Foto: Charlie Riedel/ AP
Liigume
2. august 2016, 09:00

Eesti profiil Rios: Vaata, kes lisaks sportlastele Eestit esindama sõidavad!

Rio suveolümpiamängud on selle spordiaasta tähtsündmus. Mängud toimuvad 5.–21. augustini mitmekülgses Brasiilias Rio de Janeiros. Vaatemängulisust jagub eri alade fännidele, eelkõige elame aga kaasa Eesti koondislastele, kes veel järelejäänud kuudega oma võistlusvormile viimase lihvi annavad. Start! pani kokku Riosse sõitva Eesti tiimi profiili, kus on peale meie sportlaste veel palju inimesi, kes eestlaste lippu kõrgel hoiavad!

Sportlaste abivägi

Peale sportlaste ja nende treenerite sõidab Riosse kaasa ka n-ö abipersonal: delegatsiooni juht, delgetasioonijuhi abi, pressiesindaja, spordialade juhid, arst, ja füsioterapeudid. Delegatsiooni juht ja tema abi vastutavad kõige eest, sh sportlaste saabumised, lahkumised ja majutus. Delegatsiooni juht on otsene lüli Rahvusvahelise Olümpiakomitee, korraldajate ja koondise vahel.

Igale spordialale, kus eestlased olümpiamängudel võistlevad, on eraldi määratud vastutav isik ehk spordiala juht, kes võistluse ja oma ala sportlastega seotud tegevusi koordineerib. Ala juhil tuleb vastutada sportlaste õigeaegse registreerimise, võistluspaika jõudmise, võistluse käigus tekkivate probleemide lahendamise jne eest. Ala juht on ka see isik, kes konkurentide võistlusmääruste rikkumise või kohtunike valede otsuste korral meie sportlaste eest seisab. Aladel, kus on kvalifitseerunud sportlaste arv väiksem, täidab spordiala juhi ülesandeid sageli ka mõni treener. Olümpiamängude näol on sisuliselt tegemist 42 spordiala samaaegse tiitlivõistlusega, mis muudab koondise spordialade juhid asendamatuks.

Mängude korraldaja suunab Eesti koondise käsutusse ka kohalikud vabatahtlikud abilised ja paar autojuhti. Nad tagavad olümpiakülas Eesti sportlastele igapäevase heaolu, tegelevad olmeprobleemidega ja aitavad hankida või edastada vajalikku teavet. Vabatahtlikud tunnevad hästi OMi korralduslikke nüansse ja on seega heaks lisatoeks delegatsiooni liikmetele nii mängude melusse sisseelamisel kui ka olümpia argipäevatoimetustel. Ülesandeid annab abilistele Eesti delegatsiooni juht.

Koondise tervisedoktorid

Koondisega on kaasas arst, kes seisab hea kõikide delegatsiooni liikmete tervise eest. Oma arsti olemasolu võimaldab tagada kiire abi kõigile koondise liikmetele, olgu selleks siis pea- või kõhuvalu, kergem külmetus- või viirushaigus, treeningul või vabal ajal saadud trauma. Koondise arst on isik, kellel on vigastatud sportlase võistlusele lubamise puhul lõplik otsustusõigus. Ka viirushaiguste korral on arsti ettekirjutused mõeldud täitmiseks kogu koondisele, kuna oht haigestuda või nakkust edasi levitada on sellistel puhkudel suur.

Arst on kohal ka mitmete spordialade võistlustel. Esmajärjekorras seal, kus trauma tekke tõenäosus on suurim või kui on tegemist alaga, kus on oodata paremat tulemust. Tõsisemate traumade ja õnnetuste puhul on olümpiakülas ning võistluspaikades olemas oma meditsiiniteenistus ning kiirabi.

Peale arsti on koondisele abiks füsioterapeudid. Osa neist on kogu koondise käsutuses, mõne spetsialisti töö lõpeb aga konkreetse ala võistluspäevaga. Füsioterapeute on kokku 5–6, kes ei ole kõik korraga Rios kohal, vaid vahetuvad alade ajalise graafiku kohaselt.

Olümpia pildis, helis ja kirjas

Eesti sportlaste meediaga suhtluse eest vastutab ja seda koordineerib koondise pressiesindaja. Tema ülesandeks on korraldada sportlaste võistluseelseid ja vajaduse korral ka järelpressikonverentse, samuti on ta see inimene, kes pärast võistlust sportlase meediale kättesaadavaks teeb. Samuti on pressiesindaja sageli ka ise võistlusel kohal ning toetab sportlase võistlusjärgset meediasuhtlust. Pressiesindaja ülesandeks on abistada sportlasi ja Eesti meediaväljaandeid, et kõik huvipakkuv operatiivselt ka kodumaa fännideni jõuaks.

