Alex Zanardi Foto: ANDREAS SOLARO
Olümpia
15. september 2016, 10:53

Õudses õnnetuses jalad kaotanud vormelitšempion võitis 49-aastasena paraolümpial kuldmedali (2)

Endine vormelipiloot Alex Zanardi võitis 49-aastasena Rio paraolümpialt käsirattasõidus kuldmedali.

1997. ja 1998. aasta vormelisarja CART maailmameister Zanardi, kaotas traagilises õnnetuses suure osa oma jalgadest 2001. aastal.

Peale seda jätkas ta võidusõitmist kereautode sarjas, kui sõidukile tehti vajalikud modifikatsioonid, et ta saaks käte abil kasutada erinevaid pedaale. 2005. aastal õnnestus tal lausa Itaalia Superturismo sarja meistriks tulla.

Kaks aastat hiljem otustas Zanardi võistlema hakata parasportlaste seas. Vaid peale kuuajalist treenimist käsiratturina, õnnestus itaallasel tulla New Yorki maratonil neljandaks. 

Sellest ajast peale võttis endine vormelisõitja eesmärgiks võita 2012. Londoni paraolümpia medal. Ettevalmistused õnnestusid ning Londonist teeniski Zanardi kaks kuldmedalit - nii maanteesõidust kui eraldistardist. 

Eile õnnestus 49-aastasel sportlasel lisada enda kollektsiooni veel üks kuldmedal, kui ta võidutses Rios taaskord eraldistardis. Lisaks on Zanardil käsirattasõidus ette näidata hulgaliselt maailmameistritiitleid. 

Nüüd kui karmist avariist saab õigepea 15 aastat, siis maitses olümpiakuld itaallasele eriliselt magusalt. "Võimatu on neid tundeid kirjeldada. Ma tahan teid kõiki tänada!" teatab ta oma Twitteris. 

Zanardil on võimalik oma medalikollektsiooni veelgi täiendada, kui täna ootab teda ees maanteesõit. Samuti lööb 49-aastane itaallane kaasa segateatesõidus.