Manchester Unitedi ründaja Zlatan Ibrahimovic pole Premier League’is väravat löönud 498 minutit. Viimati oli rootslane nõnda pikalt kuival 10 aastat tagasi. Peatreener Jose Mourinho jaoks on Zlatani väravapõud järjekordne probleem. Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
25. oktoober 2016, 04:00

Mourinho ja Zlatan – kas "parim enne" on möödas?

Manchester United ei suuda vaatamata suvisele supervärbamisele näidata staatusele – 20kordne Inglismaa ja 3kordne Euroopa meister, kommertslikus mõttes maailma edukaim vutiklubi – vastavaid tulemusi. Kas satuti värskuse minetanud kauba otsa?

Rootsi ründaja Zlatan Ibrahimovic mängis suvisel EM-finaalturniiril nadilt, aga suurt kahtlust, et ta võtab Manchester Unitedisse ühes võitjamentaliteedi, autoriteedi ja – mis kõige tähtsam! – väravad, ei tekkinud. Zlatan on küll 35aastane, aga füüsiliselt jätkuvalt võimas ja väravavaistu vanus reeglina ei närtsita.

Ibrahimovic alustaski edukalt, ent on nüüd Premier League’is ligi kaks kuud kuival olnud. Eelmisel nädalal mängis ta kahe tipptiimi, Liverpooli ja Chelsea vastu kokku 180 minutit ilma, et suutnuks kordagi elevust tekitada.

Üha enam märke viitab, et eelmisel neljal hooajal Prantsusmaa kõrgliigas Pariis Saint-Germain’iga mängeldes tiitleid võitnud ja kõik võrgud puruks tagunud Ibrahimovic on Premier League’i näol võtnud ampsamiseks liiga suure suutäie. Inglismaa kõrgliiga konkurents on Euroopa tihedaim ja lihtsaid vastaseid või väravaid ei leia sealt ükski ründaja.

Ajaleht The Times teatas eile igasuguse tseremooniata: „Zlatani mängitamine tipuründajana tuleb vähemalt ajutiselt lõpetada. Ta tuleb platsile saata kas toetava ründajana või jätta pingile. Marcus Rashford väärib vasakult äärelt edurivisse tõstmist.“

Peatreener Jose Mourinho on aga seni Zlatanile truuks jäänud. Aastal 2009 Milano Interis koos võidetud Itaalia meistritiitel tekitas nende vahel väga usaldusliku suhte, mis püsib siiani. Aga äkki segab see ka Mourinhol objektiivseid otsuseid langetamast?

Igatahes pole United portugallasest staartreeneri palkamisega loodetud efekti saavutanud. Liigatabelis ollakse pärast pühapäeval Chelsea’lt saadud 0:4 kolakat seitsmendad. Liidrid on küll ainult kuue punkti kaugusel, aga augusti lõpus ja septembri alguses nostalgilist heldimust tekitanud särts ja kirg on Unitedi esitustest kadunud ning üha enam näeb platsil eelmisest kolmest hooajast tuttavat kramplikku masinlikkust.

Lisaks pole Mourinho suutnud meeskonda sulatada suvel üleminekute maailmarekordit tähistanud 120 miljoni euro eest ostetud Paul Pogbat. Valusad küsimused (kas ka valged elevandid?) Old Traffordil kuhjuvad. Kipitavaim neist kõlab: kas Zlatanit ja Mourinhot palgates satuti „parim enne“ tähtaja ületanud kauba otsa?

Man Unitedi ikaldus

Pärast Sir Alex Fergusoni erruminekut 2013. aasta kevadel on Manchester United võitnud vaid ühe tiitli - Inglismaa karikasarja möödunud kevadel. Meistrivõistlustel ja Meistrite liigas on esinetud kehvasti.

2013-14: David Moyesi peatreeneriks nimetamine päädib katastroofiga - kõrgliiga lõpetatakse alles 7. kohaga, mis jätab klubi eemale Meistrite liigast. Karikasarjas kaotatakse kohe esimesel tõkkel Swansea City'le, liigakarikasarja poolfinaalis Sunderlandile. Vaid esitust Meistrite liigas saab hinnata rahuldavaks - veerandfinaalis kaotatakse väärika lahingu järel Müncheni Bayernile.

2014-15: Uus peatreener Louis van Gaal alustab šokiga - liigakarikasarja teises ringis kaotatakse tugevuselt kolmandas liigas mängivale Milton Keynes Donsile 0:4. Karikasarja veerandfinaalis jäädakse alla Arsenalile, meistrivõistlused lõpetatakse neljanda kohaga, mis tagab aastase pausi järel pääsme Meistrite liigasse.

2015-16: Naasmine Meistrite liigasse osutub piinlikuks krahhiks - jäädakse Wolfsburgi ja PSV Eindhoveni järel kolmandaks ning kukutakse Euroopa liigasse, mille 1/8-finaalis kaotatakse oma vihatuimale rivaalile Liverpoolile. Liigakarikasarja 1/8-finaalis saadakse sugeda esiliigaklubilt Middlesbrough ja kuigi võidetakse Inglismaa karikas, siis meistrivõistluste viies koht ja Meistrite liigast eemalejäämine tähendavad van Gaalile vallandamist.