Karim Benzema oli nelja tabamusega Meistrite liiga alagrupiturniiri edukaim prantslane. Märkimisväärne on see, et kokku said jala valgeks 19 Prantsuse passiga mängumeest, mis oli ülekaalukalt parim näitaja.Foto: AFP / Scanpix
Meistrite liiga
8. detsember 2016, 18:45

GRAAFIKUD | Meistrite liigas purustasid enim võrke prantslased, itaallased samal pulgal Gaboni, Taani ja Mehhikoga (1)

Eile hilisõhtul tõmmati joon alla järjekordsele jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniirile, mistap on paslik heita pilk statistikasse. Täna võttis Õhtuleht luubi alla vutimängu kõige tähtsama komponendi ehk väravad. 

Tänavusel alagrupiturniiril lõid 32 klubi kamba peale 269 vähem või rohkem kaunist väravat, jala said valgeks 42 erineva riigi pallurid. Aasta tagasi olid samad arvud vastavalt 279 ja 37.

Kuivõrd kaheksandikfinaali murdsid end sel korral kõigest kuue riigi (Hispaania, Inglismaa, Portugali, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia) klubid, tasubki arvudele läheneda selle nurga alt. Numbreid kokku liites selgub karm, ent mitte üllatav tõsiasi: nood riigid, mille klubid euroedu naudivad, hõivavad resultatiivseimate rahvuste esikuuikust neli kohta. Eurooplaste keskele on end pressinud argentiinlased ja brasiillased. 

Kui kolme esindajaga 16 sekka edenenud Inglismaa jagab kõnealuses pingereas 10 tabamusega Poolaga 8.-9. kohta, siis ülinukrates toonides võib rääkida Itaalia ründajatest. Kaks Saapamaa satsi (Juventus ja Napoli) panid küll oma alagrupi kinni, kuid itaallaste arvele kanti kõigest neli (!) tabamust. Seejuures ei löönud ükski neist üle ühe värava. Tõsi, täpselt sama vähe skoorisid itaallased ka mullu, ent jõudsid ometi suvisel EMil veerandfinaali.

 

Graafikult jäid välja Türgi (7 väravat), Ukraina (7), Alžeeria (6), Holland (6), Kolumbia (6), Šveits (6), Venemaa (5), Itaalia (4), Mehhiko (4), Taani (4), Gabon (4), Kamerun (3), Nigeeria (3), Jaapan (3), Serbia (3), Iraan (2), Wales (2), Slovakkia (2), Tšiili (2), Elevandiluurannik (2), Paraguai (2), Horvaatia (2), Soome (1), Rumeenia (1), Sloveenia (1), Lõuna-Korea (1), Kostariika (1), Bosnia ja Hertsegoviina (1), Kreeka (1), Ekuador (1), Iisrael (1) ja Ungari (1). 

Tähelepanelik lugeja märkas, et nimekirjast on puudu suvise EMi staar Island. Aga tegemist pole Õhtulehe näpuka, vaid reaalse asjade seisuga: ükski islandlane näsa võrku ei lükanud.

Kui vaadelda löödud väravaid maailmajagude kaupa, siis domineerivad seal mõistagi turniiri eestvedajad ehk eurooplased, kes lõid võrku ümardatult kaks kolmandikku kõigist pallidest. Ainsana ei ole tänavu Euroopas pildil Okeaania mehed.