Foto: Tauno Tõhk / Riigikantselei
Eesti uudised
9. detsember 2016, 13:28

FOTOD | Ratas Riias: head ühendused tugevdavad meie piirkonna julgeolekut ja inimeste heaolu (20)

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Läti presidendi Raimonds Vējonise ja Läti peaministri Māris Kučinskisega ning osales Balti Ministrite Nõukogu peaministrite ametlikul kohtumisel.

Kohtumistel president Vējonise ja peaminister Kučinskisega oli teemaks Eesti-Läti suhted ja riikidevaheline koostöö. Arutati ka sisepoliitilisi arenguid mõlemas riigis. 

Balti Ministrite Nõukogu peaministrite ametliku kohtumise fookuses olid kolme Balti riigi koostööprojektid transpordi- ja energiavaldkonnas, samuti regionaalne julgeolek.

“Leidsime ühiselt, et sõltumatus ja head ühendused nii transpordis kui energiavaldkonnas Lääne-Euroopaga tugevdavad meie piirkonna julgeolekut ja inimeste heaolu,” ütles peaminister Jüri Ratas Balti peaministrite kohtumise järel. 

Eesti peab Ratase sõnul oluliseks jätkata Läti ja Leeduga tihedat koostööd Rail Balticu rajamiseks ning toetab projekti valmimist aastaks 2025. „Valitsuse hinnangul peab selleks käimasolev protsess jõudsalt edenema. Järgmisel peaministrite kohtumisel Eestis tahaksime juba allkirjastada Rail Baltic lepingu ning viia arutelud kõigi 3 riigi parlamentidesse,“ ütles Ratas ning lisas, et Eesti toetab Soome ja Poola suuremat kaasamist projekti arendamisse, mis aitab tagada Rail Balticu majanduslikku tasuvust ning paremaid ühendusi kogu piirkonnas.

Energeetika valdkonnas peab Eesti oluliseks elektrivõrgu sünkroniseerimist Euroopa sagedusalaga, et tagada piirkonna energiajulgeolek. Enne konkreetse sagedusala valiku langetamist tuleb kindlaks määrata projekti kogumaksumus ja tehniline teostatavus ning tagada projektiga hõlmatud riikide toetus. 

Eesti toetab ühtse Balti-Soome regionaalse gaasituru arendamist aastaks 2020 ning peab vajalikuks konkreetse tegevuskava heakskiitmist. “Oluline on tagada gaasivarustuskindlus pikemas perspektiivis,” rõhutas Ratas. 

Eesti on 2017. aastal Balti Ministrite Nõukogu eesistujariik.