Eesti saalihokikoondis alustas MMi 4:8 kaotusega Šveitsile.Foto: IFF
Spordivaria
3. detsember 2016, 12:58

Terve kohtumine järelvaadatav!

7 VÕTIT | Miks Šveitsi hirmutanud Eesti lõpuks selgelt kaotas? (12)

Saalihoki MM algas Riias matšiga Eesti – Šveits. Vaatamata pingelise avakolmandikule võttis favoriit Šveits lõpuks selge 8:4 (2:2, 5:1, 1:1) võidu. Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

19.50-23.31. Mängu selles vahemikus pööras Šveits 1:2 kaotusseisu 4:2 eduks ning tollest paugust Eesti enam ei toibunudki. Ülioluline olnuks minna esimesele vaheajale eduseisus, aga arvulises ülekaalus mindi liiga uljalt ja rabistades 3:1 väravat püüdma, mille Šveits kontrast ära karistas. Vaheajalt tulles olid Alpimaa pojad selgelt erksamad, Eesti aga hajevil ning rumalad pallikaotused päädisid kahe väravaga.

Eesti koondise varumehena Riias viibiv Jonas Thomsson märkis avakolmandiku järel: "Eesti esiviisik on Šveitsi omaga võrreldes teravam." Jutt õige, aga et antud (kerge) üleolek ilusaks tulemuseks konverteerida, pidanuks ideaalselt toimima kogu pakett (teine ja kolmas viisik, väravavaht, eriolukorrad). Kohtumise esimesed 18 minutit nii oligi, edaspidi paraku mitte ja Šveits võitis.

2. Kas Eesti fännid vaigistasid alpikellad?

Jah, ammendavalt. Eesti saalihoki-kogukonna jaoks on mõnetunnise autosõidu kaugusel peetav MM suur asi ning tänasel mängul viibis umbes kakssada fänni, kes suutsid mõnekümne Šveitsi toetaja alpikellad kenasti üle karjuda.

Eesti koondise fännid Riias. Foto: IFF

3. Kas Rootsi kohtunikest oli Eestile abi?

Ei. Rahvusvahelise Saalihokiliidu (IFF) kohtunike komisjon tuvastas õigesti, et Eesti – Šveits on MMi avapäeva tasavägisemaid matše ning määras seda teenindama Rootsi kohtunikepaari Hakan Söderman – Glenn Boström, kes jääb seitsme Riias töötava duo seas kogemustelt alla vaid Soome paarile Mikko Alakare – Vesa Vilkki.

Vilemehed ja Eesti koondise seitse Rootsist pärit väliseestlast tunnevad läbi ja lõhki, aga mingit sõbralikku abi see ei tähendanud. Küll aga oli näha, et Eesti esimene viisik tunnetas Rootsi vilemeeste joont palju paremini kui teine, mis teenis teisel kolmandikul kaks tarbetut eemaldamist (mõlemad vastase väljakupoolel tehtud vigade eest), mis päädisid Šveitsi kahe väravaga.

4. Kes oli platsi parim mees?

Šveitsi esiviisiku tsenter Christoph Meier. Kodumaa kõrgliigaklubis GC Zürich mängiv ründaja viskas kaks väravat ja andis kaks resultatiivset söötu ning pani oma viisiku rütmikalt tiksuma.

Šveitsi esiviisiku ründaja Christoph Meier. Foto: IFF

5. Mida võistkonnad edasist silmas pidades parandama peavad?

Eesti eriolukorrad ei kannatanud kriitikat. Esmalt lubati ise ülekaalus mängides Šveitsil skoorida. Siis teenis Šveits kaks arvulist ülekaalu, mis mõlemad lõppesid väravaga. Kohe sellele järgnenud Šveitsi vähemust aga väravaks realiseerida ei suudetud.

Teise kolmandiku järel oli tablool 3:7, aga kui võtta arvesse vaid viis viie vastu visatud väravad, oli seisuks 3:4. Eriolukordade 0:3 kaotamine välistas Eesti jaoks positiivse tulemuse. Kui edaspidi samas rütmis jätkatakse, on eesmärgi (koht esikuuikus) täitmine pea võimatu.

Šveitsi pressingu täpsus ja intensiivsus polnud maailma tippsaalihokiriigile kohased. Kui soovitakse positiivset tulemust, peab see töölõik homses mängus Soomega oluliselt paranema.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti koondise peatreener Argo Kungla: "Mängu kaotasime täna teisel kolmandikul tehtud lihtvigade tõttu. Neid oli Šveitsi tugevust arvestades lihtsalt liiga palju. Mängu võtmehetk oli esimese kolmandiku lõpus, kui olime arvulises ülekaalus, aga lubasime Šveitsil 2:2 viigivärava visata. See värav muutis mängu suunda."

Eesti koondise kapten Roman Pass: "Peame edaspidi paremini keskenduma. Esimene ja viimane kolmandik olid igati viisakad, suutsime Šveitsile vastu panna küll. Aga teisel perioodil läks kõik valesti."

7. Mis saab edasi?

Mõlema meeskonna jaoks jätkub turniir homme matšiga, mis tuleb võita. Eesti on nõrgendatud koosseisuga MMile saabunud Saksamaa vastu selge favoriit ja kõik alla võidu oleks suur ebaõnnestumine. Šveits kohtub kahekordse maailmameistri Soomega ning kui Alpipojad soovivad vältida play-off’is tiitlikaitsja Rootsiga samale tabelipoolele sattumist, tuleb Soome alistada ja alagrupp ära võita. Tänase põhjal otsustades on see Šveitsi jaoks väga keeruline ülesanne.

Eesti - Šveits kohtumine on siit täies pikkuses järelvaadatav: