Jahvid Best aastal 2010, kui ta oli veel Ameerika jalgpallur.Foto: AFP / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
27. juuli 2016, 12:14

VIDEO | Kohutava vigastuse tõttu miljoneid dollareid kaotanud Ameerika jalgpallur osaleb Rio olümpial sprinterina

Californias sündinud Jahvid Best võiks olla praegu üks Ameerika jalgpalli profiliiga NFLi suurimaid staare, ent korduvad tõsised põrutused tõmbasid talendika mehe karjäärile kõigest 22 mängu järel joone alla. Nüüd on tema sportlastee võtnud uue ja huvitava pöörde - väle mees stardib Rio de Janeiro olümpial 100 meetri jooksus.

Aga esmalt NFList ja traumadest. Praegu 27aastane Best oli suur staar juba keskkoolis. Tema kiirus ja osavus ennustasid talle NFLis suurt tulevikku. 2009. aasta novembris tuli aga esimene suur pauk (vt võigast videot allpool).

Best kukkus kolledžimängus kõrge kaarega otse turja peale ning jäi teadvusetult platsile lamama. Staadion tõmbus haudvaikseks. Meedikud asetasid ta näole hapnikumaski ning toimetasid sportlase staadionilt minema. Tema hooaeg oli selle kokkupõrke tagajärjel lõppenud, ent vigastus piirdus imekombel põrutusega.

 

Besti väärtust too õnnetus ei kahandanud. Detroit Lions valis ta 2010. aasta NFLi drafti esimeses ringis ning võis otsuse üle esiti vaid rõõmustada. Best tegi NFLi karjääri kahe esimese mänguga viis (!) touchdowni. Kokkuvõtteski kujunes tema debüüthooaeg igati viisakaks.

Ent järgmine, 2011. aasta jääb igaveseks Besti mällu mustades toonides. Nimelt sai ta tol hooajal kaks nii ränka põrutust, et neuroloogid ei lubanud tal iial enam platsile naasta. Tema karjäär piirdus 22 mänguga, ametlikult kustutas klubi ta oma nimekirjast aastal 2013. Sinnani püsis ta vigastatute nimekirjas.

Tõsi, püsivaid tervisekahjustusi potentsiaalikas mängumees ei saanud. Küll aga pidi ta suu puhtaks pühkima aust, kuulsusest ja NFLi hiiglaslikest palgatšekkidest. 

"Hea, et täie tervise juurde jäin. See on minu jaoks äärmiselt tähtis," hoidis Best positiivset nooti aastaid hiljem antud intervjuus.

Sprindikarjääri stardisirgel

Sel suvel on Bestil aga taas põhjust ajakirjanikele intervjuusid jagada, sest mees rändab elu esimesele olümpiale. Kuigi Best ise on sündinud USAs ja omab tolle riigi kodakondsust, esindab ta Rios hoopis 163 000 elanikuga Kariibi mere väikesaart Saint Luciat.

Nimelt on sealt pärit tema isa, mistap oli Bestil võimalik end pisikese juriidika toel tolle riigi olümpiakoondisesse smugeldada. Saint Lucia kasuks aitas otsustada ka tõik, et tema kevadel joostud 100 meetri isiklik rekord 10,16 pole USAs mingi näitaja. 

"Jumal on hea! Raske on emotsioone kirjeldada," sõnas Best NBCle. "Läbitud teekonnale mõtlemine tekitab minus kirjeldamatu emotsioonide virvarri. Mu elu unistus purunes mõne aasta eest. Olin ülimalt löödud, kuid jätkasin unistamist ja endasse uskumist.

Minu perekond on mind tohutult toetanud. Olümpiale pääsemine on hiiglaslik kordaminek, aga samal ajal ka uue karjääri algus. Olen kõigest kaks aastat professionaalselt sprindiga tegelenud ja plaanin seda teha kaua. Lisaks kõigele muule ootan põnevusega, et oma riik ja perekond uhkeks teha."