Belgia koondise endine peatreener Marc Wilmots.Foto: Pascal Rossignol
Jalgpalli EMi uudised
15. juuli 2016, 18:05

Jalgpalli EMi halvim peatreener sai sule sappa! (4)

Jalgpalli EM-finaalturniiril veerandfinaalis 1:3 Walesile kaotanud Belgia jalgpallikoondise peatreener Marc Wilmots sai ametist priiks, sest tulemus hinnati mitterahuldavaks.

"EMiks seatud eesmärgid jäid täitmata ja vajame uut tõuget," põhjendas Wilmotsi vallandamist Belgia jalgpalliliidu president Francois de Keersmaecker.

Suurepärase mängijatevalikuga Belgia arvati spetsialistide poolt turniiri eel viie suurema soosiku sekka, ent maailma edetabeli teise koha omaniku etteaste valmistas pettumuse alguseset peale.

Esmalt kaotati taktikaliselt saamatu etteaste järel 0:2 Itaaliale, siis alistati 3:0 Iirimaa, ent vahetult enne esimest väravat jättis kohtunik iirlaste kasuks 100% kindla penalti määramata. Viimases alagrupimängus alistati Rootsi 1:0 lõpu eel löödud väravast, mis sündis olukorras, kus võitu vajanud svenssonid juba suuri riske võtsid.

Kaheksandikfinaalis alistas Belgia 4:0 Ungari, ent suur skoor oli petlik - viimase veerandtunnini oli seis 1:0 ning Ungari viik oli mitmel puhul väga lähedal, sest Belgia kaitse ei pidanud. Vasturünnakul sündindu 2:0 järel Ungari lagunes ja Belgia lõi lõpu eel veel kaks väravat.

Veerandfinaalis vastu tulnud Wales oli aga hoopis teisest puust ning ei vankunud vaatamata 0:1 kaotusseisu jäämisele, vaid jõudis enne esimese poolaja lõppu viigini, asus teise alguses 2:1 juhtima ja võitis lõpuks 3:1.

Belgia mängus puudus terve turniiri vältel süsteem ning olemasolevaid ressursse arvestades teenis WIlmots mitteametliku "EMi halvima peatreeneri" tiitli. 47aastane Wilmots juhendas Belgia koondist neli aastat, ka 2014 MM lõppes veerandfinaalis (kaotati Argentiinale).

Sügisel algavas MM-valiksarjas kuulub Belgia meeskond samasse alagruppi koos Eesti, Küprose, Kreeka, Gibraltati ning Bosnia ja Hertsegoviinaga.