EKSTRAKLASS: Usain Bolt ees ja teised järel. Nõnda 100 meetri jooks välja nägi.Foto: KAI PFAFFENBACH
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 04:00

ÕL RIOS | Imeline Usain Bolt tuli, nägi, võitis. Kas ta teeb seda kaks korda veel? (1)

Usain Bolt on kümnekordne olümpiavõitja. Mehe triumf Rio de Janeiro mängude 100 meetri distantsil ei tulnud just hiilgava ajaga – 9,81 – ent see-eest pakkus sprindimaailma supertäht publikule unustamatu elamuse.

Nagu nõukogudeajal defitsiitkauba järele – nõnda looklesid pühapäeva hilisõhtul sissepääsu ootavate pealtvaatajate järjekorrad ümber Rio olümpiastaadioni. Fännid ei tõtanud hordidena kohale, et jälgida meeste kõrgushüppe kvalifikatsiooni või naiste kolmikhüppe kullalahingut. Nad olid kohal ühe mehe, Bolti, pärast.

Meeste 100 meetri sprint on jätkuvalt kergejõustikuvõistluste (võib-olla ka terve olümpia) kroonjuveeliks, ent alates 2008 Pekingi mängudest on võistluse DNAs toimunud märgatav nihe. Enam ei tulda vaatama maailma kiireimate meeste duelli, jälgima, kas keegi suudab nihutada maailmarekordit. Nüüd on kõik vaid Bolti šõu.

Terve staadion seisis püsti

Lõuna-aafriklane Wayde van Niekerk purustas vahetult enne 100 meetri finaali neli korda pikemal distantsi Michael Johnsonile kuulunud maailmarekordi tervelt 15 sajandikuga ja terve olümpiastaadion plaksutas mehele õnnitluseks. Ent ovatsioonid olid viisakad ja väljapeetud.

Kui Bolti 100 meetri finaali eel tutvustati, polnud taolisest rahust juttugi. 40 000 olümpiastaadionile kogunenud spordifänni lasid häälepaelad valla. Kui areenil olnuks katus peal, kandnuks lärm selle minema, Suhkrupeamäe tippu.

Ja jamaikalane teab, et teda armastatakse. Šõumees nagu ta on, leidis Bolt veel viimast korda enne kullajooksu rada jalutades aega ja tahtmist publikule lehvitada ning väikestviisi tsirkust teha. Aplaus oli mõistagi kestev.

Rahvas vaikis vaid stardiks endaks. Bolt, nagu talle kohane, kerkis pakkudelt aeglaselt ja tema suurim rivaal, Justin Gatlin, sai kähku sisse paarimeetrise edu. Sellest hoolimata polnud publikul, kellest viimne kui hing jooksu ajal püsti seisis, mingit kahtlust, kes jooksu lõpuks võidab.

Võitja selgus poolel maal

Kulus 20 meetrit enne, kui Bolt oma rütmi leidis – need kuulsad pikad, aga neetult väledad sammud. Ja siis hakkas vahe vähenema. Kahest meetrist sai poolteist, siis meeter ja kui jooksukellal kukkus ette kaheksas sekund, purjetas jamaikalane püüdmatult Gatlinist mööda. Jumaldava publiku ees sai ühest auringist kaks ja rahvas muudkui kisas…

"Teadsin, et jooks saab olema keeruline, aga poolfinaal süstis minusse kamaluga enesekindlust. Kui jõudsin 50 meetri peale, tundsin end suurepäraselt ja sain aru, et püüan ta (Gatlini) kinni," rääkis pärast pikka-pikka juubeldamist lõpuks pressikonverentsile jõudnud Bolt.

Samasugune etendus kordub Rios veel kahel korral: et saada kokku kuldne kolmik ehk kolmedelt mängudelt kolm sprindikulda (tõsi, Pekingi teatemedal on Nesta Carteri dopingusüü tõttu ohus), tuleb Bolt välja ka 4x100m teatesprindis ja esmalt täna 200 meetri eeljooksudes.

"Tahan hirmsasti 200 meetri maailmarekordit! Kui saan pärast poolfinaali korraliku peatäie magada, on variant selle püstitamiseks olemas. Kavatsen endast kõik rajale jätta!" plaanib Bolt neljapäeva hilisõhtul püsti panna veel vingema šõu. "Kaks medalit veel ja saangi surematuks!"

* * *

Justin Gatlin vilistati välja

100 meetri sprindis Usain Bolti järel teise koha saanud Justin Gatlin vilistati Rio olümpiaareenile astudes välja. "Esimene kord, kui mina staadionil kogen, et talle vilekoori lastakse. See oli mulle väga üllatav!" nentis Bolt, et tema taoliseks käitumiseks põhjust ei näinud.

Gatlin ise suhtus olukorda rahulikult: "Lõppude lõpuks kuuled sa ju ikkagi kõike, mis staadionil toimub, aga seda tuleb osata lihtsalt ignoreerida. Kui staadionile astusin, keskendusin hoopis USA lippudele, mida oli rohkem kui ühelgi varasemal suurvõistlusel."