Venemaa president Vladimir PutinFoto: ALEKSEY NIKOLSKYI
Doping
19. juuli 2016, 17:54

Venelaste reaktsioon hävitavale raportile: spordi aseminister vallandati, Putin nõuab rohkem tõendeid (25)

Eile Maailma Antidopingu Agentuuri WADA poolt avaldatud raportis leiti, et vene sportlased on valitsuse abiga dopinguga patustanud. Venemaa kõrged ametnikud, ees otsas president Vladimir Putiniga, tahavad põhjalikku uurimist ning kritiseerivad raporti peamist allikat Grigori Rodtšenkot.

Venemaa president Vladimir Putin

"Viimastel aastatel on meetodid muutunud, kuid siiamaani kasutatakse sporti, et avaldada poliitilist survet ning luua riigist ja rahvusest negatiivset kujundit," sõnas president Vladimir Putin esmaspäeval tehtud avalduses. "Olümpialiikumine, mille roll on tuua inimesi ja ühiskonda kokku, on lõhenemise äärel."

Liidri sõnul kasutatakse dopingusüüdistusi ebaausalt, sest nende põhjal ei taheta lasta olümpiale ka puhtaid sportlasi, kes pole keelatud ainete kasutamisega vahele jäänud.

Venemaa president Vladimir Putin Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI

Putin ei lükanud raportis tehtud süüdistusi ümber, vaid sõnas, et dopingukontroll on läinud palju tõhusamaks pärast 1980. aastaid. "Viimased kuus kuud pole ükski vene sportlane keelatud ainete kasutamisega vahele jäänud ning kõik testid on tehtud välismaa antidopingu asutustes," möönis Putin. 

Raportis leiti, et Venemaa ametnikud manipuleerisid dopingutestide tulemustega 2011. aasta lõpust möödunud aasta augustini, kaasa arvatud Sotši olümpial ning teistel suurvõistlustel. Ekspertiisi käigus tuvastati, et uriiniproovide pudeleid oli ebaseaduslikult avatud ning selle sisu muudetud. 

Samuti märkis president, et maineka juuraprofessori Richard McLareni raport kasutas peamise allikana inimest, keda ei tasu usaldada. "Grigori Rodtšenkol on skandaalne maine. Tasub mõelda, kas ainult tema tunnistustel tehtud järeldused on usaldusväärsed ja piisavalt kaalukad."

Mclaren sõnas pressikonverentsil, et kuigi Rodtšenko oli peamine allikas, kasutati hulgaliselt teisi inimesi, kelle väited langesid kokku ja toetasid endise Moskva antidopingu labori juhti.

Rodtšenkot süüdistati 2012. aastal enda kodumaal dopinguseaduste rikkumises, kuid kuriteo kohta ei leitud piisavalt tõendeid. Kui 57aastane mees esitas mais The New York Times'is esimesed süüdistused Vene ametnike vastu, juurdlus tema suhtes taasavati.

Putin kinnitas, et kõik ametnikud, keda raportis nimetati, kõrvaldatakse ajutiselt töölt. Uudisteagentuur TASS teatas hiljem, et spordi aseminister Juri Nagornõh vallandati. McLareni raporti põhjal oli just temal "kaduva proovi meetodis" kõige olulisem roll - ta otsustas kas sportlane päästa ning tema dopinguproovi tulemus muuta negatiivseks või jätta keelatud ainete kasutamises süüdi.

Vallandatud Venemaa spordi aseminister Juri Nagornõh Foto: VASILY MAXIMOV

Enne lõplikke otsuseid soovib Venemaa president näha rohkem tõendeid. "Me palume WADAlt detailsemat ja objektiivsemat faktidel põhinevat informatsiooni, mida meie uurijad ja julgeolekuorganid saaksid kasutada oma töös."

Venemaa olümpiakomitee

Venemaa olümpiakomitee sõnas,et Richard McLareni raportis tehtud süüdistused vajavad nende tõsisuse tõttu ühist põhjalikku uurimist, milles oleks esindatud kõik osapooled.

"Me seisame puhta spordi nimel ning dopingu vastu on meil nulltorents," kirjutati avalduses. "Venemaa olümpiakomitee on nõus abistama igal võimalikul moel ning vajadusel oleme valmis koostööks rahvusvaheliste organisatsioonidega. 

Siiski me ei nõustu McLareni arvamusega, et süüdistuste põhjal oleks õiglane keelustada kõikide vene sportlaste osalemine Rio olümpial," seisis kirjas. 

Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov Foto: DENIS BALIBOUSE

Ka Venemaa olümpiakomitee kritiseeris raportit sõnades, et kõik põhineb ainult ühe mehe ütlustel. Nad väidavad, et Rodtšenko on ise kogu skeemi autor, mis on pannud vene sportlased väga ebameeldivasse positsiooni. 

"Venemaa on alati riigi tasemel võidelnud puhta spordi nimel ning on viimasel ajal karmistanud seaduseid keelatud ainete kasutamiste vastu. Me toetame ideed, et dopinguga patustanute vastu tuleb kasutada kõige tugevamaid meetmeid."

Kolmekordne iluuisutamise olümpiavõitja ja Riigiduuma liige Irina Rodnina

"Mclareni raport on sarnane Venemaale kehtestatud majanduse ja poliitilistele sanktsioonidele," sõnas Rodnina. "Venemaad survestatakse väljastpoolt väga palju ning esmaspäeval avaldatud raport on üks lämmatamise meetoditest. See avaldati meelega paar päeva enne Rio olümpiat ning nüüd oleneb kõik Rahvusvahelise Olümpiakomitee otsusest."

Rodnina sõnas, et Venemaa spordis on probleeme, mida ei tohi ignoreerida. "Peame tunnistama, et antidopingu labori töö oli väga nõrk ja salastatud. Tegime palju vigu, mida peame tunnistama enne, kui hakkame teisi süüdistama ja ütlema, et meil pole patuseid."  

Irina Rodnina 2006. aastal Eestis Foto: TEET MALSROOS

Rodnina on iluuisutamise kümnekordne maailmameister ning võitis kolmel järjestikusel taliolümpial paarissõidus kuldmedali. Pärast sportlase karjääri lõppu suundus praegu 66aastane naine poliitikasse ning pääses 2007. aastal Riigiduumasse. 

Rahvusvaheline Olümpiakomitee teeb Mclareni raporti valguses otsuse Venemaa sportlaste osalemises Rio olümpial teisipäeval või kolmapäeval.