Eesti oletatav algkoosseis teisipäevases MM-valikmängus Bosnia ja Hertsegoviinaga.
Jalgpall
6. september 2016, 06:52

Ott Järvela | Ennustus Eesti alg11 kohta MM-valikmängus Bosnia ja Hertsegoviinaga (3)

Eesti meeste jalgpallikoondis alustab MM-valiksarja teisipäeval Zenicas samal staadionil, kus 2008. aastal Bosnia ja Hertsegoviina käest 0:7 kolakas saadi. Millise koosseisuga minnakse lahingusse seekord?

Viik võrduks Eesti jaoks väikese ja võit tohutu imega. Pole mingit kahtlust, et emma-kumma saavutamine on võImalik vaid läbi ränga ja rohke kaitsetöö, mistõttu saadab peatreener Magnus Pehrsson ilmselt platsile üpris kaitsva koosseisu.

Väravavaht Mihkel Aksalu. Kolmapäevases maavõistluses Maltaga koos keskkaitsja Nikita Baranoviga küpsetatud kook ei seadnud Aksalu staatust - Eesti kindel esivaht - kahtluse alla kahel põhjusel: 1) ühe eksimuse pärast põhikoosseisust kukutamine oleks narrus, 2) puudub alternatiiv, kelle osas oleks veendumus, et tegu on vähemalt sama hea variandiga - Pavel Londak ja Andreas Vaikla ei ole koduklubis põhimehed.

Vasakkaitsja Artur Pikk. Põhikoosseisust väljalangemine Valgevene meisterklubis Borissovi Bates paistis Pika kolmapäevasest esitusest kergelt läbi - vasakkaitsja oli ebalevam ja krobelisem kui muidu. Vast aitasid Malta vastu platsil viibitud 77 minutit Pika järje peale.

Keskkaitsja Ragnar Klavan. Koondise kapteni paranemine ja liitumine oli meeskonnale ülivajalik, sest üks probleem mängus Maltaga oli liidri puudumine.

Keskkaitsja Nikita Baranov. Kui Enar Jääger oleks terve, võinuks Malta vastu tehtud eksimus tähendada Baranovi jaoks koha kaotamist, aga hetkel mitte. Baranovit ootab valikmängudebüüt.

Paremkaitsja Taijo Teniste. Kindel mees suure töövõimega, mis on omadus, mida Pehrsson kõrgelt hindab.

Vasakäär Ken Kallaste. Malta vastu Klavani puudumisel keskkaitses tegutsenud mees saab nüüd ilmselt võimaluse endale meelepärasemal positsioonil. Malta vastu mängis seda kohta Ats Purje, aga Bosnia vastu saadetakse lahingusse kaitsvam koosseis ja see on üks koht, kus on võimalik asja kaitsvamaks kruttida.

Keskpoolkaitsja Karol Mets. Malta vastu Sergei Zenjovile antud resultatiivne sööt tõestas ilmekalt, et lisaks kaitsefaasile on Mets üha tõhusam ka ründefaasis.

Keskpoolkaitsja Aleksandr Dmitrijev. Kolmapäeval 100. korda Eesti koondises mänginud kogenud poolkaitsja kohe võib teoorias ära napsata Ilja Antonov, ent loogilisem tundub Dmitrijevi kasutamine.

Paremäär Gert Kams. Kui välja jätta avapoolaja lõpus realiseerimata jäänud hea väravavõimalus, sai Kamsi etteastet Malta vastu hinnata plussmärgiga. Kena koostöö Tenistega peaks julgustama Pehrssonit tema mängitamisega jätkama.

Ründav poolkaitsja Konstantin Vassiljev. Kes siis veel? Vaatamata kidurale esitusele mängus Maltaga on Kostja Eesti meeskonna jaoks asendamatu. Ründeplaan on üles ehitatud tema liidri-rollist lähtuvalt. Ilma Vassiljevi hea esituseta on Eestil keeruline mängust midagi positiivset (see hõlmaks viiki) loota, sest mängujuhil on kandev roll meeskonna surve alt vabastamisel.

Ründaja Sergei Zenjov. Pärast mängu Maltaga märkis Pehrsson, et eelistaks Zenjovi kasutada ründajana, mitte äärel. Klavani rivistusse naasmine võimaldabki peatreeneril just seda teha, sest vabastab vasaku ääre jaoks Kallaste. Zenjov on heas vormis ning kui õnnestuks ristata tema kiirus ja Bosnia kaitseliini kõrgel paiknemine, võiks sündida midagi meeldivat.

Kokkuvõte. Arvestades, et Mets, Kams ja Kallaste on koduklubides põhikohaga kaitsjad, läheb Eesti Õhtulehe ennustuse kohaselt Bosnias lahingusse seitsme kaitsjaga. Ning kui Enar Jääger terve oleks, võiks see number olla isegi kaheksa (see andnuks Pehrssonile võimaluse kaaluda varianti, kus Metsa kõrval on teine keskpoolkaitsja Baranov).

Kui muidu saab ja võib Pehrssonile liigselt kaitsvat stiili ette heita, siis võõrsil Bosnia ja Hertsegoviina vastu on see mõistlik, sest oodata on karmi survet, millele tuleb vastata range distsipliini ja kange võitlusega.

Artikkel on parandatud. Algselt oli ekslikult kirjas, nagu poleks Ilja Antonov Malta vastu mänginud (tegelikult sekkus 69. minutil) ja nagu oleks Artur Pikk mänginud 90 minutit (tegelikult mängis 77).