Anna Antseliovitš Foto: SERGEI KARPUKHIN
Doping
28. detsember 2016, 14:07

MIDAGI UUT! Venelased tunnistasid esmakordselt ametlikult, et on süsteemses dopingusaagas süüdi (2)

New York Times teatab, et Venemaa ametnikud on esmakordselt tunnistanud oma süüd aastate pikkuses süsteemses keelatud ainete manustamises oma sportlastele. 

Detsembri alguses avaldati teine McLareni raport, kust selgus, et 2011.-2015. aastani on keelatud ainetest on kasu saanud rohkem kui 1000 Venemaa sportlast. 

Kui varasemalt on ametnikud seda ise eitanud, siis nüüd on patustajate poolelt tulnud ka esimesed ausad read. "See oli institutsionaalne vandenõu," sõnas Venemaa antidopingu peadirektori kohusetäitja Anna Antseliovitš.

Ta lisab, et pidevalt mõeldi välja erinevaid petuskeeme, kuid eitab, et süsteem oli riiklikult toetatud. Küll aga tegi kohalik spordiminister aastaid kõike selleks, et dopinguproovidega manipuleerida ja seeläbi pettusega keelatud ainete tarvitamist varjata.

Varasemalt on Venemaa kõik süüdistused ametlikult tagasi lükanud. Meelemuutus võib aga tuleneda sellest, et riiki ähvardab pärast säärast skandaali mitmetest suurvõistlustest ilma jäämine ja heade suhete loomine võib tulla kasuks. 

Venemaa pikaaegne kergejõustikutegelane ja antidopingu liige Vitali Smirnov lisab: "Minu, kui endise spordiministri ja olümpiakomitee presidendina, arvan, et oleme teinud väga palju vigu." Kuid ei soostu samuti kellelegi näpuga näitama.