Gert Kullamäe 2008. aastal Eesti korvpallikoondise mängus Portugaliga.Foto: Arhiiv (Joosep Martinson)
Korvpall
3. september 2016, 06:00

KOSSURETRO | Korvpallurite eelmine reis Portugali kulges väga kummaliselt

Nii nagu Valgevenega, on Eesti korvpallikoondis ka Portugaliga sattunud varasemate aastate jooksul EM-sarjas kolmel korral vastamisi. Võõrsil peetud mängudest kõige erilisem toimus kahtlemata kolm suve tagasi.

Eesti oli valiksarja alustanud kahe kaotusega, sealjuures tuli kodus paraja šokina tunnistada Portugali paremust. Ent siis tuli teade, et Holland olla lubatud ühe asemel kasutanud kaht naturaliseeritud mängijat. Loodeti, et 13. augustil Portugaliga võõrsil peetavaks kohtumiseks on FIBA Euroopa otsus küps, kuid määramatus püsis. Eestlased sõitsid Atlandi ookeani lähistele Coimbrasse teadmises, et kui Holland kahes kohtumises rajalt maha võetakse, vajavad nad alagrupis esikoha kindlustamiseks vähemalt seitsmepunktilist võitu. Kodusest kohmetusest polnud enam jälgegi, võit võetigi tulemusega 85:64.

Mäng sai läbi, päev kah, kuid FIBA ametlikust otsusest polnud lubadusele vaatamata ikka veel kippu ega kõppu. Algas uus päev, Eesti koondis asutas end lõuna paiku koduteele, otsust ikka polnud. Lennati teekonna esimene pool Frankfurti ning seal saadi teada, et Hollandi korvpalliliidu kodulehele oli ilmunud info kahe tehnilise kaotuse kohta!

Eesti alaliidu peasekretäri Keio Kuhi kõne FIBA Euroopa võistluste osakonna ülemale Richard Stokesile ei andnud veel lõplikku tõde, ehkki too kinnitas, et kõik liigub meile soodsas suunas. Selle teadmisega tõusti Frankfurdist paar tundi hiljem õhku ning pärast keskööd koju jõudes oli uudis FIBA Euroopa kodulehel lõpuks üleval.

Nii nagu enne kolmapäevast Tallinnas peetud mängu Valgevenega toetas ajalugu eestlasi – kodus polnud neile veel kaotatud –, on sama lugu nüüd Portugaliga. Selle vahega, et neile pole võõrsil alla jäädud!

Esimest korda mindi vastamisi 1997. aasta EM-valiksarjas. Guardas peetud kohtumises jõudsime pärast kaotatud poolaega 27 punkti visanud Aivar Kuusmaa (kolmesed 8/7!) vedamisel raske 98:92 võiduni.

Järgmine kokkupuude tuli suvel 2008. Eestlastel olid siis raskemad ajad, portugallased olid aga kõigest aasta varem lõpetanud EMil koguni 9. kohaga! Ometi astus siis esile järgmine snaiper, 37aastase Gert Kullamäe kolm kaugviset algatasid lõpuveerandil otsustava spurdi, kokku viskas veteran 28 punkti, Eesti võitis lõpuveerandi 26:11 ja mängu 79:70.

Too mäng peeti väikelinnas Ovaris ning samas saalis saavad samade riikide koondise kokku ka täna – saatuse tahtel päevapealt kaheksa aastat hiljem!