Neymar tähistas oma väravat Usain Bolti kombel.Foto: AFP/Scanpix
Rio 2016 OM uudised
21. august 2016, 02:24

Otsustavaks said penaltid!

ÕL RIOS | Oh, oleks vaid Neymar kaks aastat tagasi platsil olnud… Brasiiliale Saksamaa ees lõpuks olümpiakuld! (6)

Olümpia jalgpalliturniir polevat see "päris", hoopis mingi mõttetu U23 koondiste tilulilutamine. Proovige seda väita neile 75 000 Brasiilia vutifännile, kes elasid täna õhtul Maracanal kaasa oma rahvuskoondise ajaloo esimesele olümpiakullale.

Juba hommikul, kui Õhtuleht alustas teed Kaidi Kivioja triatlonivõistlusele, oli tunda, et miski on Rio de Janeiros täna teistmoodi. Metroos oli näha tavapärasest rohkem kollases särkides inimesi – neist märgataval hulgal seljal ilutsemas Ronaldinho nimi, ent leidus ka värskemaid vutisärke kandvaid fänne.

Põhjus, miks cariocad hommikul sellise rõivastusvaliku tegid, oli muidugi ilmne – täna selgus jalgpalli olümpiakulla saatus. Erinevalt kahe aasta tagusest MM-finaalturniirist oli Brasiilia kindlustanud endale finaaliks pääsme Maracana vutimurule. Vastaseks seesama Saksamaa, kes toona 7:1 võiduga poolfinaalis kohalike fännide lootused ja südamed purustas.

Vaadata tänast olümpiafinaali kui kättemaksu, ei saa. 2014. aasta kaotuse häbi ei unustata siinmail niipea – kohalik legend räägib, et sa võid saata brasiillase mõnda pimedasse kohta, öelda tema ema kohta mõeldamatuid roppusi, ent kui tahad teda tõega nutma panna, sosista lihtsalt kaks sõna: "Seitse. Üks." Ometi oli omamoodi sümboolne, et oma esimese olümpiakulla kolme hõbeda ja kahe pronksi kõrvale said viiekordsed maailmameistrid just sakslaste vastu.

See kõik võimendub, kui arvestada, kes tõusis finaalis Brasiilia sangariks. Barcelonas klubivutti mängiv megatäht Neymar jäi kaks aastat tagasi seljavigastuse tõttu tolles kurikuulsas poolfinaalis pealtvaatajaks. Tänavu jättis ta vahele Copa America, kus Brasiilia juba alagrupiturniiril põrus, et tulla suve lõpus appi olümpiakoondisele.

Neymar tegi, mida kapten tegema peab. Foto: Reuters/Scanpix

Kulus 27 minutit, enne kui mehe otsus olümpiafinaalis maksvusele sai – 20 meetrilt teele saadetud Neymari karistuslöök leidis latipõrkest tee sakslaste väravavõrku ja pidu Maracanal võis alata.

Ent finaale, isegi "mõttetut" olümpiafinaali, ei võideta nõnda lihtsalt. Juba avapoolajal raksatas sakslaste pealelöök kahel korral latti ja lõpuks oli see Schalke poolkaitsja Max Meier, kes 59. minutil Brasiilia karistusalas ihuüksinda unustati, nii et mees sai südamerahuga tsenderduse väravasse virutada. Brasiilia pani küll järgmise pooltunniga peale meeletu surve, ent kasu sellest polnud – ees ootas lisaaeg ja seejärel penaltid.

Üksteise järel realiseerisid oma löögid nii Saksa kui Brasiilia neli lööjat. Kodumeeskonna väravavaht Weverton suutis tõrjuda Nils Peterseni viienda katse ja Brasiilia sai otsustada OM-tiitli saatuse. Ning kes muu oli hoitud otsustavaks lööjaks, kui ebajumal Neymar.

Hoojooks. Ebalev, pidurdav.

Löök.

Sees. Kindlalt!

Neymar pisarais Foto: ODD ANDERSEN

Samal ajal kui meeskonnakaaslased alustasid võidujuubeldusi, langes kaptenipaela kandnud Neymar pisarais murule. Oli see võidurõõmust või mõttest, et oleks ta olnud väljakul ka kaks aastat varem...? Vastust teab vaid mees ise. Aga fakt on see, et tema juhtimisel sai Brasiilia ajaloo esimese jalgpalli olümpiakulla ja seda Maracanal, siinse jalgpalli kodus!

Varem peetud pronksikohtumises alistas Nigeeria Honduurase 3:2.