Julia JefimovaFoto: DAVID GRAY
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 13:59

Skandaalne ujuja Julia Jefimova: Ameerikas on lihtsam elada kui Venemaal (9)

Rio de Janeiro olümpiamängude üks skandaalseim osaleja Julia Jefimova tõdes CNNile antud intervjuus, et Ameerikas on palju lihtsam elada kui Venemaal ning elu suure lombi taga on teda muutnud. 

Kaasvõistlejatelt ja pealtvaatajatelt halastamatult palju kriitikat saanud venelanna võitis kõigest hoolimata Rios kaks hõbemedalit. Ta elab ja treenib juba viiendat aastat järjest Ameerikas ning tal pole kavas Venemaale naasta. 

"Elu on nii palju lihtsam kui Venemaal. Kõik naeratavad," sõnas rõõmus Jefimova CNNile, kes elab päikselises Los Angeleses.

Venemaa ujuja on sisuliselt kaks korda dopinguga vahele jäänud. 2013aastal määrati talle 16kuuline võistluskeeld anaboolsete steroidide kasutamise eest. Selle aasta alguses leiti tema kehast 1. jaanuarist keelatud ainete nimekirja lisatud meldooniumit. 

Teist korda dopinguga vahele jäämine toob tavaliselt kaasa eluaegse võistluskeelu, kuid Maailma Antidoping (WADA) ei suutnud tuvastada, kas Jefimova kasutas meldooniumit ka pärast 31. detsembrit. Vahetult enne olümpia algust otsustas Rahvusvaheline Spordikohus (CAS), et Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) resolutsioon keelata varem dopingukaristust kandnud Venemaa sportlastel olümpial osalemine pole õiglane ja nõnda pääses venelanna viimasel hetkel Rios võistlema. 

19aastane ameeriklanna Lilly King oli 24aastase Jefimova suuremaid kriitikuid. Pärast venelanna alistamist 100 meetri rinnuliujumise finaalis ütles King, et ta tõestas maailmale, et saab võita ka dopinguta.

Jefimova arvates on aga ameeriklannal liiga vähe kogemusi, et saada aru Venemaa positsioonist. "Ta on liiga noor. Ta ei tea veel midagi. Ta ei tea, kuidas elu läheb, kui sa üritad õiget asja teha," vastas venelanna, kes ei usu ka McLareni raportisse, milles leiti, et Venemaa petuskeemi juhiti valitsusest. 

"Ma ei taha seda uskuda. Seda on loll öelda, et venelased võivad dopingut kasutada, aga kõik teised on puhtad. See raport oli poliitliselt motiveeritud. Kõik on Venemaa, Venemaa, Venemaa - joome viina nagu õlle ja peale võtame veel dopingut."

Jefimova tunnistas, et viimasel ajal on tal elu väga raske olnud. "Ma olen viimased kolm nädalat saanud magada ainult kolm-neli tundi. Kui mind ei toetaks perekond, siis ma ei istuks siin."