Ragnar Klavan ja Ott TänakFoto: Reuters/Scanpix, Dmack
Jalgpall
19. detsember 2016, 04:00

Viljar Voog | Tänak on kõvem mees kui Klavan (26)

Möödunud nädalal potsatas Eesti sporditoimetuste postkasti ühe kihlveoettevõtte pressiteade, kus seisis: "Aasta meessportlase kategoorias on põhisoosikuks Inglismaa jalgpalliklubi Liverpooli kaitsja Ragnar Klavan."

Minu silmad läksid teate peale suureks: isegi Õhtulehe sporditoimetuses on inimesi, kes peavad vääralt Klavanit 27. detsembril Nordea kontserdimajas väljajagatava Kristjani vääriliseks, aga et vutimees on lausa favoriit, on raske uskuda.

Eesti Spordiajakirjanike Selts on alaliitude ning rahva kõrval üks kolmest instantsist, mille häälte kokkuliitmisel aasta sportlaste nominent selgub. Tänavu on tehtud õige otsus, et kõigi hääletavate ajakirjanike ankeedid avalikustatakse seltsi Facebooki kontol ja iga huviline saab vaadata, kes kuidas hääletas.

Tõstan täiesti ausalt käe üles ja tunnistan, et minu valikus Klavan tänavu ei figureeri. Põhjus lihtne: tema 2016. aastast ei ole ühtegi säravat saavutust välja tuua. Maailma jalgpallis A-klassi meeskondade sekka kuuluva Liverpooliga liitumine? Vabandust, aga millisest otsast on see Klavani saavutus? Mullu oktoobris Liverpooli peatreeneriks saanud Jürgen Klopp oli enda sõnade järgi Klavanit juba aastaid jälginud ning nüüd meie mehe viie miljoni euro eest soetamine oli lihtsalt Klavani eelnevate saavutuste (näiteks Augsburgiga 2014-15 Bundesliga viies koht, mille eest mullu paigutasin Klavani parimate meessportlaste arvestuses MM-hõbeda Mart Seimi järel teiseks) eest tulnud preemia, mitte tema tänavuste soorituste tulemus. Platsil käies pole ta häbisse jäänud, ent selle põhjal parimaks valimine oleks väga madal latt.

Arvestades mündi teist külge on aga Klavani tänavuses aastas kolm erakordselt negatiivset hetke: Portugal – Eesti 7:0, Bosnia ja Hertsegoviina – Eesti 5:0 ning Belgia – Eesti 8:1. Kuigi jalgpallis võidetakse ja kaotatakse meeskonnana, on Klavan nii keskkaitsja kui koondise kapten ehk peab kandma väravates, mida löödi neis kolmes mängus tema platsil viibitud ajal 18 tükki, teatavat vastutust.

Nimetades Klavani Eesti aasta parimaks sportlaseks ainult Liverpooliga liitumise pärast oleks sama hea, kui valida Ott Tänak ja Raigo Mõlder aasta parimaks võistkonnaks seetõttu, et meie esipiloot saab tuleval hooajal sõita ühes meeskonnas Sebastien Ogieriga. Ka Tänak-Mõlder ei mahtunud kahjuks sõudjate, epeenaiskonna ning võrkpallikoondise järel minu hääletussedelile. Erinevalt Klavanist on mul sellest aga reaalselt kahju, sest nende meeste tänavused sooritused olid tõeliselt uhked ja viisid konkreetselt värske lepinguni. Klavan, nagu juba mainitud, tegi selles osas enamiku tööst ära juba 2015. aastal.

Näide Kristjanite jagamisel tekkinud sarnasest olukorrast on meil tegelikult juba eelmise aasta näol olemas, kus Kelly Sildaru kerkis pärast Dew Touril saadud esikohta rahva kullakeseks. Õnneks kaine mõistus võidutses ja ühe ilusa soorituse pealt Sildaru parimaks veel ei valitud. Tänavu on Kellyl ette näidata Aspeni X-mängude esikoht, veel üks tiitel Dew Tourilt ning pargisõiduvõistlustelt kaotustevaba aasta – selle pealt võib juba Kristjani võita küll.

Käitugem siis samamoodi Klavaniga. Meie vutitähe esimene värav Inglismaal tuli liigakarikavõistlustel 3:0 võidumängus Derby Countyga. Nüüdseks on Liverpool seal jõudnud juba poolfinaalidesse ning kuigi Premier League’is ollakse Chelseast maas hetkel 9 punktiga, pole sealgi tiitlilootusi minetatud. Hääletagem Klavan aasta sportlaseks 2017, kui tal loodetavasti juba ka reaalselt ka mõni karikas või medal ette näidata on.