Michael Phelps on võitnud olümpiamängudelt juba 25 medalit. Foto: GABRIEL BOUYS
Rio 2016 OM uudised
10. august 2016, 12:17

STATISTIKAPOMM | OM-i 4. võistluspäev: imeline Michael Phelps nihutab rekordeid

Rio de Janeiro olümpiamängud on seni pakkunud mitu üllatust ja veel rohkem rekordeid, eriti Michael Phelpsilt. Õhtuleht toob Teieni neljanda võistluspäeva kõige imelisemad numbrid ja arvud. 

21 kuldmedalit on Michael Phelps võitnud pärast eilset triumfi 4x200 m vabaltujumises ja 200 m liblikas. Kõige kirkama medalite arvestuses pole kedagi ligilähedalgi - talle järgneb "kõigest" üheksa kullaga Nõukogude Liitu esindanud Larissa Latõnina, kes võitis medalid võimlemises. 

25 medalit on Phelps võitnud olümpiamängudelt, mida on seitse rohkem vanem mainitud Larissa Latõninast. Samuti Nõukogude Liitu esindanud Nikolai Andrianov on selles arvestuses 15 medaliga kolmandal kohal. 

31 aastat ja 40 päeva vana oli Phelps, kui ta võitis eile 200 m liblikujumises kulla. Temast sai vanim individuaalujumise olümpiavõitja. 

Neli medalit on Phelps ainsa ujujana võitnud ühel kindlal distantsil. Phelps võitis 200 m liblikas kulla lisaks tänavusele ka 2004. ja 2008. aastal, neli aastat tagasi oli teine.

Michael Phelps on võitnud olümpiamängudelt juba 25 medalit. Foto: GABRIEL BOUYS

12 olümpiamedalit on võitnud eile 4x200 m vabaltujumises tšempioniks kroonitud Ryan Lochte. Ainult ühel ujujal on rohkem - Michael Phelpsil. 

Esimese naisujujana pärast Shane Gouldi 1972. aasta Müncheni mängudel võitis Katie Ledecky samal olümpial 200 m ja 400 m vabaltujumises kulla. Ta on ka esimene valitsev maailmameister pärast Heike Friedrichi, kes suutis 200 m vabaltujumise võita. 

Esimese kuldmedali sai Prantsusmaa Riost ratsutamise võistkondlikul kolmevõistlusel. 

52 aastat ja 331 päeva vana oli individuaalses kolmevõistluses pronksi võitnud ameeriklane Phillip Dutton. Temast sai vanim individuaalsel võistlusel medali võitnud ameeriklane pärast 1908. aasta olümpial hirvelaskmises kulla võitnud Walter Winansist, kes oli 56 aastane. 

Esimese Aasia sportlasena võitis Takuya Haneda medali (pronks) kärestikuslaalomis.

Takuya Haneda tõusis esimese Aasia sportlasena kärestikuslaalomis poodiumile. Foto: LUCY NICHOLSON

Esimese olümpiakulla sai Kreeka pärast 2004. aasta olümpiamänge, kui 25 m püstoli harjutuses tuli tšempioniks Anna Korakaki. Ta on ka esimesne kreeklanna, kes on võitnud samalt olümpialt kaks medalit (pühapäeval sai Korakaki 10m õhupüstoli harjutuses pronksi). 

Judo on esimene spordiala, kus Sloveenia on võitnud kaks kuldmedalit. Tänavu krooniti -63kg arvestuses meistriks Tina Trstenjak. 

100% olümpiakuldadest on 10m naiste sünkroonvettehüpetes võitnud Hiina. Sellel alal võisteldi Rios viiendat korda. See on ühtlasi ka ainukene sünkroonvettehüppe võistlus, kus üks riik on võidutsenud igal olümpial. 

20-aastasena on Park Sangyoung teine noorim meeste epee võitja. 116 aastat tagasi 1900. aastal võidutses kõigest 16aaastane Ramon Fonst. 
Fencing - men's epee individual

250 medalit on suveolümpial võitnud Lõuna-Korea pärast Sangyoungi triumfi. 

Neljanda olümpiamedali võitis Kõrgõsztan, kui tõstmises -69kg meeste arvestuses sai pronksi Izzat Artjukov.