Põlva Serviti käsipallimeeskond.Foto: Aldo Luud
Käsipall
29. detsember 2016, 04:00

Angola koondis keeras Põlva Serviti puhkuse lörri (1)

Eesti käsipallimeistri Põlva Serviti mängijate ja treenerite plaanis seisis jõulude ja uue aasta vahele jääval pausil kosutav puhkus, et jaanuariks jõudu koguda. Ilusa plaani keeras lörri Angola koondis.

Nimelt ei saanud Aafrika meistrivõistluste tänavune pronksimeeskond viisasid, et sõita Hollandis 29. korda peetavale rahvusvahelisele turniirile Limburgse Handbal Dagen. Hädas korraldajad küsisid neljapäeva õhtul Serviti peatreenerilt Kalmer Mustingult: kas saate ja tahate tulla? Tulemus: esmaspäeva hommikul lendas Serviti Hollandisse.

"Poolteist nädalat enne jõule helistati Hollandist ja uuriti, kuidas läheb. Öeldi, et Angolal on viisadega probleeme ja lubati nädala lõpuks teada anda. Hoiatasin mängijaid igaks juhuks kah, et aasta lõppu planeeritud puhkus võib nihkuda. Aga lubatud ajaks ei tulnud mingi infot.

Kuna vaikus majas, siis ütlesin meeskonnale, et Hollandisse minekut pole. Aga kaks päeva enne jõululaupäeva (neljapäeval, 22. detsembril – toim) hakkas mul Facebook Messenger järsku plinkima ja korraldajad uurisid, kas saame tulla? Vastasin, et pean meestelt uurima," kirjeldab Musting eelmise nädala sündmusi.

Õhtuse trenni järel peetud koosolekul uuris Musting mängijatelt, kas nood oleksid valmis lühikese etteteatamisega sõitma. Enamik vastasid eitavalt, sest pea kõigil olid muud plaanid tehtud. "Õhtul helistasin igaks juhuks paar meest üle, et neid veenda ja siis tulidki esimesed nõustumised, mis panid lumepalli veerema – järgmiseks hommikuks olid kõik sõiduga nõus.

Iga mees tegi plaanid ümber, leidsime 26. detsembri hommikuks Tallinn – Amsterdam lennupiletid ja tuiskasime minema. Turniiri eel peetud koosolekul tänasid abilinnapea ja korralduskomitee juht meid eraldi, et viimasel minutil reageerisime. Eks nad mõne kohaliku meeskonna oleksid asendajaks leidnud, aga selle turniiri eesmärk on näidata publikule rahvusvahelist käsipalli," rääkis Musting.

Mängijad saavad aga tuttavaks kaugemate käsipallikultuuridega. Need kokkupuuted on Eesti käsipallis korralik defitsiit. "Kui eurosarjas loosiga ei vea, on kahe mänguga kõik läbi ja ülejäänud hooaja rahvusvaheline kogemus piirdub Balti liigas peetavate matšidega, kus vastas tuttavad Läti ja Leedu klubid. Kui muidu saame rahvusvahelist maiku proovida ainult näpuotsaga, aga siin Hollandis rohkesti – kogeme Aasia käsipallikultuuri ja mängisime portugallastega," sõnab Musting.

Alagrupiturniiri avamängus alistas Serviti 30:23 Portugali kõrgliigas viiendat kohta hoidva Artística de Avanca, eile tehti 12 väravat visanud Henri Sillaste hiilgava partii toel 30:30 viik Iraani koondisega, kusjuures enne viimast minutit oldi veel kaheväravalises kaotusseisus.

Õhtul hilja oldi vastamisi valitseva Beneluxi liiga meistri, turniiri peakorraldaja Oci-Lionsiga, kellele kaotati selgelt 22:35. Täna õhtul kohtutakse kolmanda koha matšis Lõuna-Korea koondisega.

"Tuleb kindlasti huvitav ja oluline mäng, kuna vastane on keeruline just enda kaitsemängu poolest. Tihti markeeritakse mängijad väga kõrgelt – tihti mängitakse lausa mees-meest kaitseformaati. Pead me norgu ei lase ning kindlasti oleme raskest mängupäevast välja puhanud ja anname vastastele kõva võitluse,” sõnas Musting Serviti kodulehele.