Aleksander Tammert 2012. aasta Londoni olümpial Eesti lippu kandmasFoto: GABRIEL BOUYS
Rio 2016 OM uudised
28. juuli 2016, 17:20

ENNUSTUS | Kes kannaks Eesti lippu olümpiamängude avatseremoonial? (9)

Harald Tammer, Jüri Lossman, Gustav Kalkun, Osvald Käpp, Erich Altosaar, Heino Lipp, Jüri Jaanson, Tõnu Tõniste, Erki Nool, Martin Padar, Aleksander Tammert - nemad on kandnud Eesti lippu suveolümpiamängude avatseremoonial. Kes võiks auväärse kohustuse endale saada Rio de Janeiros? 

Olümpiamängude avatseremoonia peetakse 5. augustil ning just piduliku ürituse hiline toimumisaeg välistab eos mõned atleedid, kellele lipu kandmine oleks kindlasti auasi. Nõnda ei pääse avatseremoonialegi 6. augustil võistlevad epeenaised Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu, ratturid Rein Taaramäe ja Tanel Kangert, sõudjad Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Andres Raja ja Andrei Jämsä ning ujuja Martin Allikvee.

Brasiilias juba kohal olevatest sportlastest ei osale kindlasti ka avatseremoonial kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter, kes viibib koos ametivenna Martin Kupperiga olümpiatule läitmise ajal São Paulos treeninglaagris. Rio de Janeirost eemal harjutavad ka tõkkejooksja Rasmus Mägi ja mitmevõistleja Grit Šadeiko.

Seega - kes jäävad üle ning kes võiks suure tõenäosusega kanda olümpialippu? 

Õhtulehe silmis oleks suurim šanss epeevehklejal Nikolai Novosjolovil. Kahekordne maailmameister läheb oma teisele olümpiale ning ühtlasi on tema võistlus piisavalt hilja (9.augustil), et avatseremoonia lipukandmine võiks seda segada. 

Nikolai Novosjolov Foto: FERENC ISZA

Võimalused on ka RS:X klassis võistleval Ingrid Puustal ja Laser standardil purjetaval Karl-Martin Rammol, kelle võistlus algab 8. augustil. Mõlemad kuuluvad maailma tippklassi ning osalevad oma teisel olümpial. Rammo on ühtlasi EOK sportlaskomitee liige ning oli koos Mustaga EOK posterpoiss olümpiarõivaste demonstratsioonil.

Karl-Martin Rammo Foto: Stanislav Moshkov

Ükski Eesti naissportlane seni suvemängudel Eesti lippu kandnud pole - taliolümpial tegi seda 2006. aastal laskesuusataja Eveli Saue. Teist korda olümpiale sõitva Puusta kasuks räägivad tema kogemus ja saavutused, debüteerivate neidude, ujuja Maria Romanjuki, triatleedi Kaidi Kivioja, vibulaskja Laura Nurmsalu, sulgpalluri Kati Tolmoffi ning 49er klassi purjetaja Anna Maria Sepa ja Kätlin Tammiste lipukandmisvõimalused jäävad pigem väikeseks.

Oma võimalus on siiski ka sulgpallur Raul Mustal ja Finn-klassi purjetaja Deniss Karpakil, kes sõidavad oma kolmandale olümpiale.

Selgus saabub hiljemalt augusti alguses.