Suurbritannia maahokinaiskonna kapten Kate Richardson-Walsh kandis Rio de Janeiro suveolümpia lõputseremoonial Ühendkuningriigi lippu.Foto: VASILY FEDOSENKO
Rio 2016 OM uudised
22. august 2016, 17:59

AJALOOLINE SAAVUTUS! Suurbritannia naiskonna koosseisus tuli olümpiavõitjaks abielupaar (3)

Suurbritannia maahokinaiskond võitis Rio de Janeiro suveolümpiamängudel oma esimese olümpiakulla, kui finaalis alistati karistusvisete seerias Holland. Ajaloolist maiku lisas tõik, et naiskonna koosseisu kuulus abielupaar.

Kate ja Helen Richardson-Walsh kuulusid esimest korda olümpiakoondisesse 2000. aastal Sydney’s, kui saavutati 8. koht. Ateena olümpiale Suurbritannia naiskond ei kvalifitseerunud, aga kaheksa aastat hiljem Pekingis oldi kohal ja saadi koos kuues koht.

Pärast Pekingi olümpiat hakkasid naised semmima ning 2013 – aasta pärast kodusel Londoni olümpial üheskoos võidetud pronksmedalit – abielluti. Nüüd tuldi Rios olümpiavõitjateks. Richardson-Walshid on esimene koos olümpiavõitjaks tulnud Suurbritannia abielupaar pärast purjetajaid Cyril ja Richard Wrighti 1920. aastal.

Helen Richardson-Walsh (punases) mängus Austraalia vastu. Foto: VASILY FEDOSENKO
Kate Richardson-Walsh (punases) mängus Austraalia vastu. Foto: CARL DE SOUZA

"Olümpiakulla võitmine tähendas unistuse täitumist. Et see juhtus koos mu naisega, tegi sündmuse väga eriliseks," sõnas Helen Richardson-Walsh.

Olümpiamängude eel BBC-le antud intervjuus märkis Suurbritannia naiskonna kapten Kate, et on tänulik toetava suhtumise eest: "Kõige meeldivam on olnud avalikkuse reaktsioon, mille abil oleme saanud tõsta inimeste enesekindlust. Nüüd julgevad biseksuaalid, geid ja lesbid oma seksuaalsest orientatsioonist avalikult rääkida – see valmistab mulle kõige rohkem rõõmu."

Olümpiavõidu järel teatas Kate Richardson-Walsh, et tõmbab koondisekarjäärile joone alla.