Cedric Simmons üritamas takistada Tartu Mandell Thomast.Foto: Alar Truu
Korvpall
1. detsember 2016, 20:13

Kalev/Cramo särgis tegi debüüdi 17aastane Matthias Tass!

7 VÕTIT | 15aastast Kriisat usaldanud Tartu langes Cramo 25:4 spurdiga (1)

Eesti korvpalli meistrivõistlustel kohtusid Tallinnas Saku Suurhallis kaks kanget - Tartu Ülikool ja BC Kalev/Cramo. 86:63 võidu võttis kodupubliku silme all mänginud Cramo. Õhtuleht võtab kohtumise kokku läbi seitsme küsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Cramo ülekaal kolmesekundialas ja 25:4 spurt. Valitsev Eesti meister viskas kolmesekundialast lausa 42 punkti ning suunas oma rünnaku põhifookuse võimalikult korvi lähedale. Eesmärk õnnestus, lisaks võttis Cramo 12 ründelauapalli.

Janari Jõesaar blokeeris Cramo korvialuse jõu Cedric Simmonsi viske. Foto: Alar Truu

Ehkki Tartu korvialused jõud Dominykas Milka, Janar Talts ja Venkatesha Jois andsid endast parima, ei suutnud nad kolmesekundiala Tartu kindluseks muuta. Samas pole süüdi vaid eelmainitud trio, sest korvi alla murdnud Cramo mehed said võimalusi liiga lihtsalt.

Kolmanda veerandaja lõpupoole oli mänguseis viigis 50:50, kuid seejärel lükkas Cramo sisse teise käigu ning libises 25:4 spurdiga Tartu eest. Sealjuures tasub meeles pidada, et Tartu mängujuht Tanel Sokk puudus haigestumise tõttu.

2. Kuidas mängis Cramo uus korvialune jõud Cedric Simmons?

Ameeriklane tegi Alar Varraku hoolealuste eest debüüdi üleeile, visates 102:69 võidumängus Audentese vastu 14 minutiga kuus punkti, jagades kolm korvisöötu, võttes ühe lauapalli, blokeerides ühe vastaste viske ning tehes ühe pallikaotuse.

Cedric Simmons üritamas takistada Tartu Mandell Thomast. Foto: Alar Truu

Tänane andis Simmonsi võimetest aga paremat aimu, sest vastane oli ju hoopis teisest puust. Varem näiteks Piraeuse Olympiacoses ja Tel Avivi Maccabis mänginud korvialune jõud näitas oma füüsilist võimekust ning oli lauapallide hankimisel väga aktiivne: tasuks 11 punkti ja kaheksa lauapalli ning igati korralik esitus, sealjuures ka üks alley-oop. Tõsi, kaks Simmonsi viset blokeeriti, üks Janar Taltsi, teine Janari Jõesaare poolt.

Samas pole kahtlustki, et nädala alguses Tallinnasse jõudnud Simmons läheb paremaks, kuna küllap pole Varraku joonis ja liikumised talle veel kristallselged.

3. Mängu üllatavaim hetk oli...?

Tartu peatreeneri Gert Kullamäe otsus saata juba esimesel veerandajal platsile legendaarse Valmo Kriisa 15aastane poeg Kerr. Verinoore mängumehe jaoks oli tänane kolmas Eesti täiskasvanute meistrivõistluste kohtumine.

Kriisa vahetas välja Tartu põhimängujuhi Mandell Thomase, kes kogus võrdlemisi kiirelt kaks viga. Ent kohe esimesel taaralinlaste rünnakul pani Cramo Martin Dorbek Kriisa paika: kaitseäss võttis noorukilt hõlpsalt põrgatuse pealt palli.

Kerr Kriisa ootamas platsile pääsemist. Foto: Alar Truu.

Et Kerr on alles 15aastane, pole ime, et ta oli väljakul vastastest peajagu lühem ja füüsiliselt kordades nõrgem. See pärssis kahtlemata ka Kriisa mängu, sest veidi enam kui kaheminutilise mänguaja jooksul tegi ta kaks pallikaotust, ent võttis ka ühe lauapalli. 

