavahi Rui Patricio üks väga hea ja kaks lihtsalt head tõrjet välja jätta, siis esimesel poolajal peale Cristiano Ronaldo vigastuse midagi ei juhtunud. Tragöödia rullus Stade de France’il lahti kolmes vaatuses.

Esimene leidis aset 7. minutil, kui Dimitri Payet keskväljal Ronaldole jõuliselt sisse lendas ja portugallane lebama jäi. Valugrimass oli suur, aga traagilisi tagajärgi ei osanud keegi ennustada, sest oleme ausad – Ronaldo füüsis on raudne ja juhused, kui ta vigastuse tõttu mängu pooleli jätnud, peaaegu polegi.

Cristiano Ronaldo Foto: Carl Recine

Aga 17. minutil oli selge, et nüüd on asjad teisiti. Ronaldo istus murule ja pisarad hakkasid voolama. Tippsportlane ju tunneb oma keha ideaalselt ning Ronaldo teadis, et nüüd on kõik ja ahastus sai mehest võitu. Kaotusi võib taluda, aga nüüd ei lasta tal isegi proovida kaotuse vastu võidelda…

Ronaldo proovis veel jätkata. Tohtrid teipisid põlve nii tihkelt kinni kui võimalik ja kapten tuli platsile tagasi. Paar minutit hiljem oli siiski kõik. Nurgalööki kaitses oli näha, et Ronaldo ei suuda end hüppeks maast lahti tõugata. Ta viis veel ühte jalga järele liibates – mõelge, mis valu ta seda tehes trotsima pidi! – rünnakule, andis vasakusse äärde Nanile söödu, aga viipas siis pingile, et nüüd on kõik.

Pisaratega võideldes võttis ta kaptenipaela õlalt, viskas selle pettunult vastu maad ja räntsatas murule. Muuseas, see oli taktikaliselt väga küps lüke, sest Portugalil polnud vahetus veel valmis, aga murul mängija sunnib kohtunikku mängu peatama ning selle ajaga, kui Ronaldole kanderaam organiseeriti, sai Ricardo Quaresma end valmis sättida.

Cristiano Ronaldo Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Kaptenipael rändas Nani õlale ja Ronaldo vahetati finaali 25. minutil välja. Terve Portugal oli šokis ja ka terve Stade de France. Prantsusmaa fännid, kes tolle hetkeni varjamatu rõõmuga igat Ronaldo pallipuudet suure vilega kostitanud, aplodeerisid kaastundlikult.

Ükski mängija ei vääri, et tema finaal niimoodi lõpeks. Ja eriti mitte tšempion, kes 12 aastat maailma jalgpalli absoluutses tipus püsinud ja standardeid seadunud. Need mehed väärivad finaale ja finaalid väärivad neid.

Seekord jäid mõlemad teenitud preemiast ilma. Ei tea, kas uut võimalust kunagi tulebki.