Pall on endise kalevlase, praeguse VEFi mängija Armands Škele käes. Seda üritab ära rebida Demonte Harper, sekkuma on valmis Rain Veideman.Foto: Roman Kokšarov / Riia VEF
Korvpall
5. jaanuar 2017, 22:00

Täiendatud kell 22, asjaosaliste kommentaarid!

7 VÕTIT | Kas hüvasti, play-off'i koht? Riia VEF - BC Kalev/Cramo 78:66 (1)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond kohtus Riias Ühisliiga mängus igavese konkurendi, kohaliku VEFiga, ja pidi tunnistama vastase 78:66 paremust. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtme abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

VEFi 16:0 spurt esimese poolaja lõpus. Kalev mängis 16 korralikku minutit ja juhtis 29:26, kuni ühtäkki hakkas kõik viltu kiskuma. VEFi kogenuimad tagamehed Armands Škele ja Janis Blums korraldasid järgemööda edukaid rünnakulahendusi, kus tabasid kas ise või viisid kaaslased heale positsioonile. Neid toetas eesliini dünaamiline duo Mareks Mejeris-Martinš Meiers, samuti nõelasid ameeriklased Chris Richard ja Abdul Gaddy. Kalevlased seevastu tegid kohati uskumatuid pallikaotusi, mis tipnes Mickell Gladnessi ja Demonte Harperi omavahelise arusaamatusega pärast vastase korvi palli mängupanekul. Lõppseis näitas selgelt, et sellest spurdist tekkinud vahe jäigi sisse - Kalevit ei aidanud isegi omapoolne teise poolaja 12:0 spurt, mille järel vähenes kaotusseis korra viiele silmale.

2. Kas play-off'i kohale võib hüvasti öelda?

Tundub küll. Ühisliigas üheteistkümnenda mängu pidanud Kalev sai kahe võidu kõrvale üheksanda kaotuse ning jääb play-off'i kohast kolme võidu kaugusele. VEF sai viienda võidu ja on praegu punase joone peal. On selge, et play-offi jõuab teistel veidi eest läinud suur viisik (CSKA, Unics, Himki, Lokomotiv-Kuban, Zenit). Järelejäänud kolme koha eest peaksid võitlema kõik ülejäänud, seis on järgmine: VEF ja Astana 5 võitu - 5 kaotust, Jenissei 5-6, Tsmoki 3-7, Nižni Novgorod 2-7, Avtodor 2-8, Kalev 2-9, Perm 0-11. Ning on selge, et esimeses ringis kõigi tugevamatega juba ära mänginud Siim-Sander Vene koduklubi Nižni Novgorod hakkab ühel hetkel tõusma.

3. MIks mängib nii vähe Martin Dorbek?

Koondislane Martin Dorbek ei saanud üldse väljakule. Kalevi tagaliin oli seekord niikuinii tavalisest hõredam: viimasel ärasõidueelsel treeningul vigastas jalga valgevenelane Vitali Ljutõtš ja jäi koju. Peatreener Alar Varraku käsutuses oli üks mees vähem, kuid ta mängitas kolmel tagumisel kohal ainult nelja meest: Sokku, Veidemani, Harperit ja Arbetit. Näiteks Harper puhkas avapoolajal ainult 11 sekundit! Kuid just tema tegi vastaste spurdi ajal mitu valusat pallikaotust. Olid need tingitud väsimusest, tähelepanu hajumisest või millestki muust - võta nüüd kinni. Ning VEF tegi avapoolajal kõigest 1 (!) pallikaotuse - ilmselgelt polnud ka Kalevi kaitsesurve kõige kõrgemate killast..

4. Kes olid Kalevi paremad mängijad?

Cedric Simmons ja Erik Keedus. Kaleviga kõige viimasena liitunud Simmons hakkab end üha kodusemalt tundma ning näitas kohe algusest saati, et kavatseb korvi all olla peremees. Ta noppis juba esimesel veerandajal 7 lauapalli ning pakkus mängu efektseima hetke, kui kolmandal veerandajal kaaslase mööda läinud viske järel palli nõnda raginal otse õhust rõngasse vajutas, et aastakümneid tagasi läinuks sellise paugu peale iga korvikonstruktsioon katki. Lõpuks oli tema arvel 14 lauapalli kõrval 6 punkti - mehe rünnakupanust annaks edaspidi kindlasti suurendada.

Selgelt positiivse partii esitas ka 14 punkti visanud Keedus.

5. Mida peab Kalev edasist silmas pidades parandama?

Sellest on tüdimuseni räägitud, aga vältima suuri ärakukkumisi. Terve tänavuse hooaja jooksul pole Kalevil olnud muud teemat, kui Ühisliiga mängudes tekkivad suured mõõnad. Paraku pole isegi jõulude ja aastavahetusega mitte midagi muutunud. 37 korralikust minutist pole kasu, kui sisse tuleb kolmeminutiline periood, mis nullib kogu ülejäänud mänguaja pingutuse.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Alar Varrak, BC Kalev/Cramo peatreener: "Võtmehetk oli esimese poolaja lõpus, kui tegime neli pallikaotust järjest, lisaks jäi korra laud blokeerimata ja vastane viskas 16 punkti järjest. Pluss visketabavus oli 35 protsenti - niimoodi on võõrsil raske võita. VEF tõmbas end korvi alla väga hästi kokku ja ehk pidanuksime väljast rohkemgi viskevõimalusi otsima. Kontrollisime mängu 16 minutit ja siis tuli jälle mõõn, nagu sel hooajal varemgi juhtunud. Oskame mängida küll, aga oskame mänge ka mõne minutiga maha mängida.

Mis puutub Martin Dorbekusse, siis otsustasin täna kasutada kaheksat meest. Tagantjärele targana võinuks ta mängu panna. Kuid meil on palju näiteid, kus palju vahetusi tehes rütm kaob. Täna, paraku, kadus ka vahetusteta... VEF on meie masti meeskond, kuid neil on tabelis 5 võitu, meil 2."

Armands Škele, VEFi mängija: "Olime tänaseks mänguks hästi valmis. Olime viimase Läti liiga mängu kaotanud ja see äratas meid üles. Pidime kodus punkti kirja saama. Meie kaitse oli hea, hoidsime Kalevi 66 punkti peal. Veideman ja Arbet on ohtlikud, saime nemad hästi pidama. Meie eesmärk on play-off ja praegu oleme õigel teel."

Janis Gailitis, VEFi peatreener: "Mõlemad meeskonnad mängisid päris hästi. Panin tähele, et Kalevi rotatsioon on tavapärasest väiksem, Ljutõtš puudus ja Dorbek oli pingil. Vahetasin palju ja püüdsime mängu kiireks ajada. Kui teisel poolajal tekkis raske hetk, näitasime iseloomu ja saime vahe uuesti suuremaks. Võidu üheks võtmeks pean väikest eksimuste arvu, tegime ainult 6 pallikaotust."

7. Mis saab edasi?

Kalev peab järgmise kohtumise juba laupäeval koduliigas kalli konkurendi Tartu Ülikooli vastu, teisipäeval mängitakse Audentese noortevõistkonnaga. 15. jaanuaril võetakse Ühisliigas vastu sarja üks soosikuid Krasnodari Lokomotiv-Kuban, kel 10 mängust 8 võitu.

VEF peab aga pühapäeval järjekordse tähtsa kohtumise, võõrustades ekskalevlase Frank Elegari koduklubi Krasnojarski Jenisseid.