Rios on kohal hulk ajakirjanikke, kes aitavad vaatajate/kuulajate/lugejateni tuua OMi pingelisi võistlusi, emotsioone ja melu. Väljaannetest, nagu Delfi, Päevaleht, Postimees ja Õhtuleht, on esindajatena kohal ajakirjanikud ning fotograafid. Telepildina toovad olümpiaprogrammi fännideni ERRi, TV3 ja Viasati telekanalid. Raadiokanalitest kajastab Rio olümpiamelu Vikerraadio, kust sõidab kohale kolm ajakirjanikku.

ERRi sporditoimetuse juhi Rivo Saarna sõnul kajastab Eesti Rahvusringhäälingu kanalites Rio de Janeiros toimuvaid XXXI suveolümpiamänge 17-liikmeline delegatsioon. “Teleajakirjanikest vahendavad kohapeal ülekandeid ja reportaaže Anu Säärits, Lembitu Kuuse, Kristjan Kalkun, Tarmo Tiisler, Helar Osila ja Alvar Tiisler. Olümpiamängude otseülekanded tuuakse vaatajateni HD-formaadis paralleelselt kõigis kolmes ERRi telekanalis.”

Selleks, et suur hulk ülekandeid ja värsked videouudised Eestisse jõuaks, kuuluvad ERRi delegatsiooni tehnikainsenerid, operaatorid ja monteerija. Rio olümpiapargis asub ERRi tehnika- ja režiikeskus, kuhu jõuavad kõik olümpiamängudel toodetud telepildid, millest režissöörid telekanalite jaoks sobiva pildi kokku panevad. Tallinnas koordineerib olümpiamängude edastamist, programmide salvestust ja olümpiastuudio tööd eraldi režissöör.

ERR tagab spordifännile olümpiaelamused

Rivo Saarna kinnitab, et ERRi eesmärk on kajastada 2016. aasta Rio olümpiamänge eelkõige kui globaalset nähtust ja ülemaailmset kultuurisündmust, mitte pelgalt mastaapset spordivõistlust. “Olümpiaprogrammi maht on suur. Kokku näitavad ETV ja ETV2 augustikuus üle 350 tunni olümpiaprogrammi, millele lisanduvad ülekanded ETV+ kanalil ja Vikerraadios.” Lisaks ERRi telekanalitele on olümpiamängudega seonduvat võimalik nii otsepildis kui ka hiljem järele vaadata ERRi Rio2016 mobiilirakenduse vahendusel. Olümpiamängude uudisvoogu ja otseülekandeid vahendab ERRi spordiportaal.

Rio 2016. aasta OMi programm jõuab ETV vaatajateni kahe olümpiastuudio kaudu, millest üks asub Rio de Janeiros ning teine Tallinnas. Rio 2016 olümpiastuudio jõuab kogu olümpia vältel eetrisse kahel korral päevas – pärastlõunal, vahetult enne uue võistluspäeva algust, ning hilisõhtul, iga võistluspäeva viimase kolmandiku eel.

Igaõhtused spordiuudised, mis AK järel päeva kokku võtavad, olümpiaperioodil ei kao. Pigem vastupidi – spordiuudistesaade saab olümpiamängude ajal olema tavapärasest 3–4 minutit pikem. Kes otseülekannetele ja olümpiasaadetele kaasa elada ei jõua, saab olulisema teabe kontsentreeritud kujul just “Aktuaalsele kaamerale” järgnevatest spordiuudistest.

 

Viasat loob olümpiamängude ajaks kuus telekanalit

Viasat on Eestis ametlik Rio olümpiamängude telepildi edastaja, kes näitab ainsana kõiki suveolümpiamängude võistlusalasid. Mängude puhul luuakse kuus lisakanalit, et tuua olümpiaareenidelt Eesti televaatajani ligi tuhat tundi otseülekandeid ja spordisaateid. Viasatiga samasse MTG gruppi kuuluv TV3 kannab üle kogu Rio olümpia kergejõustikuprogrammi. Samuti on Rios kohapeal Viasati ajakirjanik ja operaator, kes vahendavad meie sportlaste muljeid pärast võistlusi. Viasatile kuuluv spordikanal Viasat Sport Baltic on koos Eesti spordikommentaatoritega pühendanud olümpiale rohkem kui 300 tundi. Lisaks saab olümpiamängudele kaasa elada ka spetsiaalselt Rio olümpia ajaks loodava kuue Viasat Xtra kanali kaudu.

