246 sentimeetrine Morteza Mehrzadselakjani on istevõrkpallis ülimalt suureks jõuksFoto: World Para Volley / Facebook
Olümpia
13. september 2016, 12:31

USKUMATU! Hiiglasekasvu paraolümpialane köidab spordisõprade meeli

Rio paraolümpiamängude avamisel püüdis pilke Iraani istevõrkpallur Morteza Mehrzadselakjani, miks? Mehe teeb eriliseks see, et tema pikkus on lausa 246 sentimeetrit!

(Erinevatel andmetel on iraanlase pikkuseks märgitud 244-250 sentimeetrit, tõde on ehk seal kusagil vahepeal.)

Veidi lühema nimega tuntud kui Morteza Mehrzad, on Iraani kõige pikem inimene. 16-aastaseseks saades oli iraanlane juba pea kahe meetrine, kui talle diagnoositi haruldane haigus nimega akromegaalia ehk liikmehiidsus. Lisaks ei kasvanud peale 15. eluaastat enam tema parem jalg, mis raskendas kõndimist.

Võrkpall andis hea väljundi

28-aastane Mehrzad alustas võrkpalliga alles viis aastat tagasi, kui treener teda televisioonis nägi. Seejärel tiirles mees aastaid erinevates Iraani võistkondades, kuni selle aasta märtsini. 246 sentimeetri pikkune sportlane sai esmakordselt kutse rahvuskoondisesse ning aitas meeskonna kohe kontinentaalkarika võiduni.

Istevõrkpallis, kus võrgu kõrgus on vaid 115 sentimeetrit, annab selline pikkus suure eelise. 2008. aasta olümpiavõitja ning eelmiste mängude hõbeda teeninunud Iraan, on tänu Mehrzadile ka tänavu üks kõige suuremaid favoriite.

“Anname talle võimaluse tulla olümpiavõitjaks. Temast on saamas legend,” sõnas Iraani võrkpallikoondise peatreener peale avamängu võitu.

Olümpiadebüüdil soe tervitus

Olümpiamängude debüüdi tegi Mehrzad kolm päeva tagasi, kohtumises Hiina vastu. 28-aastane iraanlane sekkus mängu teises geimis ning teenis publikult sooja tervituse. Pealtvaatajad elasid tulihingeliselt kaasa igale liigutusele, mis pea kahe ja poole meetrine vägilane ette võttis.

Mehrzad ei pruugi olla küll kõige mobiilsem mängija väljakul, aga on siiski äärmiselt suureks jõuks nii kaitses kui rünnakul. Peale seda, kui ta oli teises geimi vägeva serviga Iraani 25-13 võidu vormistanud, võeti hiiglane taas puhkama.

“Kindlasti ei ava me veel kõiki kaarte. Me läheme edasi samm-sammult ja meie treeningud näevad ette, et Mehrzadist saab kahe aastaga maailma parim para-võrkpallur,” teatas Iraani peatreener, miks ta hiilgavalt mänginud mehe nii kiiresti välja vahetas.

Algrupi teises kohtumises valitsevate olümpiavõitja Bosnia ja Hertsegoviina vastu näitas Mehrzad jälle head mängu. Taaskordselt võimsa serviga murdis 246 sentimeetrine Iraanlane vastased ning aitas meeskonna kindla 3-0 võiduni.

Morteza Mehrzadselakjani on läbi aegade pikim sportlane, kes paraolümpial osalenud. Temast on saanud Rio mängude üks tuntumaid nägusid, kellele rahvas südamest kaasa elab.