Ashton ja Brianne EatonFoto: MARK RALSTON
Kergejõustik
4. jaanuar 2017, 18:47

ŠOKK! Eatonid jätavad tippspordiga hüvasti (8)

Kümnevõistluse kahekordne olümpiavõitja ning maailmarekordi omanik Ashton Eaton ja tema abikaasa, olümpiamedalist Brianne Theisen-Eaton, lõpetavad karjääri. 

28-aastased sportlased teatasid tippspordist loobumisest ühise avaldusega. "Viimased kaheksa aastat on olnud tõeliselt ägedad," kirjutasid mitmevõistlejad. "Saime iga päeva teha seda, mida armastasime ja unistuse jälitamine andis meie ellu nii palju. Nüüd oleme valmis edasi liikuma järgmise kire ja peatüki juurde. Me lahkume kergejõustikust." 

"Rios 800 meetri jooksu finišijoont ületades ei tekkinud mul seda tunnet, mida varem," kirjutas Brianne isiklikus pöördumises sportlaste kodulehel. "Ma olin vaimselt kurnatud ja tundsin, et ei taha ühtegi seitsmevõistlust enam teha. See tunne ajas mind segadusse.

Veetsin kolm kuud kõigest täiesti eemale ega mõelnud nendele tunnetele, kuid 2017. aasta lähenedes tundsin üha rohkem ja rohkem, et ei taha enam treenida. Andsin viimasel neljal aastal endast kõik, panin enda elu ootele. Kergejõustik oli prioriteet number üks ning tähtsam perest, sõpradest, abielust ja tulevikust. Ma ei kahetse oma otsust.

Nüüd olen seda teinud. Läksin sihte taga ajama ning see pole enam tähtis, kas saavutasin need või mitte. Tähtis on see, et sügaval sisimas tean, et andsin endast kõik ja kui saaksin ajas tagasi minna, käituksin täpselt samamoodi.

Mul pole enam seda sama kirge kergejõustiku vastu, mis varem, sest tean, et ma ei saa spordis enam kuhugi kaugemale liikuda. Andsin endast kõik ja keeldun tagasi tulla ning seda mitte täie tõsidusega teha, sest armastan ja austan sporti nii palju." 

Brianne tuli Rios seitsmevõistluses pronksmedalile, samuti on ta võitnud MMilt kaks hõbemedalit. Tema nimel on ka Kanada rahvusrekord 6808 punktiga. 

"Kümme aastat on möödunud, kui otsustasin kümnevõistlust proovida," kirjutas Ashton enda pöördumises. "Nüüd on aga minu aeg kergejõustikust lahkuda, et teha midagi uut. Aus olles, pole spordis enam midagi, mida tahan teha. Andsin olulised aastad enda elust, et avastada ja jälitada oma piire. Kas ma jõudsin nendeni? 

Ma ei tea, kas keegi üldse nendeni jõuab. Tundub, et ennem saab aeg otsa või potentsiaal kaob. See teeb minu arvates inimkonna piirituks ja see on minu jaoks inspireeriv."  

Ashton võitis 2012. ja 2016. aasta olümpial kümnevõistluses kuldmedalid. Ta on võitnud ka MMilt kaks kulda ja ühe hõbeda ning Pekingi 2015. aasta MMil parandas ta juba endale kuuluvat maailmarekordit kuue punktiga - tipptähis on 9045 punkti. 

Loe tervet inglise keelset avaldust siit.