Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava.Foto: Aldo Luud
Auto-Moto uudised
18. juuli 2016, 04:00

Peakorraldaja Urmo Aava tänavusest Rally Estoniast: peaaegu perfektne sooritus! (1)

Rally Estonia on ERC sarja kalendrisse kuulunud kolm hooaega. Palusime kõik need aastad võistluse toimumise nimel hea seisnud Urmo Aaval iga rallit enda vaatevinklist kirjeldada.

2014: "Alustasime suure pauguga. Tegime väliselt väga kõva ralli. Ott Tänak oli stardis. Näiliselt oli kõik laitmatu ja meid valiti parimaks ralliks EM-kalendris. Aga see kõik tuli meeletu valu, stressi ja sisemiste hõõrumiste-põrkumistega. Nii ei ole võimalik pikalt rallit teha."

2015: "Eesmärk oligi teha sama asja, aga sisuliselt paremat ning astusime suure sammu edasi. Kuigi ei saanud starti võib-olla niipalju teravaid tippe, oli hea ralli. Põrusime, nagu kõigile teada, turvapartneri valikul. Nad ei suutnud meile lubatud kohustust täita ja sellega kaotasime ilmselt võimaluse võita taas parima ralli auhind."

2016: "Selle aasta üle on mul eriti hea meel. Pool aastat tagasi otsustasin, et jälgin protsesse kõrvalt. Vaatasin, kuidas erinevad tiimid ja organisatsioonid, kellega koostööd teeme, töötavad ning sekkusin nii vähe kui võimalik. Tulemuseks oli peaaegu perfektne sooritus organiseerijate ja partnerite poolt.

Aga ei ole salata: võistlejaterivi kvantiteet kannatas kõvasti – peaaegu 25 sõitjat vähem – mis tähendas ka kaotust stardimaksudes ja see paneb meid raskesse positsiooni. Kahjuks polnud ka sellist Eesti tippsõitjat R5 autol, kes oleks reaalselt suutnud võidelda Lukjanuki, Sirmacise ja Kajetanowicziga.“

Rally Estonia liituski ERC sarjaga kolme-aastase perspektiiviga ning kui Aava, Tarmo Hõbe ja Silver Kütt on kuu aega puhanud, hakatakse kolmekesi mõtlema, kas ja kuidas edasi minna. „Meile väga meeldib EM-sarja formaat ja meeldib olla selle osa, aga siin on tarvis muutusi, tugevat strateegiat ning meil on vaja sellesse uskuda. Septembris-oktoobris tuleb hakata otsuseid langetama," rääkis Aava.

Sealjuures ei hakanud endine ralliäss spekuleerima, kas ta ise soovib edaspidigi korraldajana Rally Estonia näoks olla. "Mul on praegu väike energiapuudus," vihjas Aava muigel näol, et praegu võivad ta mõtted olla ühesugused ent pärast suvepuhkust hoopis erinevad.