KÕIK ON AVALIK: Euroopa meister Ott Kiivikas medalite ja organismiturgutajatega.Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
27. oktoober 2016, 04:01

Tänavu Euroopa meistriks kroonitud kulturist selgitab väga täpselt, mida iga tarvitatud aine tema organismile annab

Uskumatu otsekohesus ehk Kõik ained ja vitamiinid, mida kasutab Ott Kiivikas rasketest treeningutest kosumiseks (28)

Sageli uuritakse kuluaarivestlustes, milliseid eriotstarbelisi aineid kasutavad Eesti sportlased, et taastuda rasketest treeningutest. Sel teemal nõustus põhjalikult selgitusi jagama kevadel EMil kuldmedali võitnud kulturist Ott Kiivikas.

Järgmise nädala lõpus Hispaanias peetavaks MMiks valmistuv Kiivikas analüüsis Õhtulehe palvel oma tavalist treeningupäeva. Võtsime luubi alla vitamiinid ja taastumisained, mida ta tarvitab.

"Hommikul söön putru ja panen sinna sisse vadakuvalgu kontsentraati, mis muudab toidu maitsvamaks, kombineerituna saan energiavarudeks kätte süsivesikud," lausub Kiivikas. "Samal ajal omastan valku, mis on vajalik lihaste taastumiseks."

Pärast hommikusööki turgutab Kiivikas end multivitamiinidega. "Need ei ole päris tavalised, mida müüakse apteegis, neil on kontsentratsioon kolm korda kõrgem," selgitab ta. "Samamoodi võtan hommikul ühe kapsli ehk tuhat milligrammi C-vitamiini ja kolm kapslit Omega rasvhappeid."

Turgutab end Boomiga

Samas märgib Kiivikas, et suvel ta vitamiine ega mineraale eraldi juurde ei söö. "Kui saad kodumaal kasvatatud tomateid ja kurke ning päikest on ka rohkem, puudub selleks vajadus," arutleb ta. "Aga sügisel, kui algab võistlushooaeg ja hakkavad tekkima haigusnähud, tuleb tugevdada immuunsüsteemi. Haigestumine enne tähtsat etteastet on sportlasele üks hullemaid tagasilööke, vigastus on muidugi veel hullem."

Tõvevoodisse prantsatamise vältimiseks kasutab Kiivikas multi-, C- ja D-vitamiini ning tsinki, magneesiumi ja B 6. "Tartu ülikoolis tehtud uuring näitas, et 80 protsendil Eesti elanikest on krooniline D-vitamiini puudus. Eraldi võtan Omega 3 rasvhappeid, mida saab kalastki väga edukalt, kuid rasvast kala söön väga harva, võib-olla nädala või isegi kahe nädala jooksul ühe korra. Organism saab palju Omega 6, mis kutsub esile põletikulisi protsesse. Treening põhjustab neid samuti. Kui Omega 3 tasakaalustamiseks ei tarvita, võivad põletikukolded organismis võimust võtta."

Lõunasöök söödud ja seeditud, läheb Kiivikas kella 15 paiku harjutama. Kui väsimus on eriti suur, teeb ta ühe niinimetatud shoti Boomi, mis sisaldab aminohappeid.

 "Oleme energeetilises mõttes defitsiidis, väsimuse foonil päevi on meil rohkem," sõnab Kiivikas. "Kui saad süüa nii palju nagu tahad ja samal ajal kõvasti trenni teha, on lihtsam, kui harjutad palju, aga ei tohi kõiki toite süüa. Fitnessi valdkonnas ongi see probleem, et meil on pidev toitainete puudus, sest kehakaal peab langema, mis tähendab, et organism saab iga päev vähem toitu, kui ta ära kulutas. Niisugustel aladel on taastumine topeltkeeruline."

Kiivikas jätkab: "Tavaliselt teengi enne trenni ühe shoti Boomi. Selles segus on arginiini, mis parandab verevarustust, hapniku ringlust kogu organismis. Samamoodi sisaldab see peaaegu 200 milligrammi kofeiini, mis tähendab kaht tassi kanget kohvi. Seal on ka betalaniini, mis aitab suurendada puhvertsooni, kuhu koguneb piimhape. Siis tekib hapnikuvõlg hiljem. Pärast 50grammist shoti on tunduvalt lihtsam treenida. Boomi võtan siiski päevadel, kui väsimuse foon annab eriti tunda. Ei tasu organismi muuta nii sõltuvaks, et kui Boomi ei võta, siis ei suudagi trennis midagi teha."

Harjutamise ajal kasutab Kiivikas Intrat, mis sisaldab üheksat asendamatut aminohapet. "Neid organism üldjuhul ise sünteesida ei saa. Ta peab need hankima toidust, pluss mineraalained, mida me higiga väljutame. Kui saan need juba treeningu ajal tagasi, talub keha harjutamist paremini. Kui rassid jõusaalis kaks tundi vee baasil, tunned teisel tunnil, et energiat napib ja hakkad ära vajuma. Aminohapetega kestad trenni lõpuni oluliselt paremini."

Viimane laks õhtul

Vahetult pärast harjutamist võtab Kiivikas toodet Muscel+, milles on süsivesikute ja valkude kombinatsioon üks ühele. Seal on ka kreatiini, mis tõstab töövõimet, parandab taastumist ja aitab jõunäitajaid suurendada.

"Selleks, et segatavas joogis natuke süsivesikute osakaalu tõsta, lisan sinna Vitargot, mis on kõrge molekulaarmassiga süsivesik, see imendub ruttu organismi ja aitab energiavarusid kähku taastada."

Nii-öelda viimane laks tuleb Kiivikase sõnul enne magamaminekut. "Kõigepealt on muidugi õhtusöök, mis sisaldab tavatoitu: mune, kodujuustu, juurvilju, leiba," lausub ta. "Pärast seda võtan kolm kapslit Omega 3, siis tuleb eraldi tsink, magneesium, B 6, mille eesmärk on närvisüsteemi rahustamine. Näiteks kui teha enne magamaminekut tugev trenn, võib uni häiritud olla."

Erinevatel perioodidel kasutab Kiivikas ka liigesetoite. "Neid võtan üldjuhul õhtul magamamineku eel. Kasutan Saksa toodet Gelenk Nahrung, mis toimib väga hästi. Mu liigesed on tippspordis vastu pidanud veerandsada aastat, mulle ei ole tehtud ühtegi liigesesüsti ega operatsiooni. Nüüd lähen juba 34. tiitlivõistlusele."

Ometi leidub tarkade inimeste hulgas neidki, kes kritiseerivad toidulisandite kasutajaid. "Eespool nimetatud toodete järjepidev tarbimine on olnud selle alus, et mul pole olnud ühtegi tõsist vigastust," mõtiskleb Kiivikas. "Treeningraskused ei ole väiksemad kui 15 aastat tagasi, mõned on isegi suuremad kui iial varem, kuigi kehakaal on väiksem."

Toidulisandite müüjana tegutsev Kiivikas loeb samuti uurimusi, mida on nende toodete kohta tehtud. "Päris paljud asjad lähevad minu arvamusega kokku. Ütlengi sportlastele, et mõnd toidulisandit ostes raiskate raha, sest see on mõttetu kaup," võtab ta teema kokku.