Usain Bolt kätlemas IAAFi presidenti Sebastian Coe'd. Kui kehtivad rekordiraamatud tõesti sulgetakse, jäävad Bolti maailmarekordid ajalukku. Foto: VALERY HACHE
Spordivaria
3. jaanuar 2017, 13:18

Ettepanek Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu presidendile: sulgeme vanad rekordiraamatud ja alustame valgelt lehelt (5)

Rahvusvahelise spordiajakirjanike liidu (AIPS) president Gianni Merlo kirjutas Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) presidendile Sebastian Coe'le avaliku kirja, milles palub vanade rekordiraamatute sulgemist ja alustamist täiesti valgelt lehelt. 

Merlo kiidab Coe'd uue veebilehekülje avamist, mis kajastab dopingusüüdistusi ja kahtlustusi, kuid liidu juhi sõnul peab minema sammu kaugemale - rekordiraamatud tuleb sulgeda ja alustada täiesti nullist.

"Kõik näevad, kui paljudelt olümpiavõitjatelt võetakse medalid ära ja kuidas nende rekordid tühistatakse," põhjendab Merlo oma soovi. "Arvestades spordi ümber olevat kahtlust, tuleks minu arvavates alustada kergejõustikus uut ajastust, mis annab tuleviku generatsioonidele lootust." 

AIPSi president rõhutab, et sakslased tulid sarnase mõttega välja eelmise sajandi lõpus lootuses, et uut aastatuhandet saab puhtalt alustada. "Kahjuks olid kõige mõjuvõimsad inimesed selle vastu. Nad esitasid vanu argumente, milles peitus soov jätta status quo täpselt samaks. Vabanduseks toodi, et puhtaid rekordeid ei saa tühistada, kuid sellega mätsiti kinni ka dopinguga saavutatud tipptulemused. See on vana trikk, mis ei muuda midagi. 

Mina tulin sama plaaniga lagedale 2009. aasta IAAFI kongressile ning selgitasin, kuidas vanad rekordiraamatud võib sulgeda, sest reeglid on väga paljudel aladel ajaga muutunud," jätkas Merlo. President võrdleb, kuidas näiteks olümpiamängudel pole erinevalt Teemantliigast  "jäneseid" lubatud. "See on ju mõeldamatu, et vastavalt turniirile on jalgpallis normaalajal erinevad reeglid.

Sportlaste rekordinälg on toonud meid olukorrani, kus kergejõustik on hävimise äärel. On aeg suunda muuta. On aeg uueks alguseks, kui soovime täiesti usaldusväärset sporti.

Usain Bolti rekordeid ei mäleta keegi, vaid teda mäletatakse igal võistlusel saavutatu pärast ja kuidas ta käitub. Jesse Owens on inimestele sümbol, kuid keegi ei mäleta tema rekordeid." 

Tervet inglise keelset kirja saab lugeda siit.