Valitsev male maailmameister Magnus Carlsen (pildil) selgitab täna väljakutsuja Sergei Karjakiniga peetavates kiir- ja vajadusel välkpartiides MM-tiitli omaniku. Välistatud pole ka Armageddon-matši vajalikkus.Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ
Spordivaria
30. november 2016, 04:00

Carlseni võib sünnipäeval oodata Armageddon! (1)

Täna selgub New Yorgis male maailmameister, kui lahenduse saab tiitlikaitsja Magnus Carlseni (Norra) ja väljakutsuja Sergei Karjakini (Venemaa) 11. novembril alanud duell.

12 partii järel oli seis viigis 6:6, kusjuures vastased leppisid viiki koguni kümme korda. Kaheksanda partii võitis mustadega mänginud Karjakin, üheksas viigistati ja kümnendas oli parem valgeid käsutanud Carlsen. Kaks viimast partiid lepiti taas viiki, kusjuures 12. matšis juba 35. minutil sooritatud 30. käigul. Võrdluseks olgu öeldud, et nii mõnigi varasem partii kestis kuus tundi.

Pileti eest 200 dollarit maksnud publiku pettumuse vaigistamiseks teatasid korraldajad, et kõik 12. matši pileti ostnud pääsevad tänast lõpplahingut vaatama tasuta. "Palun vabandust kõigi fännide ees, kes soovinuksid näha pikemat kohtumist," sõnas viimases matšis valgeid omanud Carlsen.

Ilmselt arvas 2014 ja 2015 kiirmale MMi võitnud norralane, et ta võidušanss täna on piisavalt suur ja ei soovinud riskima hakata. Karjakin on küll 2013. aasta kiirmale maailmameister, aga soosik on kahtlemata Carlsen.

Väljakutsuja Sergei Karjakin. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

Esmalt mängitakse täna New Yorgis neli matši kiirmalet (ajakontroll 25 minutit). Kui seis nende järel viigis, järgnevad kahest partiist koosnevad välkmaleduellid (ajakontroll 5 minutit). Kui viis säärast duelli viigiga lõpevad, selgub maailmameister Armageddon-nime kandvas matšis, kus viik tähendaks musta võitu, aga valge päralt on üks minut rohkem mõtlemisaega (5 vs 4).

"Oleme teinud rohkesti viike ja seega oleks must ilmselgelt eelistatum variant," kommenteeris täna 26. sünnipäeva tähistav Carlseni oma eelistust Armageddon (inglise keeles maailmalõpp) olukorras. "Loodetavasti selgub võitja enne Armageddonit," märkis Karjakin.

2013. Viswanathan Anandi (India) alistamisega maailmameistriks kerkinud ja ka aasta hiljem revanšmatši võitnud Carlseni jaoks on tegu kolmanda tiitlimatšiga. 26aastane Karjakin mängib MM-tiitlile esimest korda.