Behdad Salimi oli žürii peale puruvihane, kuid hiljem tabasid teda ka kurbus. Foto: GOH CHAI HIN
Rio 2016 OM uudised
17. august 2016, 11:56

SKANDAAL! Iraanlane märatses! Seimi konkurendi tõttu kutsuti tõstesaali märulipolitsei! (17)

Mart Seimi konkurent iraanlane Behdad Salimi oli pärast tõukamises nulli saamist puruvihane ning tema käitumise pärast kutsuti saali märulipolitsei. Tõstja treener arvab, et luhta läinud võistluse taga oli vandenõu.

Kõik, kes vaatasid Mart Seimi võistlust, nägid kohtunikelt mitut väga vastuolulist otsust, millest üks oli ka eestlase vastu. Kõige hullemini läks aga Londonis olümpiavõitjaks tulnud Behdad Salimil, kelle esimest üritust tõukamises 245 kilogrammiga ei lugenud kohtunikud ära. Teine katse sama raskusega loeti kohtunike poolt ära, kuid selle tühistas pool minutit hiljem žürii, mis oli paljudele väga üllatuslik.

Kolmandaks katseks ei suutnud iraanlane ennast piisavalt kokku võtta ning sai tõukamises kirja nulli. Rebimises tehtud maailmarekord läks luhta ning iraanlane jäi olümpiamedalist ilma. 

Salimi oli maruvihane ning läks veel teiste võistlejate katsete ajal saali žüriiliikmete juurde. Tema ja ta treener Sajjad Anoushiravani karjusid nende peale ning sportlase juhendaja vaidles isegi Rahvusvahelise Tõsteliidu presidendi Tamas Ajaniga. 

"See oli vandenõu. Žüriis olid meie vaenlased," sõnas vihane Anoushiravani ajakirjanikele, viidates žüriis olnud iraaklasele. "See on ilmselge, et nad võtsid Salimilt medali. Žürii valitigi selle järgi, et ta ei saaks poodiumile. Ta võitis ju Londonis kuldmedali ja murdis siin maailmarekordi. Terve võistluse tulemuse võib visata prügikasti." 

"Miks nad peaksid selle kulla nii kergelt minult võtma?" nuttis 26aastane Salimi pärast ajakirjanikele. "See oli tahtlik, inimesed nägid, mis juhtus."

Pärast kolmandat luhtunud katset lasid saali kogunenud iraanlase fännid võimsat vilekoori sisuliselt iga järgneva sportlase katse ajal. Isegi pärast võistlust jätkasid iraanlased oma rahulolematuse välja näitamisega ning pinged keriti nii kõrgele, et saali kutsui märulipolitsei. Õnneks ei läinud neid vaja.

Viimased katsed võimsa vilekoori ajal teinud olümpiavõitja Lasha Talakhadze sõnas, et saalis oli vihane õhkkond, kuid see polnud temale suunatud. "Ma tegin, mida pidin. Salimi oli olümpiavõitja, kuid ta ei suutnud katseid edukalt lõpetada. Terve elu olen unistanud olümpiakullast ning nüüd ma sain selle."

Grusiin sõnas, et tema sai vihasest publikust rohkem jõudu, kuid hõbemedali võitnud armeenlane Gor Minasjanil oli vastupidine arvamus. "Pealtvaatajad käitusid spordiürituse kohta väga halvasti."