Steven Gerrard 2005. aastal Meistrite liiga võidukarikaga.Foto: Darren Walsh
Jalgpall
30. mai 2020, 16:11

Steven Gerrard 40 | Kuidas pääses legend Liverpooli suurima vaenlase kütkest?

Täna peab 40. sünnipäeva endine Inglismaa vutikoondise ja Liverpooli kapten Steven Gerrard. Legend alustas profiteed 1998. aastal ning 18 hooaja jooksul lõi 748 ametlikus klubi- ja 114 koondisemängus 212 väravat. Ajalugu võinuks minna aga hoopis teisiti. Näiteks pakkus Liverpooli suurim vaenlane Manchester United 13aastasele Gerradile ülipikka lepingut. Järgnevad kümme põnevat fakti keskväljakuninga elu kohta!

1. Gerrardi nõbu Jon-Paul Gilhooley suri 1989. aasta Hillsborough katastroofis

Steven Gerrard oli kõigest kaheksa-aastane, kui Hillsborough katastroofis suri 96 jalgpallifänni. Hukkunutest oli kõige noorem Gerrardi nõbu, kümneaastane Jon-Paul Gilhooley. Õnnetus on siiani kõigil meeles ning eriti Gerrardil, kes lõpetas 2006. aastal ilmunud autobiograafia sõnadega "Ma mängin Jon-Pauli eest."

2. Gerrardist oleks võinud saada Manchester Unitedi mängija

Gerrard liitus Liverpooli jalgpalliakadeemiaga üheksa-aastaselt. Algus oli raske ning teda ei saatnud suur edu. Ta hakkas otsima teist klubi ning käis 13aastaselt testimas Manchester Unitedis. 

"ManU pakkus mulle seitsme aasta pikkust lepingut," rääkis Gerrard. Siiski ei soovinud ta Unitediga päriselt liituda ning kinnitas, et selle lükkega survestas Liverpooli talle profilepingut pakkuma. 

3. Gerrardi karjäär lõppes äärepealt enne selle algust

Noore poisina sõpradega mängides jäi pall võssa kinni. Gerrard tahtis põõsast palli välja lüüa, kuid kogemata tabas hoopis aiareha, mis läks läbi jalanõu ja tabas tema suurt varvast. Ühe arsti arvates oleks pidanud varba amputeerima, kuid Liverpooli arstide sõna jäi peale, kes lootsid, et varba saab terveks ravida. Õnneks niimoodi ka läks. 

4. Steven Gerrard on ainus mängija, kes on löönud värava FA Cupi, liigakarika, Meistrite liiga ja UEFA Cupi (praegune Euroopa liiga) finaalis 

Steven Gerrard 2005. aastal Meistrite liiga võidukarikaga. Foto: Darren Walsh

5. Steven Gerrard mängis Premier League'is 504 kohtumises ja kõik Liverpooli särgis

Ainult Jamie Carragher (508 Liverpoolis) ja Ryan Giggs (632 Manchester Unitedis) on Premier League'is mänginud rohkem kohtumisi ühe tiimi eest. 

6. Gerrard võitis Liverpooliga neli finaali, mille otsustasid penaltid. Ta ei kaotanud finaalides ühtegi penaltiseeriat

7. Steven Gerrard lõi Premier League'is neli võiduväravat kohtumise lisaminutitel

8. Mitte ükski Liverpooli jalgpallur pole teeninud rohkem punaseid kaarte kui Steven Gerrard (7)

Ühe mälestusväärsema punase kaardi teenis Gerrard 22. märtsil 2015. aastal, kui vahetusest platsile tulnud Liverpooli mängija sai väljakul viibida kõigest 38 sekundit.

9. Gerrard osales mängufilmis "Will"

2011. aastal ilmunud filmis "Will" mängis ka Steven Gerrard. Linateos rääkis loo 11aastasest poisist ja Bosnia jalgpallurist, kes reisivad Istanbuli 2005. aasta Meistrite liiga finaaliks. Mäletatavasti krooniti meistriks just Liverpool. 

10. Steven Gerrard lõi 504 Premier League'i mängus 120 väravat. Siin on kõigest 10 kõige mälestusväärsemat!