Sõudekoondise endine peatreener Jaan Tults.Foto: TAIRO LUTTER
Rio 2016 OM uudised
11. august 2016, 17:05

Jaan Tults medalivõitjatest: hea, et need neli meest uuesti kokku said!

Eesti sõudekoondise endine peatreener ja aastakümneid alaliidu peasekretärina töötanud Jaan Tults rõõmustas, et tema ennustused on kolmes olümpiatsüklis täide läinud: nii nüüd, Pekingis kui ka Ateenas.

"2004 Ateenas oli meil kolm paatkonda ning ütlesin, et Eesti võidab ühe medali ja selle toob ühepaadil Jüri Jaanson - et maakera sees on teine, veel suurem maakera!" meenutas Tults muheldes. "Samamoodi pakkusin Pekingi eel kahepaadimedalit Jaansonile ja Tõnu Endreksonile. Ning nüüd ütlesin, et need neli meest võtavad medali ära."

Tults ohkas korra ja nentis: talle jäi arusaamatuks, miks ei tahtnud Endrekson ja Andrei Jämsä pärast 4. kohaga lõppenud Londoni olümpiat enam neljapaadis edasi sõita. "Aga lõpp hea, kõik hea, et need neli meest uuesti kokku said!"

Tults meenutas neljapaadi ajalugu, mis algas aastal 2001, alaliidu juhatus suhtus esialgu asjasse skeptiliselt, kuid lõpuks noppis paatkond MMil 7. koha. Ühel hetkel ristiti projekt juba Pühaks Lehmaks, võidetud on rohkelt erinevaid tiitlivõistluste medaleid ning nüüd lõpuks tuli autasu ka olümpiamängudelt.

"Kindlad vahed olid sees, täna oli pronks meie meeste maksimum. Lootsin, et Saksamaa kangestub, kuid seda ei juhtunud. Täna oli sõudekanalil parem ilm - kehvades tingimustes polnuks sakslastel midagi teha," pakkus Tults.