Viasat Sport Balticu sisujuht Kalev Kruus selgitab: “Viasat on Eestis ainus teenusepakkuja, kel on õigus näidata kõiki suveolümpiaalasid. See tähendab üle 300 tunni sporti, millest üle poole on otseülekanded ja seda koos eestikeelsete kommentaaridega vastava spordiala ekspertidelt. Samuti näitame olümpiaülekandeid ka Viasati kuuelt lisakanalilt, mis toovad koos Viasat Sport Balticuga Eesti televaatajateni ühtekokku 966 tundi sportlikku meelelahutust Rio de Janeiro olümpiaareenidelt.”

Viasati turundus- ja kommunikatsioonijuhi Tanel Taali sõnul annavad suvised olümpiamängud ettevõttele hea võimaluse näidata, et Viasati eesmärgiks on pakkuda televaatajatele ning spordisõpradele vaid parimat meelelahutust. “Näitame seitsmel telekanalil ära kogu Rio olümpia ajal toodetava rahvusvahelise telepildi, et kõik spordisõbrad saaksid otsepildis kaasa elada ka Eesti sportlaste esinemistele.“

Olümpiafännid

Eesti Olümpiakomiteele teadaolevalt on Eestist mänge vaatama sõitmas paarkümmend fänni.

Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi plaanib samuti Rio mänge vaatama minna. “Olen käinud eelnevalt alates Sydney olümpiast kõigil suve- ja talimängudel ning kogunenud päris palju eredaid hetki, enamasti loomulikult tänu Eesti sportlaste saavutustele. Kergejõustikuliidu presidendina olen nii Eesti sportlaste kui ka eriti kergejõustiklaste fänn, aga mõnevõrra on mul viimastel suvemängudel olnud ka n-ö ametikohustusi. Käidud kaheksal olümpial olen viibinud nii fännina, kergejõustiku koondise juhina (2004. a Ateenas) kui ka ametiga seotult alaliidu presidendina (2008. a Pekingis ja 2012. a Londonis). Lähen alati kohale ootustega näha eestlaste häid tulemusi ja ka ülejäänud maailma tippude suurepäraseid hetki.”

Eestlased Rios

Praegu elab Brasiilias umbes 500 eestlast. Suurem osa neist on koondunud São Paulo linna ja osariiki ning väiksemal määral Rio de Janeirosse, Paranásse, Rio Grande do Suli ja teistesse osariikidesse. Nad on heal majanduslikul järjel ja huvitatud sidemete tihendamisest kodumaaga. Brasiilia eestlased töötavad suurtes rahvusvahelistes firmades ja paljudel on oma ettevõtted. Samuti on eestlasi juhtivatel ametikohtadel Brasiilia riiklikes ettevõtetes. Brasiilias tegutsevad mitmed Eesti organisatsioonid ja seal on palju Eesti Vabariigi kodanikke, kes pole võtnud kohaliku riigi kodakondsust.

Allikas: Eesti suursaatkond Brasiilias http://brasilia.mfa.ee/est.

EOK saadab Rio olümpiamängudele 46 sportlast. EOK täitevkomitee kinnitatud Eesti koondis Rio olümpiamängudeks on järgmine:

Jalgrattasport: Rein Taaramäe, Tanel Kangert

Judo: Grigori Minaškin

Kergejõustik: Gerd Kanter, Grit Šadeiko, Jaak-Heinrich Jagor, Karl Robert Saluri, Ksenija Balta, Liina Luik, Lily Luik, Liina Laasma, Leila Luik, Magnus Kirt, Maicel Uibo, Martin Kupper, Rasmus Mägi, Risto Mätas, Roman Fosti, Tanel Laanmäe, Tiidrek Nurme

Laskmine: Peeter Olesk

Maadlus: Ardo Arusaar, Epp Mäe, Heiki Nabi

Purjetamine: Anna Maria Sepp, Deniss Karpak, Ingrid Puusta, Karl-Martin Rammo, Kätlin Tammiste

Sulgpall: Raul Must, Kati Tolmoff

Sõudmine: Allar Raja, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Sten-Erik Anderson (varu)

Triatlon: Kaidi Kivioja

Tõstmine: Mart Seim

Ujumine: Maria Romanjuk, Martin Allikvee

Vehklemine: Irina Embrich, Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Kristina Kuusk (varu), Nikolai Novosjolov

Vibulaskmine: Laura Nurmsalu

Taasiseseisvumise järgsel perioodil on senini Eesti suurim olümpiakoondis olnud  2008 Pekingi olümpiamängudel, kuhu lähetati 47 sportlast.