Kullamäe usaldas Kriisat platsile ka teisel poolajal, kuid Dorbek rappis noorukit kaitses edasi, sundides veel ühe pallikaotuse. Lisaks eksis Kriisa oma ainsal kahepunktiviskel. Samas ei maksa noormeest kritiseerida, sest on ta ju kõigest 15aastane.

Muide, Cramo särgis tegi debüüdi Prantsusmaalt lahkunud 17aastane korvialune jõud Matthias Tass. Tema statistikakasti jäävad ilustama ligi viis mänguminutit, üks viga ja vabavisetest tulnud kaks punkti.

4. Kes oli platsi parim mängija?

Demonte Harper. Cramo leegionär viskas kohtumise resultatiivseimana 18 punkti, võttis viis lauapalli, jagas kolm korvisöötu, tegi kolm vaheltlõiget ning neli pallikaotust. Statistiliselt polnud mäng paha, aga...

Nagu ütles endine Kaunase Žalgirise abitreener Priit Vene Õhtulehe korvpallisaates Viies Veerandaeg, on Harper Eestis tegemas näiliselt vaid isiklikku statistikat.

Tagamängija võttis kohutavalt palju olukordi enda peale ning kohati tundus, et söötmine on luksus, mida meisterlik Harper endale sugugi lubada ei saa, ka peatreener Varrak laiutas ameeriklase suunas vahepeal käsi.

Tartu poolelt paistis enim silma Janari Jõesaar. Ääremängija kogus Tartu parimana 16 punkti ja seitse lauapalli.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Tartust rääkides torkas eriti avaveerandi alguses silma kehv meeskondlik ja individuaalne kaitse. Cramo mehed jõudsid eriti lihtsalt liikumiste või meisterlikkuse toel korvini ja tabasid. Tendents ei kadunud ka mängu jooksul. Seega on Tartul, mida järele aidata.

Cramo peab õppima paremini tegutsema maa-ala kaitse vastu. Kui Tartu peatreener Gert Kullamäe teisel veerandajal mees-mehe kaitse hülgas, tekkis Cramo leeris väiksemat või suuremat sorti paanika ning rütm kadus kauaks.

Ehkki mõnikord mängiti kätte head viskekohad, ei suudetud neid realiseerida. Teinekord jäädi aga ka vabade kohta välja mängimisega suurde hätta. Suuresti tänu maa-alale jõudis vahepeal 19:31 kaotusseisus olnud Tartu Cramole järgi.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

"Vahe jäi küll suur, kuid rusikaga vastu rinda pole põhjust taguda," sõnas Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak pärast mängu lõppu. "Proovisime intensiivust kõik 40 minutit üleval hoida. Vahepeal lõikasime sellega näppu, aga üldjoontes see ikkagi toimis."

"Võin käsi südamel öelda, et tulime siia lahingut andma ja mõtlesime ainult võidust," oli Tartu Ülikooli peatreeneri Gert Kullamäe esimene emotsioon. 

"29 minutit me seda ka näitasime, aga siis tulid küll sellised pahad asjad meie poolt vaadates. Soku haigus, Soo tegi kohe põlvele liiga, Milkal jooksis täna juhe kokku täiega just kaitses. Kerr sattus pabinasse ja Martin kägistas teda natukene."

7. Mis saab edasi?

Cramo peab järgmise kohtumise 4. detsembril, kui Ühisliiga mänguks sõidetakse külma Siberisse külla Krasnojarski Jenisseile. Muide, Krasnojarski klubi värve esindab endine Cramo keskmängija Frank Elegar.

Frank Elegar (palliga) Kalev/Cramo särgis Moskva CSKA vastu. Foto: TAIRO LUTTER

Tartu järgmine vastane on meistrivõistlustel võiduta jätkav Audentes. Kohtumine toimub 6. detsembril Tallinnas.