Vasakult: Marit Björgen, Justyna Kowalczyk ja Therese JohaugFoto: LEHTIKUVA
Talisport
16. oktoober 2016, 12:00

JOHAUGI LOOTUSKIIR: Justyna Kowalczyk pääses sarnase juhtumi korral karistusest (11)

Väidetavalt kogemata dopingut tarvitanud Therese Johaug ei ole ainuke suusataja, keda kurb saatus tabanud on. Sarnases olukorras oli 2005. aastal ka poolatar Justyna Kowalczyk.

Nimelt kasutas Kowalczyk teatud tüüpi valuvaigistit, mis pidi leevendama varasemalt saadud achilleuse kõõluse vigastust. Ravimit võis kasutada võistluste välisel ajal, kuid mitte võisteldes. Siiski leidus seda poolatari kehas ka valel hetkel ning talle määrati kahe aasta pikkune võistluskeeld. 

Kowalczyk kaebas juhtumi edasi, väites, et ta kasutas valuvaigistit vaid võistluste välisel ajal. Uurimine soosiski praegust kahekordset olümpiavõitjat ning võistluspaus jäi tal toona vaid alla aasta pikkuseks.

Rootsi antidopingu spetsialist Ake Andren-Sandberg usub, et 11 aasta tagune ja praegune juhtum on vägagi sarnased. "Mõlema puhul oli tegemist anaboolse steroidi ja veredopinguga. Johaugi seis võib olla veidi kehvem, kuid kummalgi puhul ei kasutatud seda soorituse parandamise eesmärgil."

Andren-Sandbergi sõnul on väga raske ennustada, milline saatus norralannat ootab, kuid kergendavaid asjaolusid on mitmeid. "Ennekõike tuleb mängu inimlikkus - kõik teevad vigu. Oleneb, kas otsustajad usuvad tema versiooni või mitte.

Theres Johaug on maailma üks parimaid suusatajaid, mis tähendab, et teda testitakse pidevalt. Ehk kui varasemalt pole teha kehast leitud keelatud aineid, tuleb see talle kindlasti kasuks ja sellega arvestatakse."