Läti saalihokikoondis alustas kodust MM-finaalturniiri salasooviga jõuda esimest korda poolfinaali, aga ei pääsenud lõpuks isegi mitte kaheksa parema sekka, vaid peab rahulduma mängudega kohtadele 9.-12. Ühtlasi on kindel, et 11. saalihoki MM on esimene, kus Eesti saavutab parema koha kui Läti.Foto: IFF
Spordivaria
7. detsember 2016, 23:01

Läti dramaatiline šokk-kaotus kodusel MMil pani Eesti pikantsesse seisu

Riias jätkuval saalihoki MMil mängiti täna neli kaheksandikfinaali. Kõrgema asetusega meeskonnad võidutsesid kolmes matšis, ainsana pidi kaotuse vastu võtma MMi korraldaja Läti.

Turniiri poolfinaalimõtetega alustanud Läti jäi esmalt alagrupis viimaseks ja kaotas täna dramaatiliselt Taanile. Avakolmandiku 0:2 kaotusseisust tõusis Läti teise perioodi lõpuks 5:2 juhtima, aga mängis edu viimase 20 minutiga maha. Lisaajal väravaid ei löödud, võitja selgus karistusvisete seerias.

Viie paari järel oli seis viigis 2:2, kusjuures Läti viiendal viskajal oli olnud võimalus võit vormistada, aga Taani väravavaht Mike Trolle Wede tõrjus. Taani kuues viskaja Andreas Glad Petersen tabas, Läti kaitsja Toms Akmenlauks eksis ja võõrustajad olidki audis.

Teistes kaheksandikfinaalides alistas Saksamaa 6:5 USA (võiduvärav sündis sekund enne lõppu), Eesti 16:4 Kanada ja Norra 4:3 Slovakkia. Need tulemused tähendavad järgmisi veerandfinaale: Tšehhi – Eesti, Rootsi – Saksamaa, Šveits – Norra, Soome – Taani.

Rootsi ja Soome võidud võib tabelisse kirjutada, Tšehhi edu tõenäosus on vähemalt 85% ja Šveitsil minimaalselt 75% kandis. Eesti koondise asetas Läti kaotus pikantsesse seisu.

Ühelt poolt on tore, et kui veerandfinaalis kaotatakse, kohtutakse mängudes 5.-8. kohani Taaniga, keda kevadisel MM-valikturniiril 7:2 võideti. Läti, keda kunagi varem MMidel edestatud pole ja võidetud läbi aegade vaid ühes kontrollmängus, olnuks kindlasti ebameeldivam variant. Seega kui veerandfinaalis Tšehhi vastu imet ei sünni, on Eesti meeskonnal hea võimalus jõuda kuue parema sekka.

Teisalt poolt tähendab praegune esikaheksa, et kui Eesti juhtub järgmised kolm mängu (veerandfinaali, vahemängu Taaniga ja 7. koha kohtumise) kaotama, langetakse maailma edetabelis üheksandaks, mis tähendaks järgmisel MMil 99% tõenäosusega B-taseme alagruppidesse kuulumist (1% jääb puhuks, kui mõni esikaheksa riik valikturniirilt edasi ei pääse).

Kui Läti pääsenuks kaheksa sekka, olnuks Eesti säilimine maailma edetabeli (see koostatakse kahe viimatise MMi tulemuste põhjal) kaheksa parema seas olnud 100% kindel, aga nüüd võib see kaotsi minna. Samas tähendas Läti kaotus, et Eestil on avanenud kõigi aegade parim šanss kuue parema sekka jõuda. Pikantne seis.

Võit neljapäevases veerandfinaalis lahendaks kõik mured, aga see on neetult keeruline ülesanne! Mured lahendaks ka variant, kui Läti kaotaks kolmapäeval 9.-12. koha mängus Kanadale, aga selle tõenäosus on väiksem kui kükitav mannatera.

Vaata tänase Eesti - Kanada matši tipphetki: