Rasmus Mägi.Foto: Mark Schiefelbein
Rio 2016 OM uudised
18. august 2016, 04:00

VÄGEV, RASMUS! 36 aastat ootust lõpeb täna - eestlane on jooksualal olümpiafinaalis! (9)

Viimati osales Eesti jooksja olümpiafinaalis 1980 Moskvas. Pika ootuse lõpetab täna Rio de Janeiros 400 meetri tõkkejooksu poolfinaalis vägeva esituse teinud Rasmus Mägi. Kas üleeile näidatule tuleb lisa?

Rio olümpiamängudel on eestlased jätnud viimase sõna tihti teistele – andis ju kettaheitja Martin Kupper endast kõik ning tõusis hõbemedalipositsioonile, kuid paari minutiga olid temast mööda heitnud sakslased Daniel Jasinski ja Christoph Harting.

Meeste 400 m tõkkejooksus jäi samuti kõik konkurentide kätte. Mägi lõpetas teise jooksu korraliku ajaga 48,64, ent pidi ära ootama viimase jooksu tulemused. Poolehoidjad närisid küüsi ja mees ise ootusärev. "Ausalt öeldes unustasin oma aja ära! Teadsin, et jooksin 48,60 kanti, aga mida mul täpselt vaja oli, seda ma ei mäletanud!" muigas Mägi.

Finaali tuleb nautida!

Kolmandas jooksus startinud nelja mehe ajad olid tagasirgel veel eestlase omast kiiremad, aga ameeriklase Byron Robinsoni rütm läks sassi ning teda jäi finaalist lahutama vaid üksainus sajandik!

Rahulolev Mägi jõudis seega olümpiamängudel kaheksa parema sekka, mida jooksualadel suutis eestlastest viimati 1980. aasta Moskva olümpial 10 000 m distantsil kaheksanda koha saanud Enn Sellik! Mida suudab Mägi täna, 36 aastat hiljem? "Tunnen ennast finaalis täieõigusliku mehena. Kedagi ei karda, olen kõigi vastu jooksnud!" tunnistas rahulolust pakatav Mägi.

2014. aasta EM-hõbe on eurooplaste ja ameeriklastega piisavalt maid jaganud Teemantliiga etappidel, kõige vähem on kokku puututud keenialastega. Üllatuslikult finaalist välja jäänud maailmameistri Nicholas Betti, Lõuna-Aafrika välejala Louis Jacobus van Zyli ja Mägi igipõlise konkurendi Kariem Husseini puudumisel on teed igas mõttes valla. Ole vaid mees ja jookse!

Enim teeb rõõmu aga Mägi jooksutunnetus. Kui hooaja vältel on sportlane jäänud jooksudes pigem kangeks, siis nüüd paistab, et vajalik muukraud on leitud. Tuleb leida oma tempo.

"Isegi kui teised alustavad kiiremini, siis lõpus peaksid ikkagi variandid olemas olema. Tähtis oli, et ei laseks kordagi tekkida tunnet, et rong on läinud. Isegi kui korraks tagakurvis selline tunne tekkis, vältisin teadmist, et võib-olla on hilja. Sellest piisas!"

Sama teguviisi proovib 24aastane sportlane järgida ka kohaliku aja järgi täna kell 12 (Eesti aja järgi kell 18) peetavas finaalis. Ühtlasi saab ta joosta endale meeldival siserajal. "See on uus jooks ja tuleb väga julgelt jooksma minna! Kõike võib juhtuda, tuleb nautida!"