Thomas BachFoto: AFP / Scanpix
Doping
16. november 2016, 15:39

Thomas Bach ei kahetse, et lasi Venemaa sportlastel olümpial võistelda (6)

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach sõnas BBC-le antud eksklusiivses intervjuus, et ei kahetse midagi oma käitumises enne Rio olümpiamänge lahvatanud Venemaa dopinguskandaaliga. 

Bach sõnas, et hoolimata kõigest, alustades maksumusest ja lõpetades olmeprobleemidest, oli Rio olümpia väga suur kordaminek. "Väga rasketes olukordades toimunud olümpiamängud oli kõigi aegade vaadatuimaad, mis näitab olümpialiikumise olulist ja edukust." 

Bachi käest päriti, kas tal on mõningaid kahetsusi, kuid 62aastane sakslane oli resoluutne. "Ei. Võtame näiteks Venemaa kohta tehtud otsuse - meil oli nii suur toetus terves laias olümpialiikumises. Meid pooldaisd riikide olümpiakomiteed, rahvusvahelised spordiföderatsioonid ja sportlaste esindajad. Ka poliitilises maailmas hinnati meie otsust väga." 

ROKi juhi sõnul tegid nad otsuse, mis kaitses olümpia väärtusi ja oli õiglane sportlaste suhtes, ning tegu polnud poliitiliselt motiveeritud resolutsiooniga.

"Kui sa oled veendunud, et su väärtused püsivad ka pärast kõige suuremat tormi, siis inimesed näevad, et neid väärtusi on austatud. Just sellepärast pole mul mingeid kahetsusi," sõnas Bach. 

Sakslase käest küsiti ka, kui kaua läheb aega, mil Venemaad saab uuesti usaldada. "See sõltub raportitest," vastas Bach. "Mina ei tea, mis hakkab saama. Peame ootama viimast ROKi raportit, mille jaoks lõime kaks eraldi komisjoni ning kus saavad sõna ka venelasedd. See on õiglane menetluskord jampärast lõpliku raportit otsustame, milliseid karistusmeetmeid rakendame." 

Bach kritiseeris ka Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) ja selle süsteemi. WADA 28 miljonilisest eelarvest umbes pool tuleb ROKilt, kuid viimasel ajal palutakse olümpiakomiteel veel rohkem raha andma. 

Sakslane soovib näha süsteemi, kus WADA on autonoomne nii spordiorganisatsioonidest kui ka riiklikest huvidest, ning kus kõikidele spordialade  sportlastele kehtivad samad normid. 

"Praegusel süsteemil on suuri puudujääke. Need tuleb parandada ja sellepärast oleme teinud need ettepanekud. Kui plaanide elluviimiseks läheb vaja rohkem raha, siis olümpialiikumine selle ka annab."