VÄRAVAMASIN: Lionel Messi suvi osutus pettumusterohkeks, ent need osutusid kõigest allikaks, millest ammutada inspiratsiooni ja jõudu uute saavutuste poole püüdlemisel.Foto: Albert Gea
Meistrite liiga
26. september 2016, 16:20

Lionel Messi naasis kohutavalt suvepuhkuselt tugevamana kui varem (1)

Lionel Messi elu tundus kaks päeva pärast 29. sünnipäeva kolinal allamäge veerevat. Ta eksis Copa America finaalis penaltil, kaotas Argentiinaga kolmandat suve järjest suurturniiri kullamatši ning tegi viha- ja kurbushoos koondisega lõpparve.

Ligi terve kümnendi, kauem kui keegi teine, planeedi parima palluri maine pinge all elanud Messi kandis pikka aega paipoisitiitlit. Möödunud oktoobris see muutus. Hispaania valitsus süüdistas teda ja ta agendist ise Jorget maksupettuses.

Kohtuprotsess päädis 6. juulil süüdimõistva otsusega, mille tulemusena pidi Messi Hispaaniale tasuma koos intressidega 5 miljoni euro suuruseks kasvanud võla, 2 miljonit trahviraha ning tagatipuks määrati vutiässale 21kuuline tingimisi vanglakaristus.

Teisisõnu, Messi suvi oli emotsionaalselt kohutav. Tagantjärele tarkusena võib öelda, et argentiinlane jõudiski juuni lõpus ikka, mil jalgpallurite tähesära hakkab ühel või teisel põhjusel tuhmuma. Näiteks Diego Maradona toitus 29aastaselt kokaiinist, mis lõppes talle 15kuulise mängukeeluga. David Beckham skooris Madridi Reali särgis 30 mänguga vaid neli korda ning pages USAsse karjääri valutult lõpetama.

Tehnikavirtuoos Ronaldinho lõi pärast 29. eluaasta täitumist vaid ühe koondisevärava, kandis AC Milanis särki number 80 ning siirdus õige ruttu kodumaale, kus pallib tänini. 18aastaselt silmapaistvaid esitusi pakkunud Michael Owen oli 29. sünnipäevaks käinud ära Realis, kuid maandunud Newcastle’is ning võitles kasiinokuradiga. Ja Ronaldo (see Brasiilia oma, mitte Cristiano) oli lihtsalt paks.

Kui Messi oma plaatinablondi peaga Barcelonasse naasis, tõstatas nii mõnigi skeptilisem fänn küsimuse, kas selline näebki välja allakäiguredelilt üles roniv Messi? Ei. Selline näeb välja Messi hooajal 2016-17, mis tõotab taas tulla suursugune, silmapaistev, väravate ja mehe enda vaatevinklist loodetavasti ka tiitliterohke.

"Lugu on sama, mis igal eelneval aastal," sõnas Javier Mascherano, Messi klubi- ja koondisekaaslane. "Ütleme iga hooaja hakul, et ta paistab veel motiveeritum kui aasta tagasi."

Messi alustaski bravuurikalt. Liigahooaja avamängus jagas ta kaks söötu, lisas ise ühe värava ning Barcelona purustas 6:2 Real Betisi. Esitus oli nii muljetavaldav, et isegi viimase uruguailasest peatreener Gus Poyet ülistas tappasaamise järel argentiinlast: "Jalgpallifännina nautisin Messi partiid, aga vahel sooviksin, et tal oleks lihtsalt vaba päev…"

Aga Messi ei tunne sellist sõnapaari nagu "vaba päev". Teda istutab pingile vaid trauma. 29aastane pallivõlur armastab jalgpalli nii palju, et kandis 2. septembril taas Argentiina särki ning lõi MM-valikmängus Uruguai vastu 1:0 võiduvärava. "Argentiina jalgpallis on palju parandamist vajavaid probleeme, ent eelistan aidata seestpoolt, mitte eemalt kritiseerida," sõnas Messi ametlikus koondisesse naasmise teates.

Tõsi, FC Barcelona homses mängus Saksamaa klubi Mönchengladbachi Borussia vastu Messit platsil ei näe, sest kolmapäevases Hispaania meistrivõistluste mängus Madridi Atleticoga tabas teda vigastus, mis vajab esmaste hinnangute põhjal kolmenädalast võistluspausi.

Aga vaevalt takistab see Messil järjekordset fantastilist hooaega tegemast. Start on igatahes olnud võimas, sest Meistrite liiga ehk maailma tugevaima klubisarja hakatuseks kostitas loo kangelane Glasgow Celticut 7:0 võidumängus kolme tabamuse ja ühe sööduga. Tegemist oli Messi kuuenda kübaratrikiga Meistrite liigas. Seda saavutust pole keegi kunagi varem korranud.

Lionel Messi

- sündinud 24. juunil 1987.
- FC Barcelonas löönud 539 mänguga 461 väravat.
- Argentiina koondises löönud 114 mänguga 56 väravat.
- 8kordne Hispaania meister, 5kordne Hispaania karikavõitja, 4kordne Meistrite liiga võitja, olümpiavõitja 2008.
- maailma parim jalgpallur 2009, 2010, 2011, 2012, 2015.