Eesti kaotas saalihoki MMil Soomele 3:10.Foto: IFF
Spordivaria
5. detsember 2016, 17:51

7 VÕTIT | Eesti - Soome 3:10. Kaotus küll, aga tuleb tänusõnadega vastu võtta!

Saalihoki MMil lõpetas Eesti koondis alagrupiturniiri 3:10 (2:3, 1:4, 0:3) kaotusega kahekordsele maailmameistrile Soomele.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tehnika. Kui taktikaliselt oli Eesti partii tipp-topp - häälestus paigas, keskendumine täielik, distsipliin korralik - siis tehniliselt ei olnud varianti Soomele vastu saada.

Kui keskmine Eesti ja keskmine Soome koondislane väljakul analoogse tehnilist oskust nõudva keerulisema probleemi ette panna, on soomlase õnnestumisprotsent mitu korda kõrgem, sest seal riigis on saalihoki populaarsuse tõttu (harrastajaid mitukümmend tuhat) konkurents tohutult palju kõrgem.

Pall on Eesti väravas. Foto: IFF

2. Miks tuleb suur kaotus tänusõnadega vastu võtta?

Sest seitsmeväravaline kaotus tähendab, et homses Šveits - Saksamaa mängus piisab Eestile ainult sellest, kui Šveits võidab. Väravate vahe oluline pole, sest hetkel on nii Eesti kui ka meiega võrdsel punktisummal oleva Saksamaa väravate vahe miinus üksteist.

Aga eelkõige tuleb kiita Eesti meeskonna üldist esitust - esimest korda sel MMil mängis meeskond pea terve matši võimete piiril. Üksikud episoodid läksid nurja, aga murdumispunkti ei tulnudki. Seda oli hea vaadata. Veebruaris kaotati Tallinnas peetud MM-valikturniiril samale vastasele 1:15.

Soome koondis viskas Eesti väravasse 10 palli, mida oli 33% vähem kui eelmises duellis - kevadel kaotati Tallinnas 1:15. Foto: IFF

3. Kes on Saku kõige tüünem säga?

Mats Tamme! Eesti teenis kohtumise jooksul kaks karistusviset (bullitit). Nii esimesel kui teisel kolmandikul läks neid sooritama Saku meeskonna kaitsja Mats Tamme ja realiseeris mõlemad tüünelt.

Soome väravavaht Eero Kosonen ei suutnud kummagi viske puhul Tamme kehakeelest tema kavatsusi välja lugeda ning eestlase soorituse tehniline tase oli mõlemal puhul briljantne! Hiilgav, maailmatase! Väga sageli korra karistusviske tabanud mängija enam teist korda sama väravavahi vastu ei lähe, sest üldiselt on puurivahil korduskatsel mängijat lihtsam lugeda. Tamme pokerface jäi aga Kosoneni jaoks müsteeriumiks!

Eesti koondise kaitsja Mats Tamme realiseeris Soome koondise esiväravavahi Eero Kosoneni vastu kaks karistusviset. Foto: IFF

4. Kes oli platsi parim mees?

Tero Tiitu. Punktitegijaid oli Soome ridades teisigi, aga 34aastase kaitsja kaks väravat olid mõlemad meisterlikud ja targad visked. Vanameister väärib tunnustust!

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Soome keskendumine polnud teist päeva järjest parim. Eile alistati Šveits raskustega 6:4 ja täna jäi võidumarginaal ootamatult napiks. Tõsi, soomlastel oli alagrupivõit tagatud, aga näiteks Rootsi endale sääraseid puhkepäevi ei luba, ka autsaiderite vastu mitte. Ja Rootsi on kaheksakordne maailmameister, Soome ainult kahekordne.

Kui Eesti mängust üks miinuspool välja tuua, siis teenitud karistused. Kui 2minutiline tuleb kaitsetsoonis ohtlikku olukorda takistades, pole laitmiseks põhjust. Aga täna olid mõlemad eemaldamised tarbetud. Mida enam neid vältida, seda lihtsam elu ja lõbusam saalihoki.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti meeste saalihokikoondise peatreener Argo Kungla kiitis pärast A-alagrupi viimases voorus saadud 3:10 kaotust meeste häälestatust ja võitlusvaimu.

"Mängisime kaitses kindlasti oma parima mängu sel MMil ja näitasime sisu. Suutsime üksteise eest väljas olla. Seisime, kannatasime, ootasime ja viskasime ka kolm väravat. Ei saa nuriseda, kevadel kaotasime samale vastasele 1:15, nüüd poole võrra väiksema marginaaliga. Hea skoor."

7. Mis saab edasi?

Soomet ootavad kolm puhkepäeva ja reede õhtul veerandfinaal (ilmselt Läti või Norraga, aga võibolla ka Slovakkiaga). Eesti peab esmalt lootma, et homme ei sünniks šokki ja Šveits ikka Saksamaast jagu saaks. Kui see juhtub, on A-alagrupi kolmas koht meie jagu ja kolmapäevases kaheksandikfinaalis kohtutakse Kanadaga.

Eesti meeskonda toetas Riias paras punt fänne. Uuesti mängib meeskond kolmapäevases kaheksandikfinaalis. Foto: IFF