Venemaa toonane peaminister, praegune president Vladimir Putin mälestamas Jaroslavi Lokomotiiviga jäähokimeeskonda.Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
29. november 2016, 10:46

MEENUTUS | Spordivõistkondadega seotud lennuõnnetused, mis võtnud enim inimelusid (4)

Eesti aja järgi täna hommikul kella 5 paiku kukkus Kolumbias alla tšarterlennuk, mille pardal oli ka Brasiilia jalgpalliklubi Chapecoense liikmed. Kahjuks pole see kaugeltki mitte esimene kord, kui sportlasi vedav lennuk sihtpunkti ei jõua. Alljärgnevalt meenutus spordivõistkondadega seotud ohvriterohkeimatest tragöödiatest.

14. november 1970 - 45 Marshalli ülikooli Ameerika jalgpalli meeskonna liiget hukkus, kui neid mängult tagasi vedanud lennuk sõitis vastu puud ning plahvatas. Kokku sai õnnetuses surma 75 inimest.

7. september 2011 - Enne tänaseid uudiseid oli too jäähokiliiga KHLi tiimi Jaroslavi Lokomotiiviga juhtunud tragöödia viimane, mis puudutas spordivõistkondi. Vene meeskond oli teel Minski hooaja avamängule, kuid ei jõudnud sinna mitte kunagi, sest piloodi viga põhjustas õnnetuse, milles hukkus kogu hokimeeskond ehk 37 inimest. Lisaks kaotasid elu seitse Yak-42 lennuki meeskonnaliiget.   

Jaroslavi Lokomotiivi mälestustseremoonia. Foto: Reuters / Scanpix

15. veebruar 1961 - New Yorkist Brüsselisse teel olnud Boeing 707 kukkus siiani teadmata põhjustel alla. Teada on vaid nii palju, et lennuk ei saanud esialgu Brüsseli lennujaamas maanduda, sest maandumisrada oli hõivatud. Uuelt tiirult masin aga tagasi ei jõudnudki. Kõik pardal olnud 72 inimest surid, nende seas 25liikmeline USA iluuisutamise koondis, kes oli teel Prahasse MMile.

8. detsember 1987 - Kogu Peruu jalgpalliklubi Lima Alianza (23 inimest) hukkus, kui neid kohaliku meistrisarja mängult tagasi lennutanud Fokker F27 tegi liiga madalal ookeani kohal manöövri, mistõttu lennukitiib vette takerdus ning õnnetuse põhjustas. 44 pardal olnud inimesest pääses eluga vaid piloot. Peruu jalgpalliliit otsustas tragöödia tõttu hooaja katkestada.

4. mai 1949 - Torino jalgpallimeeskonda Lissabonist kodumaale vedanud Fiat G.212 lendas segastel asjaoludel otse vastu Itaalias paiknevat Superga mäge. Kõik lennuki pardal olnud 31 inimest, sealhulgas 23 Torino klubi liiget (mängijad + taustajõud) hukkusid. Õnnetus oli Itaalia jalgpallile seda õudsem, et tegemist oli suures osas ka rahvusmeeskonnaga.

27. aprill 1993 - Kogu Sambia jalgpallikoondis (18 mängijat + 4 taustajõudude liiget) hukkus, kui neid kodumaalt Senegali vedanud lennuk ookeani kukkus. Õnnetuse põhjustas vasaku mootori tulekahju, millele piloot reageeris kogemata parema mootori väljalülitamisega. Seega kaotas lennuk kogu jõu ning sukeldus Gaboni lähistel Atlandi ookeani. Seejuures tasub märkida, et lennuki mootoriprobleemid ilmnesid juba esimesel vahemaandumisel, ent ometi reis jätkus.

Gaboni tuukrid tassivad ookeanist laiba tükke. Foto: AFP / Scanpix

Üks kuulsamaid tragöödiaid leidis aset 1958. aasta veebruaris Münchenis, kus lennuk, mille pardal oli Manchester Unitedi jalgpalliklubi, ei suutnud lörtsise raja tõttu õhkutõusmiseks piisavat kiirust koguda ning sõitis läbi lennujaama piirdeaia, vastu elumaja. Lennuk lahvatas kokkupõrke tagajärjel leekidesse ning 23 inimest, sealhulgas 11 Man Unitedi liiget hukkus.