Katrin LustFoto: Erakogu
Blogid
15. august 2016, 12:09

Äkki on kassipiim see, mis meie põllumehed päästaks? (67)

EAS andis üle 130 000 euro eksporditoetust trikimehele. See uudis kütab nüüd kirgi juba mitu päeva, kuidas noormehel tuleb see summa tagasi maksta. Mis pingutusi on aga teinud meie ettevõtlusminister koos riiklike eksporditoetajatega? Minister reisib küll Mehhikosse ja Aafrikasse, aga tegelikult on meie koduturg siinsamas kõrval Soomes. 

Kuna olen piimatootjatest teinud sel aastal mitmeid lugusid, siis mu pilk jääb alati seetõttu poes käies piimahinnal püsima. Praegune piimatootjate seis on ikka kole kurb ja see, kuidas meie eesti tõupuhtaid piimalehmi Poola ja Maltale saadetakse, toob pisara silma. Ja seda ütlen ma täiesti siiralt, sest olen ise lehmadele järgi lehvitanud, kui nad autode peale pakitakse ja siit igaveseks ära viiakse. 

Meie piimahinnad on täna täiesti naeruväärselt madalad. Liiter piima maksab mõnes poes alla 30 sendi liiter. Piima kokkuostuhind on 27 senti liiter. Kuidas on võimalik sellise äriga üldse ära elada? 

Kõige rohkem ajab mind aga närvi see, kui tehakse mingit nn ausa piima kampaaniat. Kas keegi tõesti ei süvene, mis see kampaania endast tegelikult ette kujutab. 

Esiteks on see täiesti jabur ja ütleks, et isegi põllumehi mõneti mõnitav. Ostes Ausa Piima kaubamärgi all olevat piima läheb põllumeestele iga liitri pealt umbes 10 senti. Öelge, palju see summa meie põllumeest aitab? Mitu inimest kümnest üldse seda ausat piima ostab? Mitu eurot sellise kampaania alusel põllumees teenib. See summa on naeruväärne, eriti siis kui Ausa Piima kõrval laiutab 35sendine piimapakk. Räägi, palju tahad, inimene haarab ikka soodsamat. 

Ma tooks nüüd kõrvale võrdluse Soome piimahindadest. Valin Soome näite sellepärast, et just Valio omanik on Soome põllumeeste ühistu. Valio tegutseb siin juba aastakümneid viies kogu meie põllumeeste pealt teenitava tulu Soome. 

Alma piim kõlab küll eesti päraselt aga on tegelikult Valio kaubamärk. 

Kui me laseme soomlastel oma koduturul möllata, siis miks ei võiks eestlased minna piima müüma Soome, kus piimaliitri hind algab 75 sendist. Muide Soomes on toiduainetel alandatud käibemaks 14%, kui muidu on maksumäär 24%. See on ka mõttekoht meile - alandada toiduainete käibemaksu, sest sööma peavad ju nii rikkad kui ka vaesed. Lihtsalt ühel kulub suur osa sissetulekust toidule ja teisel meelelahutusele. 

Küsimus on hästi lihtne - muidu üritame ju müüa Hiinasse ja Jaapanisse piimapulbrit, aga mingit konkurentsieelist meil seal tegelikult pole. Meie ainuke konkurentsieelis ongi värske piim ja piimatooted

Kui me räägime piimapulbritest ja võidest, mis on maailmaturul kaubeldavad kaubad, siis me mitte kunagi ei suuda konkureerida Uus Meremaaga, mis on sisuliselt üks suur pehme kliimaga laut või aas, kus aastaringselt lehmad ringi jalutavad ja rohelistel aasadel rohtu krõmpsutavad. 

Meie ainukesed koduturud värskele piimale ja piimatoodetele (kus saab ka korralikku raha) on Soome ja Venemaa. Tuletan meelde, et Peterburis (mis asub meie piirist umbes saja kilomeetri kaugusel) elab sama palju inimesi kui kogu Soomes ja sealsed turuhinnad on täiesti korralikud. 

Venemaale me kaupa viia ei saa hetkel embargo tõttu, seega unustame selle praegu ära. AGA Soome ju saame viia? Seda enam kui siin tegutsevad juba aastakümneid Soome ettevõtjad, nagu Valio, väga edukalt. Miks ei võiks meie siis sinna minna? 

Euroopa Liidu üks põhialuseid ongi ju vaba kaubandus ja ühine turg

Mul on veel üks hästi lihtne küsimus - miks Soomes makstakse piima liitri eest rohkem ja Eestis nii palju vähem? Valio on eesti üks suurimaid piimatootjaid ja seetõttu on just nemad turul määravaks jõuks kokkuostuhinna kujundamisel. 

Vastus minu meelest peitubki selles, et nad on Soome piimatootjate ehk farmerite liit (ühistu). Teiseks, kui me räägime Euroopa Liidus vabast konkurentsist, siis ei tohiks olla ju probleem Soome suurematesse kettidesse Eesti kaupmehel sisse saada. Kuigi ka seal tekib sama küsimus, et suuremad ketid nagu Prisma ja S-Market kuuluvad samuti Soome tarbijate ühistule. 

Mis mind aga eriti vihastas ja seda blogi kirjutama pani oli see, kui nägin möödunud nädalal poes müügil kassipiima hinnaga 80 senti 200ml koorepaki eest. See on Saksamaal toodetud ja liitri hind tuleb sellel täpselt neli eurot. See tähendab, et kassipiim on üle üheteistkümne korra kallim kui kilepiim, mida müüakse 35 sendiga liiter. 

Mõtlesin, et äkki on tegu ikka mingi anomaaliaga ja käisin seetõttu ka teistes suuremates ketipoodides. Hind oli igal pool sama ja kõige soodsam kassipiim oli 75 senti 250ml ehk 3.75 eurot liiter. 

Uurisin, mille poolest erineb kassipiim tavalisest lehmapiimast, mida on aastasadu kassidele antud. Tuleb välja, et moodsas maailmas on välja selgitatud, et kassid ei talu laktoosi. Ehk tegu on tavalise laktoosivaba piimaga. Laktoos on piimasuhkur ja selle eemaldamine on tehnoloogiliselt väga odav. 

Mida me räägime siinkohal mingisugusest ausast piimast, kui turul on isegi kassipiim Saksamaalt kümme korda kallim ja kui seda letil jätkub, ju siis on ka nõudlust. 

Siin oleks ka Oliver Kruudale väike soovitus. Selle asemel, et mässata piimapulbriga võiksime ju Hiina ja Indiasse müüa väikestes karbikestes kassipiima. Täna tundub, et kassipiim olekski ainuke asi, mis meie põllumehed päästaks. 

Miks ei tee meie poliitikud turundustööd naaberriikides, et meie piim oleks müügil Soomes oma nime all ja me ei peaks nuumama Soome farmerite ühistut Eestis, mille kogu kasum läheb nende, mitte meie kodumaale. 

Muidu on Eesti riigiettevõtjad küll tublid. Kui Tallinna Sadama juhid käisid laevu ostmas Türgis ja Poolas, siis neile lahkelt lubati altkäemaksu miljonites. Võibolla peaks keegi nüüd ette võtma reisi Soome, et olla suuteline kokku leppima piimaturu osas, mis meie põllumehed päästaks.