Taavi Rähn (paremal) madistas tänavu Eesti meistriliigas Paide linnameeskonna särgis, kuid leidis enda sõnutsi juba hooaja keskpaiku, et see aasta jääb tema karjääri viimaseks.Foto: Alar Truu
Jalgpall
5. detsember 2016, 13:19

Endine Eesti jalgpallikoondise tugitala lõpetab mängijakarjääri: pole mõtet end piinata

Eesti jalgpallikoondise särgis 74 korda väljakul käinud 35aastane keskkaitsja Taavi Rähn otsustas oma mängijakarjäärile joone alla tõmmata.

"Kui ei tule sellist pakkumist, millele ei saa "ei" öelda, aga arvatavasti ei tule," täpsustab ta Õhtulehele. Lõpetamisotsus sai Rähni sõnul selgeks lõppenud hooaja keskpaiku.

"Vanus tuleb peale, tervis pole enam see, mis peaks. Kui hommikuti ärgates liigesed valutavad, siis on piin. Pole mõtet end piinata," selgitab Rähn otsuse tagamaid.

Tema karjääri viimane aasta möödus Eesti meistriliigas, Paide linnameeskonnas, mille särgis ta 29 liigamängus 36st väljakul käis. Ühtlasi aitas Rähn Kesk-Eesti klubil tänavu püstitada oma ajaloo punktirekordi (48) Premium liigas ning lõpetada hooaja viisaka kuuenda kohaga. 

Kolm viimast hooaega müttas Rähn Eestimaal (2014 Floras, 2015 Levadias ja tänavu Paides), kuid on karjääri jooksul mänginud ka kuues välisriigis: Ukraina (2003-06 Lutski Volõn), Leedu (2007-09 Panevežyse Ekranas), Aserbaidžaani (2009-10 Bakuu Neftci) ja Soome kõrgliigades (2013 Pietarsaari Jaro) ning Venemaa (2010-11 Kaliningradi Baltika) ja Hiina esiliigades (2011-12 Tianjini Songjiang, 2013 Hunani Billows).

„Mõned aastad olen välismaal mänginud, see on ehk mingi näitaja Eesti mõistes, sest välismaale pole nii kerge saada," vaatab Rähn oma karjäärile tagasi. "Liigad pole ehk kõige teravamad olnud, aga mingi aeg olen välismaal mänginud. Oleks võinud paremini, aga pole ka kõige kehvemini läinud.“

Rahvusmeeskonna debüüdi tegi ta 20aastasena 2. juunil 2001 legendaarses Lilleküla staadioni avamängus Hollandi vastu, mis lõppes 2:4 kaotusega (sekkus 68. minutil Kert Haavistu asemel). Sealt alates oli ta kuni 2012. aasta lõpuni küllalt regulaarne koondislane.

Heatujulised Taavi Rähn, Raio Piiroja ja Pavel Londak aastal 2008. Need mehed oli pikka aega koondisekaaslased. Foto: MATI HIIS

Näiteks kuulsas 2012. aasta EMi valiktsüklis mehitas ta Eesti keskkaitset kümnest mängust kaheksas, lisaks play-off'i kordusmatšis Iirimaal. Tema viimased etteasted sinises särgis toimusid 2014. aasta maikuus Gibraltari ja Läti vastu.

Mis Rähnist edasi saab, ei osanud ta veel täna pärastlõunal öelda. Treeneripaberid on Pärnust pärit mehel olemas, aga võib-olla veedab ta hoopis aasta-kaks jalgpallis eemal. Eks näis. "Aega mõelda küll!" leiab ta.