Eesti - Ungari.Foto: Toomas Tatar
Spordivaria
1. oktoober 2016, 16:20

GALERII | Ragbikoondis pani kõrgemas divisjonis märgi maha

Eesti ragbikoondis alustas täna Kalevi staadionil Euroopa Rahvaste Karika 2. divisjoni turniiri 5:53 (0:27) kaotusega Ungarile. Ühtlasi oli too matš uue peatreeneri Ray Dicksoni debüüt.

Kohtumine algas tasavägiselt ning kompavalt. Kümnendal minutil oli esimest korda ajaloos nii kõrgel tasemel pallival Eestil võimalus juhtima asuda, ent kapten Kullar Veersalu penaltilöök ebaõnnestus. Tollest paremat skoorimis-šanssi eestlastel avapoolajal ei tekkinudki.

Tasapisi hakkasid madjarid kosuma. Poolaja keskel tekkis Eestil veerandtunnine mõõn, mille jooksul õnnestus külalistel teha kolm seitsme punkti rünnakut (try + conversion) ning realiseerida kaks penaltit (kolm + kolm punkti). Poolaeg 27:0 Ungarile.

Väledus ja osavus palliliigutamisel olid need, millega Ungari meie mehi ületas. Eestlaste rünnakut jooksid tihtipeale ummikusse või sundis Ungari sinisärke lihtsalt jalaga pikka palli ette taguma. Vajaka jäi ka söödutäpsusest, mistõttu rauges Eesti rünnakutempo.

Eesti - Ungari. Foto: Toomas Tatar

Pisikeselt mõttepausilt naasis Eesti hästi. Kui teisest 40minutilisest poolajast oli kulunud 11 minutit, napsas kapten Veersalu keskväljal mänguvahendi, lipsas osavalt läbi Ungari kaitse ning spurtis väravajoone suunas. Soolorünnaku lõpetuseks andis ta hea söödu Kaarel Kokemägile, kes palli joone taha maha asetas.

Try ehk Eesti esimesed viis punkti kõrgemas divisjonis oli tõsiasi. Järgnenud conversionit ei õnnestunud Veersalul realiseerida, kuid 5:27 olid juba viisakamad numbrid tablool. Ka mõnekümnepealine publik elavnes seepeale.

Paraku polnud see kohtumise murdehetk. Eeldatavalt tugevam Ungari vastas õige pea kahe try ja ühe conversioniga ning asus 20 minutit enne lõpuvilet 39:5 juhtima. Viimasel kümmekonnal minutil tegi Ungari veel kaks seitsme punkti rünnakut ning võttis lõppeks 53:5 võidu. Aga see tulemus on loogiline, sest Ungari on umbes 50x rohkem ragbimängijaid kui Eestis.

2. divisjon jaguneb põhja- ja lõunatsooniks (Euroopa paremuselt 23. – 32. riigid). Kummaski on viis koondist. Põhjatsooni kuuluvad lisaks Eestile ja Ungarile Soome, Norra ja Taani.

Ragbikoondise järgmine mäng on kolme nädala pärast võõrsil Soomega, kelle peatreener oli täna Tallinnas ka Eestit skautimas.