Venemaa paraolümpia-ujuja Aleksander Makarovi treener Olesja Aleksandrova. Mõlemal jääb nüüd Riosse sõitmata.Foto: VASILY MAXIMOV
Rio 2016 OM uudised
23. august 2016, 13:30

LÕPLIK! Venemaad ei lubatagi Rio paraolümpiale (8)

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) ei rahuldanud Venemaa Paraolümpiakomitee kaebust nende Rio de Janeiro paraolümpialt eemaldamise kohta. Venemaa koondis seega Rio paraolümpial ei võistle.

Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee (RPOK) eemaldas Venemaa koondise Rio mängudelt 7. augustil, sest leiti, et Venemaa Paraolümpiakomitee pole suutnud täita oma kohustusi ja järgida nii RPOKi kui ka maailma antidopingukoodeksit.

Ajendiks oli Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) poolt tellitud sõltumatu uurimine (tuntud ka kui McLareni raport), mis paljastas ulatusliku dopingupettuse Sotši olümpia ja paraolümpia ajal, samuti riikliku dopingusüsteemi eksisteerimise Venemaal.

Venemaa Paraolümpiakomitee kaebas RPOKi otsuse 15. augustil CASi ja asja arutati eile. Täna avaldas CAS otsuse, kus öeldi, et "RPOK ei rikkunud Venemaa Paraolümpiakomitee diskvalifitseerimiseni viinud protsessi jooksul mingeid protseduurilise reegleid ning samuti polnud karistus asjaolusid arvestades disproportsionaalne".

Lisaks märkis CAS, et Venemaa Paraolümpiakomitee ei esitanud neile mingeid tõendeid, mis lükanuks ümber faktid, millele põhinedes RPOK oma otsuse langetas.

RPOKi president Philip Craven kiire kommentaar CASi otsusele: "Meil on hea meel, et CAS jättis jõusse RPOKi üksmeelse otsuse. CASi otsus kinnitab meie raudset veendumust, et dopingul pole paraolümpialiikumises mitte mingit kohta, ja suurendab meie võimekust tagada kõigile maailma paraolümpialastele aus ja võrdne konkurents. Oleme otsusega rahul, aga tegu sündmusega, mida peaks tähistama. Tunneme tohutult kaasa Venemaa sportlastele, kes Rio paraolümpialt kõrvale jäävad.

Tegu on kurva päevaga paraolümpialiikumise jaoks, aga loodame, et ühtlasi ka uue algusega. Loodetavasti mõjub otsus katalüsaatorina ja algatab Venemaal muutused, mis on vajalikud, et saaksime Venemaa Paraolümpiakomitee liikmelisuse taastada olles samal ajal veendunud, et ta täidab oma kohustusi kõigile ausa ja võrdse konkurentsi tagamise osas."

Venemaa paraolümpiakoondis oleks koosnenud 267 sportlasest. RPOK kinnitas, et asub koostöös rahvusvahelise alaliitudega tööle, et võimalikult palju neist kohtadest mängudele mittekvalifitseerunud sportlaste vahel välja jagada.

Rahvusvahelise Paraolümpiakomitee (RPOK) president Philip Craven. Foto: REUTERS TV