Mari-Liis Juul ja Invaspordi liidu president Rainer Vakra Juuli uue võistlusrattaga.Foto: Eesti Invaspordi Liit
Olümpia
7. september 2016, 15:45

Eesti pararattur soovib Rio olümpiamängudel püstitada isikliku kiiruserekordi (2)

Täna asub Rio paraolümpia poole teele jalgrattur Mari-Liis Juul, keda ootab Rios ees individuaalne maanteesõit ja grupisõit. Juuli jaoks on tegemist esimeste olümpiamängudega, kuhu pararattur sai kutse augusti lõpus. Eesti Invaspordi Liidu presidendi Rainer Vakra sõnul on liikumispuudega sportlaste pääs paraolümpiale oluline mitte ainult sportlastele endile vaid Eesti spordi jaoks tervikuna.

“Väga hea meel on, et viimase hetke kutse Riosse sai just pararattur Mari-Liis Juul. Tegemist on sportlasega, kes on enda tõsiseltvõetavust erinevatel rahvusvahelistel võistlustel korduvalt tõestanud,” rääkis Vakra.

Ta lisas, et kindlasti on kõigi liikumispuudega sportlaste jaoks oluline saada olümpiamängude kogemus, et valmistuda nelja aasta pärast Tokios toimuvate paraolümpia mängude jaoks.

Mari-Liis Juuli sõnul on olümpial võistlemine iga sportlase unistus, mille poole järjepidevalt treenides püüeldakse. “Minu eesmärk eraldistardis on kindlasti parandada oma isiklikku kiiruse rekordit, mis on praegu 37 kilomeetrit tunnis. Võistlen mõlemal distantsil maailma absoluutsete tippudega,” rääkis Juul.

Tema sõnul on Rio grupisõidu pikkade ja järskude tõusudega rada kindlasti väljakutse, võisteldakse samal rajal, mida sõideti ka tavaolümpial. Juul lisas, et konkreetselt olümpiale keskendunud ettevalmistus jäi sel korral lühikeseks, kuna kutse Riosse sai pararattur alles augusti viimastel päevadel.

“Olen aga treeninud järjepidevalt ka enne paraolümpia kutse saamist ning treeningute fookus on olnud nii sõidutehnika arendamisel kui kiiruse kasvatamisel,” rääkis Juul treeningutest.  

1979. aastal sündinud Mari-Liis Juul alustas rattaspordiga harrastaja tasemel Tallinna Tehnikaülikooli õpingute ajal. 2009. aastal toimunud liiklusavariiga vigastas Juul õlavarrepõimikut, vigastuse tagajärjel keskendus Juul aga spordile tõsisemalt ning võistleb täna pararatta C5 võistlusklassis.

Rahvusvahelise Rattaliidu UCI pararatta maanteesõidu 2015. aasta maailmameistrivõistluste eraldistardis saavutas Juul C5 klassi arvestuses 7. koha ning grupisõidus 6. koha.

Pararattur Mari-Liis Juul sõidab Riosse täna, 7. septembril kell 15.55 ning saabub olümpiamängudelt tagasi koju 19. septembril kell 22.35. Eesti pararattur võistleb Rios 20 km pikkuse distantsiga maanteesõidu eelstardis 14. septembril, 75 km pikkuse distantsiga maantee grupisõidus stardib Juul 17.septembril.