See müts Rios Pepe rannas igatahes juba ootab Venemaa fänni. Ent kui paljudele sportlastele nood kaasa saavad elada?Foto: AFP / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
27. juuli 2016, 04:00

Venemaa dopinguminevikuga sportlasi pudeneb kui kurikaid keeglirajal (5)

Rio olümpiamängud lähenevad kohutava kiirusega, kuid kes täpselt Venemaa sportlastest seal võistelda saavad, on endiselt selgusetu. Välja tuleb üks dopinguminevikuga sportlane teise järel ning nood teatavasti ei tohi Rios startida.

Kõne all olevate sportlaste arv on tasapisi suurenenud nagu – vabandust võrdluse pärast – terrorirünnaku tagajärjel hukkunute arv. Pühapäeval, vahetult pärast ROKi saalomonlikku otsust käis esimesena meediast läbi number 8. Seejärel tõusis arv 13ni ja kasvas eile lõunaks 23ni, kuni õhtul tuli pauk rahvusvaheliselt sõudeliidult FISA.

Kui üleeile oli maha võetud kolm Venemaa sõudjat, siis eile lisandus neile veel 19, sealhulgas kaks roolimeest… 28 Rio mängudele üles antud sõudjast jäi järele ainult 6 tükki ning riik saaks nende põhjal välja panna vaid üksikaeru neljapaadi. Nelja paatkonna kohad jagati juba teistele riikidele. Paarisaerulisi neljapaate, kus esindatud ka Eesti, venelaste eemalejäämine ei puuduta.

Rio-keelu saavad mitte ainult varem dopinguga vahele jäänud, kuid karistuse ära kandnud sportlased, vaid ka WADA erikomisjoni toodetud Richard McLareni raportis ära mainitud tegelased ning selle põhjal FISA suurpuhastuse tegigi. Venemaa sõudeliidu juhi Veniamin Buti sõnul on tegemist alandusega ja nad hakkavad võitlema kohtade ennistamise nimel.

Viievõistlejad said šoki

Paljud sportlased ei saa ise ka aru, kuidas nad on sattunud musta nimekirja. Seejuures ei lähe arvesse tänavuse aasta alguses palju kära tekitanud meldooniumi-juhtumid.

Näide tuleb moodsast viievõistlusest. Selle ala rahvusvaheline alaliit UIPM lubab olümpiale kolm Venemaa sportlast, kuid jättis kaks tükki, Maksim Kustovi ja Ilja Frolovi ukse taha. Kui Frolov oli niikuinii varuvõistleja, siis Kustovi koha täidab esimesena joone all seisnud Läti esindaja Ruslan Nakonetšnõi.

Nii Kustov kui ka Venemaa moodsa viievõistluse liit said enda sõnul šoki. „Kustovit pole kunagi diskvalifitseeritud, temaga pole kunagi olnud probleeme, ta on 90 protsenti proovidest andnud välismaal. Kuid ta on sattunud McLareni raportisse,“ rääkis alaliidu president Vjatšeslav Aminov agentuurile R-Sport.

Ajalehe Sport-Ekspress kirjatükk märgib aga, et raporti põhjal andsid nood mehed positiivse proovi, mida uuriti 2014. aasta augustis Moskva laboratooriumis, kuid mille tulemusi ei registreeritud positiivsetena.

Venemaa koondise peatreener Andrei Moissejev vangutas pead: „Kustov on sportlane, keda pole kunagi isegi kahtlustatud dopingu tarvitamises. See lugu on mõistatus.“

„Meie tugevaimad võetakse lihtsalt maha…“

Segaduses on ka Venemaa aerutajad – nende viis liidrit jäeti Rio mängude ukse taha. „Suurem osa raportis nimetatud dopinguproovidest oli võetud eelmisel aastal peetud riigi meistrivõistlustel. Saime vastuse, et need kõik on negatiivsed. Nüüd aga tuleb rahvusvahelisest alaliidust paber: ei, need olid positiivsed. Kusjuures kontrolliti väga tihedalt, 24.-25. juunil võeti nii vere- kui ka uriiniproov. Nüüd on dokumentidest need kuupäevad kadunud ja välja ilmunud 26. juuni…“ rääkis koondise peatreener Jakov Kostjutšenko. „Meilt oleks nagu spetsiaalselt kõik tugevamad sportlased maha võetud.“

Üks McLareni nimekirjas olnud aerutajatest, Natalja Podolskaja põrutas: „Seal on täielik vale!“

Samasuguses segaduses on ujujad. Nimelt jätsid venelased ise pärast ROKi pühapäevast otsust nimekirjast välja neli ujujat eesotsas Julia Jefimovaga, kes on kunagi andnud positiivse proovi. Ent rahvusvaheline alaliit FINA lisas veel kolm nime.

Mustas nimekirjas 42 sportlast

Venemaa ujumisliidu asepresident Deniss Pankratov märkis, et kolme sportlase nimekirja sattumine on üllatav, sest neist kellelgi pole mingit „dopinguajalugu“. „FINA viitab WADA raportile, ehkki Rodtšenkov (endine Venemaa dopingujuht, raporti peamine tunnistaja – toim) oli kuu aega tagasi öelnud, et ujumisliit pole sellesse asja segatud. Seejuures harjutab neist kolmest ujujast kaks tükki aastaringselt USAs – nagu mängudele lubatud kergejõustiklane Darja Klišina. Jääb mulje, et meie tugevaimad ujujad võeti lihtsalt maha,“ pahandas Pankratov.

Sport-Ekspress oli eile õhtuks lugenud kokku 42 musta nimekirja sattunud sportlast. Nende seas on 22 sõudjat, 5 aerutajat, 7 ujujat, 4 jalgratturit, 1 maadleja, 2 tõstjat (kelle seas pole Londoni järeluurimisega vahele jäänud Mart Seimi konkurenti Ruslan Albegovit) ja 1 võrkpallur.

Venemaa palus ise dopingut tarvitanud sportlaste eemaldamist

Briti väljaande The Times teatel olid Venemaa esindajad ise pakkunud Rahvusvahelise Olümpiakomitee ROK pühapäevase telekonverentsi ajal välja võimaluse jätta Rio olümpialt eemale vähemalt kaheksa Venemaa sportlast, kes on kunagi tarvitanud dopingut. Timesi hinnangul nõustuti säärase ohvriga selleks, et vältida Venemaa koondist täielikku eemaldamist Rio mängudelt.

Brittide leerist, väljaandelt The Telegraph tuli ööl vastu eilset ka teade, et ROK võib Venemaa sportlaste üldarvu Rios piirata 40-le. Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov lükkas selle info ümber. „See ajaleht pakkus ka välja, et meie koondis ei lähe üldse olümpiale,“ vastas spordijuht.