Aivar PilvFoto: Tiina Kõrtsini
Doping
25. oktoober 2016, 04:00

Tippadvokaat Aivar Pilv Johaugi juhtumist: loodan, et tagatakse sportlaste võrdne kohtlemine (1)

Keelatud ainete tarvitamisega seotud uudislood on oktoobris matnud enda alla kahetsusväärselt palju leheruumi. Suurima tähelepanu on viimasel ajal pälvinud Norra tippsuusataja Therese Johaugi juhtum. Tippadvokaat Aivar Pilv, kes spordisõpradele tuttav kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu kaasusest, jälgib norralannaga seotud protsessi huviga.

„Loodan väga, et see lahendatakse rahvusvahelise spordiõiguse tasandil proportsionaalselt ja tasakaalustatult ning tagatakse isikute ja sportlaste võrdne kohtlemine. Et see menetlus paistaks väljapoole võimalikult õiglane,“ sõnab Pilv, kes on korduvalt tööalaselt rahvusvahelise spordikohtuga (CAS) kokku puutunud.

„Olen tunnetanud rahvusvahelise spordiõiguse raames toimuvaid vaidlusi, mis valdavalt seotud dopingainetega, jälgides, et aeg-ajalt lähtutakse eeldusel, et kuskil rikutakse neid põhimõtteid rohkem ja teistes kohtades natuke vähem. Tõenäoliselt ta nii käibki, aga tahaks näha, et menetluslikult tagatakse võimalikult võrdne ja ühetaoline kohtlemine.

Eks hästi palju on Norra Antidopingu enda teha, millist muljet just menetluslikust aspektist asjast luuakse. Et menetlus paistaks väljapoole selge ja arusaadavana.“

Therese Johaug oli mulluse hooaja vägev valitsejanna. Foto: Reuters / Scanpix

Spekulatsiooni, et eile üle pika aja tõstatunud Kristina Šmigun-Vähi juhtum toodi taas avalikkuse ette vaid selleks, et tähelepanu Johaugilt mujale suunata, Pilv ei toeta.

„Ausalt öelda ei tahaks ma sellesse kahel põhjusel hästi uskuda. Esiteks, Johaugi juhtumi on nii värske ja selle menetlemine on niivõrd algstaadiumis, et enne kui see võiks jõuda CASi, on vaja läbi käia eelnevad menetlusstaadiumid,“ selgitab tippjurist. 

„Ehk tegelikult peab Norra Antidoping viima läbi uurimise ja kujundama seisukoha, kas on tegemist dopingureeglite rikkumisega või mitte. Vastavalt sellele saab järgneda võimalik menetlus CASis, kui keegi selle sinna kaebab. Kusjuures välistada ei saa seda, et vaidlus vaadatakse enne CASi läbi ka FISi tasandil.

Toon näite Veerpalu kaasuse pinnalt. FIS langetab otsuse, millele järgnevad peale kaebuse esitamist CASi ettevalmistavad toimingud. Need võtavad märkimisväärse aja. Lisaks mõlema poole seisukohtade kogumisele tuleb ka moodustada kohus. Nad on ikkagi ajaliselt niivõrd eri staadiumites olevad asjad.“