Martin Müürsepp Valgevene koondise abitreenerina 2013 sügisel.Foto: Arno Saar
Korvpall
31. august 2016, 04:00

KOSSURETRO | "Martin Müürsepp, Martin Müürsepp, tule koju tagasi!“ (1)

Kui Eesti korvpallikoondis viimati Valgevenega mängis, võttis fännisektor lõpu eel üles laulu: "Martin Müürsepp, Martin Müürsepp, tule koju tagasi!" Jah, Müürsepp oli siis Valgevene koondise abitreener, aasta 2013, ja käes samuti augustikuu lõpp.

Käisid viimased minutid, Eesti võit juba kindel ning kui neid sõnu juba mitmendat korda ette kanti, siis Müürsepp kuulas ja muigas. Eesti võitis peaaegu täismaja, 6000 pealtvaataja ees 79:61 ning lõpetaski sellega oma endise tippmängija Valgevene-perioodi – Müürsepp naasis koju ja jätkas tööd BC Kalev/Cramos.

Pärast iseseisvumist viib loos Eesti ja Valgevene nüüd kokku neljandat korda – varem kohtuti peale 2015. aasta EM-tsükli ka 2001. ja 2003. aasta omades. Huvitav on see, et igal kodumängul on olnud rääkida oma lugu.

Kui 2001. aasta talvel kokku saadi, oli tegemist vana hea Kalevi halli eelviimase koondisemänguga. Samuti oli teada, et võit viib eestlased ühe jalaga EM-finaalturniirile. Võidupunkt tabeli lõpuosas asunud vastase üle tuligi, kuid eeldatust raskemalt, kõigest 91:89. Suurima panuse andis Valgevene tulevane abitreener 31 punktiga.

Kohe järgmise EM-tsükli alustuseks, sama 2001. aasta sügisel võõrustas Eesti Valgevenet Rocca al Mare suurhalli esimeses koondisemängus! 6200 pealtvaataja ees ei jäetud vastasele mingit võimalust – 84:56. Siingi oli Müürsepp taas rivis ning mõlemal korral oli vastaste kangemaid mehi Ruslan Baidakov, kes 2013. aastal peatreenerina eestlasest hea tuttava oma abiliseks kutsuski. Mis juhtus huvitavat võõrsil peetud mängudes, sellest juba mõni päev hiljem.

Mõistagi ei piirdu eestlaste ja valgevenelaste korvpallikontaktid ainult viimase 15 aasta koondisemängudega. Omal ajal mängisid nii Tallinna Kalev kui ka Minski RTI NSV Liidu kõrgliigas ja mõõtsid võimeid, viimastel aastatel on seda Ühisliigas teinud Kalev/Cramo ja Minski Tsmoki.

Nagu nägime, siis koondiste tasemel pole Eesti Valgevenele koduväljakul veel kaotanud – lisagu see ajalooline teadmine tänastele mängijatele jõudu! Valgevene koondis püüab aga oma esimest EM-finaalturniiri piletit – senise 25 aasta jooksul pole nad selleni jõudnud.