Hispaania-Prantsusmaa lahing tõotab tulla väga põnev. Foto: EMMANUEL DUNAND
Rio 2016 OM uudised
17. august 2016, 18:06

VIDEO | Prantsusmaa - Hispaania: viis aastat verd ja viha, vihkamist ja armastust

Alates 2011. aastast on Hispaania ja Prantsusmaa kohtunud igal aastal mõnel suurturniiril ning täna otsustavad need koondised Rio olümpia poolfinalisti. Seega on paslik meenutada, millised on olnud võistkondade viimase viie aasta lahingud. 

2011 - Rudy Fernandeze ränk viga

Koondiste vihavaen sai ilmselt alguse 2011. aasta korvpalli EMi finaalist. Hispaania juhtis teisel veerandil 46:34, kui prantslaste legend Tony Parker läks korvi alt viskele, kuid Rudy Fernandes võttis ta väga ohtliku veaga rajalt maha. 

Loomulikult ei meeldinud see Prantsusmaa koondislastele ning nagu videost näha, ägestusid päris mitmed Parkeri rahvuskaaslased. Mängu võitis kindlalt Hispaania 98:85 ning kuigi Rudy löögist ei tehtud tol ajal palju juttu, võis just see intsident olla süütenööriks järgmiste aastate vahejuhtumitele. 

2012 - "Sõpruskohtumise" lööming ja Nicolas Batumi löök kubemesse

Enne Londoni olümpiamänge kohtusid meeskonnad Prantsusmaal "sõpruskohtumises", mis peaaegu lõppes lööminguga. Üheks osapooleks oli jälle ei keegi muu kui Rudy Fernandez. 

Hispaanlane kaotas rünnakul palli ning proovis Mickael Gelabale ettesöötu takistada, kuid hüppas talle sisse ning kätega näkku. Prantslasele see loomulikult ei meeldinud ning tõukas Fernandezt selga, kes ägestus. Õnneks said tiimikaaslased vahele ning kakluseks ei läinud. Kohtunikud talitasid õigesti ja viskasid mõlemad mängust välja. Hispaanlane saadeti riietusruumi suure vilekoori saatel - Prantsusmaa publikul oli jätkuvalt meeles eelmise aasta EMi jõhker viga. 

Londoni OMil kohtusid koondised uuesti ning siis sai idiootsusega hakkama prantslane. Hispaania juhtis veerandfinaalis 23 sekundit enne lõppu kuue punktiga ning nemad said palli küljeaudist välja mängida. Oli teada, et prantslased teevad vea, aga keegi ei osanud oodata, et Nicolas Batum lööb rusikaga Juan Carlos Navarrot kubemesse. 

Pärast mängu ei kahetsenud Batum tehtut ning andis päris huvitava vabanduse: "Ma tahtsin anda talle põhjuse sukeldumiseks." Enne Rocky Balboaks transformeerumist olid Batum ja ta koondisekaaslased pahased hispaanlaste peale, kes nende arvates näitlesid terve kohtumise liialt palju. 

Kui prantslase käest küsiti, kas tema kubemelöök oli olümpiale kohane, esitas ta ajakirjanikele küsimuse: "kas meelega mängu kaotamine on olümpiale kohane?". Batumi vihje oli kindel - paljud arvasid, et Hispaania kaotas alagrupis, et mitte kohtuda USA-ga enne finaali. 

2013 - sõbralik kohtumine EMil

2013. aasta EMil kohtusid koondised poolfinaalis. See mäng erines eelnevast kolmest kahel moel - esiteks ei olnud ühtegi vaenulikku intsidenti, ning teiseks võitis matši Prantsusmaa. "Les Bleus" alistas finaalis Leedu ning krooniti Euroopa meistriks, hispaanlased said kaela aga pronksi. 

2014 -  tubli Läti kohtunik

Hispaania mängis korvpalli MMil kodusaalis ning oli veerandfinaalis Prantsusmaa vastu suursoosik. Prantslastel oli puudu ka nende superstaar Tony Parker, kuid Hispaania tegi väga kahvatu mängu ning kaotas 52:62. 

Nagu omavahelistes kohtumistes kombeks, ei möödunud ka see mäng ühegi ärevama vahejuhtumita. Seekord oli kolmanda veerandi intsidendis peaosalised Sergio Llul ja Florent Pietrus, kuid Läti kohtunik Olegs Latisevs suutis potentsiaalse löömingu ära hoida ja pinged maandada. 

2015 - "Me ei kaota hispaanlastele" ja prantslaste valus kaotus

Möödunud aastal kandus hispaanlaste ja prantslaste tüli esmakordselt ka NBA-sse. Enne play-off mängu Portland Trail Blazersi ja Memphis Grizzliesi vahel kirjutas Nicolas Batum oma koduklubi Portlandi riietusruumi tahvlile lihtsa sõnumi - me ei kaota Hispaania mängijatele.

Hispaania korvpalluri all pidas prantslane silmas Marc Gasoli, kes mängis Memphises, kuid kelle kättemaks oli magusam - Grizzlies alistas väga ühepoolses play-off seerias Portlandi 4:1 ning jõudis läänekonverentsi poolfinaali. 

Hispaanlased said veelgi magusama kättemaksu septembris, kui korvpalli EMi poolfinaalis kohtuti Prantsusmaaga. Seekord olid favoriidid kodupubliku ees mänginud prantslased, hispaanlastel olid puudud mitmed põhimängijad nagu näiteks Marc Gasol, Juan Carlos Navarro ja Ricky Rubio. 

Väga põnevas ja pingelises poolfinaalis said hispaanlased pärast lisaaega prantslastest jagu. Finaalis alistas Hispaania Leedu 80:75 ning terve Prantsusmaa pidi vaatama, kuidas suurrivaalid tähistavad nende staadionil turniiri võitu. 

Täna kohtuvad meeskonnad uuesti, seekord Rio olümpiamängude veerandfinaalis. Alagrupimängude põhjal on oodata põnevat ja pingelist lahingut, kus kumbki meeskond teisele hinnaalandust ei tee. Mäng algab Eesti aja järgi 20.30.