Eesti ainsad Rio olümpiamedalid riputati selle vapra neliku kaela.Foto: Viljar Voog
Sõudmine
22. detsember 2016, 11:31

Vaid üks spordiajakirjanik ei pidanud OM-pronksi teeninud neljapaati aasta parima võistkonna tiitli vääriliseks

Eesti Spordiajakirjanike Seltsi (ESAS) aasta sportlaste hääletusel polnud võistkonna kategooria võitjas mingit kahtlust – Rio de Janeiro olümpial pronksmedali võitnud sõudmise paarisaeruline neljapaat kogus 131 punkti 132 võimalikust.

Maksimumist jättis sõudjad ilma EM-valikturniiri edukalt läbinud ja Euroopa liiga võiduga pääsme Maailmaliigasse lunastanud meeste võrkpallikoondis, kes pälvis ühe esikoha, millest ei piisanud aga kokkuvõttes teise koha saavutamiseks, sest see kuulus napi ülekaaluga (53:50) Euroopa meistritiitli võitnud ja Rio olümpialt neljanda kohaga naasnud vehklemise epeenaiskonnale.

44 ankeedi esikolmikutes figureeris ainult neli nime. Autoralli MM-sarjas 8. koha saavutanud ekipaaž Ott Tänak – Raigo Mõlder pälvis küll üheksa teist ja kümme kolmandat kohta, aga 28 punkti jätsid nad selge vahega neljandaks ja poodiumilt välja.

Delfi spordiajakirjanik Karl Rinaldo jaoks oli aasta parima võistkonna valimine tänavu selgelt lihtsaim ülesanne. "Neljapaadilt tuli ikkagi meie ainus medal Riost. Kui vehklemises suutis superhoos Irina Embrich sisuliselt üksinda naiskonna olümpial neljandaks vedada, siis neljapaadis ühe mehega kõrgete kohtade eest poleks võidelda olnud võimalik. Meie kvarteti sedavõrd kindlale medalivõidule lisas väärtust juurde ka tõsiasi, et veel poolteist aastat enne olümpiat polnud sugugi kindel, kas meie paremad suudavad taas ühte paati istuda või mitte."

Ainsa hääletajana esikoha võrkpallimeeskonnale andnud Postimehe spordiajakirjanik Mariel Gregor põhjendas oma otsust nii: "Eesti-suguse väikeriigi pallimänguvõistkondade jaoks on edu saavutamine ülimalt keeruline ja suuri sportmänge on üldse vehklejate ja sõudjatega ühe patta panna vale: need on nii erinevad võistkonnad. Võrkpallikoondis täitis sel aastal kaks suurt eesmärki: jõudis taas EM-finaalturniirile ning võitis Euroopa liiga ja tagas esmakordselt ajaloos koha Maailmaliigasse ning see kõik tuli nii-nii raskelt ja üle noatera. Mõistagi ei alaväärista ma sõudjate olümpiamedalit ega epeenaiskonna EMi võitu, aga pallimänguvõistkonnaga edu saavutamine omab minu silmis kõige suuremat väärtust."

ERRi raadio sporditoimetuse liige Karl Mihkel Eller oli üks üheksast, kes teise koha rallipaarile Tänak – Mõlder. "Nad näitasid lõppenud autoralli MM-hooajal, et nad väärinuks punktitabelis kõrgemat kohta kui kaheksas. Seda näitas ka Tänaku valimine sarja aasta sõitjaks ja maineka ajakirja Autosport kolme parima sõitja sekka. Arvan, et 12 kuu pärast on Ott Tänak koos uue kaardilugeja Martin Järveojaga aasta võistkonna valimisel juba esikoha pretendent," selgitas Eller.

Kuidas täpselt hääletas Sinu lemmikajakirjanik, vaata juba ESASi Facebooki lehelt!